Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 05 juli 2022

Na de boeren en vissers richt kabinet pijlen nu op glastuinbouw

Redactie Blckbx
2022 07 05 glastuinbouw
1:40

Ook de glastuinbouw dreigt slachtoffer te worden van groene regelgeving van het kabinet. Milieuminister Rob Jetten dreigt de branche een essentiële uitzonderingspositie te ontnemen, ‘om minder afhankelijk te zijn van gas uit Rusland én voor het klimaat’.

Jetten liet maandag weten strenger te gaan handhaven op de wet die bedrijven en instellingen verplicht alle energiebesparende maatregelen te treffen die een terugverdientijd hebben van vijf jaar of minder. Voor die handhaving trekt het kabinet voor de komende vier jaar € 56 miljoen extra uit.

Net als voor sommige andere bedrijven gold voor de glastuinbouw tot nu toe een uitzondering, omdat de branche valt onder het Europese systeem voor handel in uitstootrechten (ETS). Minister Jetten liet weten die uitzonderingspositie te heroverwegen. Hij gaat hierover in gesprek met landbouwminister Henk Staghouwer. In het najaar hoopt Jetten meer duidelijkheid te kunnen geven.

'Goed voor het klimaat'

“Energiebesparing is zeker nu van cruciaal belang," zegt Jetten. “Energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet te produceren, te betalen of te importeren uit Rusland. Dit voorkomt onnodige energiekosten en is goed voor het klimaat. Bedrijven kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren."

Als glastuinbouwbedrijven de uitzonderingspositie verliezen, dan moeten ook zij voldoen aan de energiebesparingsplicht, die bedrijven en instellingen met een energiegebruik van 50.000 kwh elektriciteit of 25.000 kuub aardgas verplicht om alle mogelijke energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een nieuwe lijst met Erkende Maatregelen die in vijf jaar terug te verdienen zijn. Vanwege de fluctuerende prijzen voor energie is dat soms lastig te berekenen, schreef de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Nederland ambitieus

Onlangs kondigde het kabinet aan nationale besparingsdoelen te verkennen. Nederland heeft daarnaast vorige week in Europa aangegeven ambitieuze doelen te stellen via de Energie-Efficiëntierichtlijn. Tijdens de Energieraad is tussen lidstaten een akkoord bereikt om 9 procent minder energie te verbruiken in Europa in 2030 ten opzichte van het geschatte verbruik in dat jaar. Verder is er een bindend jaarlijks doel voor ieder land om trapsgewijs naar 1,5 procent energiebesparing toe te werken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Felix

De regering heeft het weer gedaan ja. glastuinbouw is prima maar dan zonder verwarming met aardgas en zonder kunstlicht, ook al is het led licht.
Hetzelfde als het mestoverschot: hoe kon het zo lang duren voordat het werd aangepakt?
Totdat er schaarste en vervuiling optrad , oh nee, er is niets aan de hand.
We kunnen gewoon op dezelfde voet verder leven, het is de regering die slecht is en uit is op een suiveillancestaat.
Sorry, bijna vergeten.

Cookies op deze website