Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 17 augustus 2022

Ondanks totaal gebrek aan draagvlak dwingt kabinet gemeente tot asielopvang

Redactie Blckbx
2022 08 17 Kabinet dwingt gemeente
3:10

Het kabinet dwingt de gemeente Tubbergen om asielzoekers op te vangen. De gemeente is ‘onaangenaam verrast’ door de ingrijpende stap en dinsdagavond verzamelden zich honderden demonstranten voor het beoogde ‘asielzoekershotel’.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) liet de Tweede Kamer gisteravond in een brief weten dat het kabinet de gemeente Tubbergen dwingt om asielzoekers op te vangen, ondanks een totaal gebrek aan draagvlak onder de bevolking voor het huidige asielbeleid. Het kabinet neemt de ingrijpende stap, omdat het vindt dat de gesprekken met de gemeente te lang duren terwijl de ‘nood heel hoog is’.

Zonder akkoord van de gemeente krijgt Hotel ‘t Elshuys in Albergen (gemeente Tubbergen) een vergunning voor de opvang van asielzoekers. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is vanaf 1 september eigenaar van het hotel. Volgens het kabinet kunnen er potentieel driehonderd asielzoekers worden opgevangen.

‘Onaangenaam verrast’

In een verklaring liet de gemeente Tubbergen gisteravond weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn. “Staatssecretaris Eric van der Burg heeft aan de gemeente medegedeeld dat hij het COA opdracht heeft gegeven om het hotel ‘t Elshuys te kopen voor de exploitatie van een asielzoekerscentrum. Wij zijn als gemeente niet tijdig geïnformeerd en hebben de directe omgeving hierover ook niet kunnen informeren,” aldus de gemeente.

Klein inwoneraantal

De gemeente wijst ook op het kleine inwoneraantal van Albergen. “De gemeente is van mening dat de permanente opvang van statushouders en/of asielzoekers op deze locatie niet past binnen het huidige bestemmingsplan en dat een asielzoekerscentrum in Albergen niet in verhouding staat tot het aantal inwoners in onze samenleving.”

Dit argument wordt in het AD ook aangehaald door het Tubbergse raadslid Stijn Hesselink van de lokale partij Keerpunt22. “Wij vinden de komst van driehonderd asielzoekers een te groot aantal op de schaal van Albergen. Hier wonen ruim drieduizend mensen. De asielzoekers zouden in een klap 10 procent deel uitmaken van onze lokale gemeenschap. De verhouding is dan totaal zoek,” zegt hij.

Demonstratie

Dinsdagavond verzamelden zich honderden demonstranten voor het beoogde ‘asielzoekershotel’ in Albergen. Hoewel er vuurwerk werd afgestoken, was de sfeer gemoedelijk. Er waren twee politieagenten aanwezig, maar die hoefden niet in te grijpen. Terwijl er schlagermuziek werd gespeeld, zongen de demonstranten leuzen als ‘Azc, weg ermee!’.

Geen draagvlak

Uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Stichting Connect International, bleek in juni dat het draagvlak onder de bevolking voor het huidig asielbeleid bijzonder klein is. Het representatieve onderzoek onder 3.000 mensen vond dat slechts 27 procent van de Nederlanders voortzetting van het huidige asielbeleid steunt. En een ruime meerderheid van 67 procent – vrijwel gelijk verdeeld over de verschillende politieke partijen – is voor opvang in de regio, waar ook asiel aangevraagd kan worden.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Paleis het Loo, de Horsten, Noordeinde, mogelijkheden zat.

JanBijdehand

Wat is er aan de hand met de Nederlandse regering?
Wordt de Nederlandse regering net zoals in zo veel landen gechanteerd door een wereldwijde Cabal ook wel bekend als Khazarische maffia?
Met zaken als : CO2 hoax, stikstof onzin, windmolens, uitfaseren aardgas, grote aantallen uit Afrika binnenhalen, Covid leugens en de grote sterfte onder gevaccineerden .... Deze regering is hard bezig Nederland cultureel en financieel te slopen. Het is de hoogste tijd dit eens hardop uit te spreken en veel meer druk uit te oefenen op deze regering om af te treden.
De boeren doen uitstekend werk en wij burgers moeten pal achter de boeren staan.

Cookies op deze website