Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 maart 2023

Nieuw record: asiel kost dit jaar miljarden euro’s meer dan begroot

Redactie Blckbx
2023 03 29 Asiel miljarden s
3:00

Door de hoge instroom en dure opvangplekken geeft het kabinet Rutte dit jaar ruim twee keer (!) zo veel belastinggeld uit aan asielopvang als begroot. Als gevolg moet ruim drie miljard euro worden bespaard op bijvoorbeeld zorg en onderwijs.

Dit zeggen bronnen rond het kabinet tegen NRC. Zoals gebruikelijk buigen de ministeries en de coalitiepartijen zich de komende weken over aanpassingen van de begroting. Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) hoopt eind april het resultaat daarvan te kunnen presenteren in de Voorjaarsnota. De enorme asieltegenvaller betekent dat het kabinet veel minder geld kan uitgeven aan bijvoorbeeld openbare voorzieningen – zoals gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer – of een verlaging van de btw op boodschappen. Het is nog onduidelijk waar het kabinet het extra geld vandaan gaat halen.

De drie miljard komt bovenop de 1,9 miljard die er reeds was begroot voor asiel en migratie, waarmee de belastingbetaler in totaal ongeveer vijf miljard kwijt is aan de opvang van asielzoekers. De kosten voor de opvang van Oekraïners vallen hier nog buiten, omdat zij door gemeenten worden opgevangen. Het kabinet trekt in 2023 twee miljard uit voor compensatie aan gemeenten voor de realisatie van noodopvangplekken en verstrekkingen aan vluchtelingen uit Oekraïne. Ter vergelijking: het rijk besteedt dit jaar ongeveer 7 miljard aan de politie.

In de afgelopen 23 jaar vielen de asielkosten al 21 keer hoger uit dan begroot. Meestal ging het daarbij om tientallen of honderden miljoenen, maar dit jaar heeft de regering zichzelf overtroffen door er maar liefst drie miljard naast te zitten.

Meer asielzoekers, meer noodopvang

De voornaamste reden dat de kosten dit jaar veel hoger uitvallen, is dat noodopvang veel duurder is dan reguliere opvang. En omdat er veel meer asielzoekers binnenkomen dan verwacht, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) steeds op zoek naar alternatieve opvanglocaties, zoals hotels en cruiseschepen. Een bed in een noodopvanglocatie kan tot wel tien keer zo veel kosten als een bed in de gewone opvang (19 euro per dag).

Het COA vangt op dit moment al 52.000 asielzoekers op, van wie 40 procent op de veel duurdere opvanglocatie verblijft. Volgens de huidige prognoses moet het COA eind dit jaar 75.000 asielzoekers opvangen en moet het dus blijven zoeken naar prijzige locaties om de asielzoekers te huisvesten.

Woonminister wil migratie beperken

De enorme aantallen asielzoekers hebben uiteraard ook gevolgen voor de alsmaar voortdurende woningnood. De twaalf provincies hebben afgesproken met minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) dat er tot 2030 900.000 nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Hoewel het maar de vraag is of dat aantal ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt, aangezien veel bouwprojecten niet door kunnen gaan vanwege de 'stikstofcrisis'.

Tijdens een debat over de woon- en zorgplannen voor ouderen vroeg PVV-Kamerlid Fleur Agema aan De Jonge: “We weten ook dat driekwart van die 900.000 woningen naar immigranten gaat. Mijn vraag aan de minister is: ziet hij nou niet in dat – als die ouderen nog een toegankelijke woning willen bemachtigen – de grenzen dicht moeten voor immigranten?”

In een wollig antwoord moest De Jonge schoorvoetend toegeven dat migratie inderdaad een belangrijke oorzaak is van de woningnood. “Niet voor niets is met dit regeerakkoord natuurlijk ook de opdracht meegekomen om te komen tot een richtgetal voor migratie. Dat is geen nieuwe opgave. Ik loop daar zelf ook zeker niet voor weg. Dit kabinet loopt daar niet voor weg. Dat is namelijk gewoon aan de orde.”

Volgens De Jonge is het nodig om ‘te sturen op migratie’. “Anders zullen er namelijk in de komende periode ook meer mensen dan huizen bij komen. Dat maakt het woningtekort natuurlijk niet kleiner. Kortom, we hebben daarin absoluut een taak te doen.”

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Waarom kost een plaats zoveel? Is het wel echt zo nodig (opvang, de kosten etc) en zijn er echt zoveel of is het een mooi excuus voor de regering. We weten uit het verleden dat aantallen dramatisch overdreven worden; nieuwkomers zijn namelijk ook: terugkerende studenten, expats en Nederlanders die om andere redenen langer in het buitenland verbleven. Ook is algemeen bekend dat vluchtelingen bij elke verandering in het dossier opnieuw geteld worden. Ik kan me voorstellen dat er meer zijn door de Oekraine maar elk land klaagt steen en been: is er nog wel wat over aan bevolking in de Oekraine, Afrika, Syrie etc? 1/2

De schade in Nederland opgelopen door zoveel jaren afbraakbeleid van Rutte is niet meer terug te draaien. En hij gaat maar door. Trouwens, het belangrijkste destructieve gevolg van die massa immigratie is de omvolking. Tis een complottheorie uit extreem rechtse hoek lees ik net op Wikipedia, maar toch. Nederland is Nederland niet/nooit meer. AZC's en noodopvang bomvol en de instroom neemt maar toe. Ik ken veel statushouders en geloof me, integratie gaat nooit gebeuren. Ja, door een enkeling.
Tis een akelig plan. We hebben onze VOC streken nooit afgeleerd. Nu weer zichtbaar in een modern jasje.

Cookies op deze website