Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 14 september 2022

‘Nederland gaat 200 miljoen euro aan herstelbetalingen doen wegens slavernijverleden’

Redactie Blckbx
2022 09 14 Rutte herselbetalingen
2:10

Terwijl in eigen land miljoenen mensen straks de energierekening niet kunnen betalen, tuigt de regering naar verluidt een fonds op van 200 miljoen euro voor herstelbetalingen vanwege het slavernijverleden.

Premier Mark Rutte (VVD) bracht deze week een tweedaags bezoek aan Suriname. Hij sprak er onder andere met slavernijorganisaties over eventuele excuses namens Nederland. Die komen er nu nog niet, maar het kabinet sluit niet dat die er in de toekomst wel gaan komen. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft en Rutte lijkt daardoor naar excuses te neigen. “Volgend jaar is de afschaffing daarvan 150 jaar geleden. Dat zijn gigantische onderwerpen, daar moeten we over praten. Dat zijn de gesprekken die wij voeren, zeker gezien het feit dat er een belangrijk jaar aankomt,” zei hij tegen De Telegraaf.

Herstelbetalingen

Wanneer het kabinet formeel excuses maakt, dan zijn herstelbetalingen een logische volgende stap. Persbureau Bloomberg sprak anonieme bronnen die zeiden dat er een herstelfonds in de maak is dat kan oplopen tot 200 miljoen euro. “Het fonds zal worden aangekondigd nadat de regering officieel haar excuses heeft aangeboden voor haar rol in de slavernij – eind dit jaar of begin volgend jaar –, volgens mensen die bekend zijn met de zaak,” aldus Bloomberg, dat de premier tevergeefs om een reactie vroeg.

Black Lives Matter

Eerder gaf Rutte aan geen excuses te willen maken, maar was hij wel bereid om ‘diepe spijt en berouw’ te tonen. Inmiddels is hij dat anders gaan zien. “Dat is bij mij echt veranderd, onder meer door de hele discussie die is ontstaan rond de Black Lives Matter-beweging. Daardoor ben ik er zelf wel echt anders over gaan denken.” Het is onduidelijk of Rutte’s draai enkel voortkomt uit de semantische inhoud van de naam van de beweging – ‘zwarte levens doen ertoe’ –, of dat ook de daden van Black Lives Matter (BLM) hier een rol in hebben gespeeld.

Na de dood van George Floyd in mei 2020 braken er overal in de Verenigde Staten rellen uit. Dat ging er zeer gewelddadig aan toe en BLM liep voorop. Gedurende de zomer van 2020 kwamen er tijdens die rellen meer dan 25 mensen om het leven, raakten er 2.037 politieagenten gewond, werden er 97 politieauto’s in brand gestoken, werd er 624 keer op andere plekken brand gesticht en werd er 2.385 keer geplunderd. De totale schade liep in de miljarden.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Oswald

Er is ook een ‘tegenvordering’ denkbaar hoor je wel verkondigen. Wegens het brengen van eeuwen aan technische innovatie, bijvoorbeeld. Wat mij betreft: laat rusten die achterhoedegevechten en kijk vooruit.

R10

Waarom dat woord herstelbetalingen daar zit toch al een bepaalde framing in? Alsof leed uit het verleden te herstellen is. Die mensen leven niet meer dus zijn het gewoon betalingen uit belastinggeld aan...daar ben ik benieuwd naar.
Kan Blckbx iets kritischer zijn op taalspelletjes?

Cookies op deze website