Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 07 juli 2022

Man die opriep tot liquidatie Raisa Blommestijn niet vervolgd

Redactie Blckbx
2022 07 07 Oproep liquidatie Raisa Blommestein niet vervolgd3
3:10

De man die in mei opriep om rechtsfilosoof Raisa Blommestijn te vermoorden, wordt niet vervolgd, omdat het ‘in zijn belang is om geen vervolging in te stellen’. Blommestijn reageert onthutst.

Nadat de politie een uitvoerig gesprek had met de man, besloot men om niet tot vervolging over te gaan, zo bevestigde een politiewoordvoerder vandaag aan het AD. “We denken dat het in zijn belang is om geen vervolging in te stellen.” Het slachtoffer Raisa Blommestijn is niet te spreken over deze beslissing.

Oproep tot liquidatie

In mei ontstond er commotie op Twitter, nadat de man een bewerkte foto van een motie plaatste. De goedgelijkende motie zou afkomstig zijn van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en luidde: “de motie-Omtzigt over het publiekelijk liquideren van Raisa Blommestijn (19637, nr. 2872)” Alle partijen zouden voor de vervalste motie hebben gestemd, behalve FVD en PVV. Bij de vervalste motie schreef de man: “Wanneer voeren we deze motie eens uit?”

De bedreiger verwijderde de tweet al snel, maar het internet vergeet niet. Opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek postte een tweet met een screenshot van de oproep tot liquidatie.

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Volgende keer groot probleem’

Blommestijn deed aangifte bij de politie Den Haag. Die deed onderzoek en heeft uitvoerig gesproken met de man. “We hebben met hem een zogeheten stopgesprek gevoerd, waarin we aangeven dat hij bij de volgende keer een groot probleem heeft. Dit stopgesprek is goed verlopen. Onze inschatting is dat dit gesprek het gewenste effect heeft. De aangever is hierover door ons geïnformeerd,” aldus de woordvoerder.

De politie keek bij het beoordelen van de aangifte ook naar de achtergrond van de man. Is hij al eerder in aanraking gekomen met de politie? Heeft hij een baan, studeert hij nog? “Op basis daarvan hebben we besloten dat het in niemands belang is om verdere vervolging in te stellen,” lichtte de woordvoerder toe. Ook speelde voor de politie mee dat Blommestijn de volledige naam van de man had bekendgemaakt, waardoor hij al veel negatieve reacties heeft gekregen.

Achternaam veranderen in ‘Kaag’

Blommestijn reageert onthutst en vindt dat de politie te weinig rekening houdt met haar belangen. “Het is heel fijn dat deze jongen zijn volwassen leven niet begint met een strafblad. Dat snap ik vanuit de politie wel, maar op mij heeft deze bedreiging heel veel impact gehad. Ik durfde echt een tijd lang niet over straat. Ik denk nu wel twee keer na voor ik mijn voordeur opendoe en ga drukke plekken liever uit de weg,” zei ze.

Vandaag voegde ze daar op Twitter aan toe: “Het staat hier letterlijk: de politie acht het niet in het belang van bedreiger Jonah Kriesels om hem te vervolgen voor het publiekelijk oproepen tot mijn liquidatie. Wie wordt hier eigenlijk beschermd? Ik moet denk ik mijn achternaam veranderen in ‘Kaag’.

Ook Wybren van Haga (BVNL) wees op de ogenschijnlijke dubbele standaard. “Vreemd dat het er op lijkt dat in Nederland de strafmaat afhankelijk is van wie het slachtoffer is en niet van de daad die gepleegd is.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

“Ik denk dat het in mijn belang is om geen vervolging in te stellen als ik oproep tot het afschieten van weffers en mollen bij de NCTV!”

ML

Glijdende schaal neemt toe. Overduidelijk nu dat elke burger de klos kan zijn. Het wordt steeds enger in Nederland.

Cookies op deze website