Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 september 2022

OM ziet liquidatie-oproep Derksen als ‘mogelijk opruiend’

Redactie Blckbx
2022 09 29 derksen opruiend
1:30

Het Openbaar Ministerie beoordeelt de oproep van voetbalanalist Johan Derksen om leider Thierry Baudet van FVD te liquideren als ‘mogelijk opruiend’. Derksen zal 'mogelijk' voor de strafrechter verantwoording moeten afleggen.

Een woordvoerder van het OM in Den Haag zegt in een reactie dat het zogeheten Team Bedreigde Politici heeft geconcludeerd dat er sprake is van ‘een mogelijke opruiing’ door Derksen. Baudet is daarop uitgenodigd om aangifte te doen. Vandaag zal hij die in Den Haag officieel maken.

Naar aanleiding van het betoog over de opleiding van Sigrid Kaag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, zei Derksen tijdens het programma Vandaag Inside tegen presentator Wilfred Genee ‘Ze moeten die gozer gewoon liquideren’. Genee, die direct doorhad dat de opmerking alle perken te buiten ging, probeerde het gezegde vervolgens weg te lachen “Dat zei hij niet hoor. Dat zei hij niet. Kan dit er nog uitgeknipt worden?” Ook Derksen zelf deed nog pogingen om de liquidatie-opmerking te bagatelliseren. "Ze moeten hem [Baudet] uit de kamer schoppen wegens aanhoudend wangedrag."

Tekst gaat verder onder de tweet

'Ik bedoelde elimineren'

In een latere uitzending van Vandaag Inside, probeerden Derksen en Genee de liquidatie-uitspraak recht te zetten. “Het is volgens mij heel duidelijk. Jij versprak je,” aldus Genee. Waarop Derksen antwoordde: “Ja, maar dat is de hedendaagse moraal. Daar wordt dan meteen misbruik van gemaakt. Ik bedoelde elimineren en ik zei liquideren.”

In het programma RTL Boulevard liet Derksen vorige week ook weten dat hij niet snapt dat er nog altijd zoveel te doen is om zijn uitspraak. Volgens Derksen heeft hij nu al meerdere keren aangegeven dat hij zich gewoon versproken heeft en dat daarmee voor hem de kous af is.

Het openbaar ministerie en Thierry Baudet denken daar dus duidelijk anders over. Derksen zal mogelijk voor de rechter moeten verschijnen vanwege de liquidatie-oproep. Het OM laat weten dat het de zaak verder onderzoekt. Na het onderzoek zal de officier van justitie beslissen of er strafrechtelijke vervolging zal plaatsvinden. Hoe lang het onderzoek zal duren, is niet bekend.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

Fijn dat hij Derksen dit gezegd heeft.
We weten nu in ieder geval waar de onwelriekende reuzel zit.

Mab

Normaliter zeg ik: niet zo overgevoelig reageren maar in dit geval niet, waarom met name niet? Omdat het een ware hype is om op alle slakken zoutte leggen, alles als bedreiging te zien als het gaat om mensen als Kaag, de Jonge etc maar het normaal vinden wanneer het naar zogenaamd rechtse politici is. Naar derksen mag je zoiets niet zeggen, dan gilt hij het hardst, ik ken de man niet maar wel het type en de manier van doen. Als je iets niet vindt kunnen, dan kan het niet, naar niemand niet/door niemand niet. Dus ook Derksen richting Baudet niet anders wil ik ook van het gezever over veelal mindere bedreigingen aan Kaag haar adres af zijn.

Cookies op deze website