Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 19 september 2022

Nederlanders enthousiast over asielbeleid, volgens ‘manipulatieve’ NOS-peiling

Redactie Blckbx
2022 09 19 AZC NOS fi2
3:40

Ondanks dat andere onderzoeken een totaal ander beeld laten zien, steunt volgens een NOS-peiling een ruime meerderheid van de bevolking het asielbeleid. ‘Logisch met manipulatieve vraagstelling.’

Terwijl de asielproblematiek met de dag groter lijkt te worden, steunt een meerderheid van de bevolking het huidige beleid, als we de uitkomsten van een peiling moeten geloven die I&O Research uitvoerde in opdracht van de NOS. Maar liefst zes op de tien (60 procent) Nederlanders steunen het beleid. Daarentegen vindt 22 procent dat de aanpak strenger moet. Een kleinere groep van 6 procent vindt het beleid juist té streng en vindt dat we ruimhartiger asielzoekers moeten opnemen.

Manipulatieve vraagstelling

Volgens demografieonderzoeker dr. Jan van de Beek is de vraagstelling die de peiling hanteerde echter manipulatief. Zes op de tien (60 procent) Nederlanders antwoordde bevestigend op de stelling: “Het is onze morele plicht om asielzoekers fatsoenlijk op te vangen in Nederland.”

“Wie kan er tegen iets zijn dat wordt aangeprezen als 'morele plicht'?” vraagt Van de Beek zich af. “En als je ‘oneens’ zegt, ben je dus ónfatsoenlijk.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Door de vraagstelling zo te formuleren impliceert het onderzoek dat mensen die tegen het asielbeleid zijn geen moreel kompas hebben en onfatsoenlijk zijn. Daardoor is het denkbaar dat veel mensen het sociaal wenselijke antwoord hebben gegeven door ‘eens’ in te vullen.

‘Meerderheid positief over azc’

De NOS geeft ook een opmerkelijke interpretatie van de uitkomsten op de vraag: “Wat vindt u ervan dat er een asielzoekerscentrum (azc) bij u in de buurt is gevestigd?” Zie de afbeelding hieronder voor de reacties van mensen die binnen 500 meter van een azc wonen: 22 procent antwoordde ‘leuk/interessant’; 46 procent antwoordde ‘niet leuk, maar nodig’; 14 procent antwoordde ‘niet leuk, heb het liever niet’; 11 procent antwoordde ‘heel vervelend, wil het absoluut niet’; en 7 procent antwoordde ‘weet niet’.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Dat betekent dus dat een ruime meerderheid van 71 procent niet positief is over een azc in de buurt: 25 procent zegt ‘niet leuk, heb het liever niet’ of ‘heel vervelend, wil het absoluut niet’ en 46 procent zegt ‘niet leuk, maar nodig’.

De NOS weet hier echter een positieve draai aan te geven: “Opvallend in het onderzoek van I&O Research is dat mensen met een asielzoekerscentrum (azc) in de omgeving, positiever zijn dan mensen die daar geen ervaring mee hebben. 68 procent van de eerste groep zegt een azc in de buurt (op 500 meter afstand of minder) leuk dan wel interessant te vinden of te begrijpen dat de aanwezigheid noodzakelijk is.”

De 68 procent die volgens de NOS aangeeft het ‘leuk dan wel interessant te vinden of te begrijpen dat de aanwezigheid noodzakelijk is’, bestaat dus uit slechts 22 procent die het ‘leuk/interessant’ vindt en 46 procent die antwoordt ‘niet leuk, maar nodig’.

Onder de groep die niet in de buurt van een azc woont, is er minder draagvlak. Van hen zou 17 procent de komst van een azc acceptabel vinden en 38 procent onder voorwaarden; samen 55 procent. Vier op de tien (41 procent) vinden een asielzoekerscentrum sowieso onacceptabel.

Asielstop

Ongeveer een derde (34 procent) van de ondervraagden is voor het sluiten van de grenzen voor asielzoekers, zelfs als Nederland daarmee handelt in strijd met internationale verdragen. En 47 procent is het oneens met zo’n asielstop.

Die 47 procent is lager dan de 60 procent die het ‘een morele plicht’ vindt om asielzoekers ‘fatsoenlijk’ op te vangen. Dit hoeft geen tegenstelling te zijn en ook dit kan positief uitgelegd worden, volgens Asher van der Schelde van I&O Research: “Nederland slaagt er op dit moment niet in asielzoekers daadwerkelijk fatsoenlijk op te vangen, waardoor een asielstop ook door sommige voorstanders van het beleid als tijdelijke oplossing wordt gezien.”

Andere peilingen

Uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Stichting Connect International, bleek in juni dat het draagvlak onder de bevolking voor het huidig asielbeleid juist bijzonder klein is. Het representatieve onderzoek onder 3.000 mensen vond dat slechts 27 procent van de Nederlanders voortzetting van het huidige asielbeleid steunt. En een ruime meerderheid van 67 procent – vrijwel gelijk verdeeld over de verschillende politieke partijen – gaf aan voor opvang in de regio te zijn, waar ook asiel aangevraagd kan worden.

In een peiling van Maurice de Hond van 28 augustus gaf 75 procent aan voor een tijdelijke asielstop te zijn. En in een peiling van Hart van Nederland van 19 augustus liet maar liefst 86 procent van de respondenten weten de grenzen te willen sluiten voor asielzoekers.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

idd, 'slim' gespeeld van de NOS onder haar eigen woke people en dan ook nog eens manipulatief opgezet.

erg erg fout om te misbruiken tegen ons...

they are the replacements, chaos, divide, en veelal ongevaccineerd en dus als ze dood gaan ooit ist een natuurlijke, dat in tegenstelling tot de gegenjecteerden in NL die trots hun mouw opstroopten... (slapers)

Cookies op deze website