Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 04 oktober 2022

Ontzetting over plannen Brussel om in Den Haag 'EU-pretpark' te openen

Redactie Blckbx
2022 10 04 europees pretpark den haag
1:40

Het Europees Parlement wil in Den Haag een Europa Experience openen. Bezoekers krijgen in deze EU-attractie uitgelegd ‘wat de uitdagingen en voordelen van de EU zijn’. Scholieren kunnen er zelfs in de huid kruipen van een Europarlementariër.

Dat meldt de Telegraaf. Volgens een woordvoerder zal de gratis toegankelijke attractie dienen om mensen ‘een beter inzicht te geven in de werking van de Europese democratie en de instellingen en wat de uitdagingen en voordelen van de EU zijn’.

In het complex, waar nog geen locatie voor is gevonden, komt onder andere een 360 graden panoramische film over Europa en een digitale muur waar Europeanen vertellen over de impact van de EU op hun dagelijks leven. Als het gebouw daar ruimte voor heeft, zal het ook een miniparlement huisvesten ‘waar scholieren zelf in de huid van een Europarlementariër kunnen kruipen’.

Het Europees Parlement (EP) zoekt voor de Europa Experience een gebouw van 750 vierkante meter. Voor de inrichting is een budget tussen de 1,5 en 2 miljoen euro (belastinggeld) beschikbaar. Het is niet duidelijk hoeveel de exploitatie van de attractie en het vastgoed mag gaan kosten.

Het EP wil dat in alle EU-lidstaten nog voor de Europese verkiezingen in 2024 een Europa Experience komt. Onder andere Berlijn en Parijs hebben al zo’n EU-attractie. Voor de bestaande en nieuwe vestigingen van Europa Experience wil het Europees Parlement volgend jaar 26 miljoen euro uitgeven. “Berlijn heeft sinds de opening in 2016 bijna 670.000 bezoekers gehad,” claimt een woordvoerder. “Dat zijn heel veel schoolklassen,” schampert GeenStijl.

Verkwisting belastinggeld

Michiel Hoogeveen van JA21 spreekt in de Telegraaf van ‘verkwisting van belastinggeld’. “Mensen zitten hier helemaal niet op te wachten,” zegt de Europarlementariër. “Dit past weer in de tendens van de EU om altijd te willen groeien.”

Ook zijn SGP-collega Bert-Jan Ruissen vindt de uitgaven niet kunnen: “Het Europees Parlement is geen Experience-attractiepark zoals Disneyland. Het moet een volksvertegenwoordiging zijn voor serieuze besluiten en die zo zuinig mogelijk omgaat met belastinggeld. Dit past niet bij soberheid.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Maak er een schiettent bij met de koppen van von der Leyen, Rutte en Kaag, Royals, Gates, Koopmans, Kuipers en Ollongren en Zelensky en Klaus Schwab erbij. De gouden tip om te scoren!

GTRene

Owja, ideaal om tere zieltjes te beïnvloeden met beelden zoals 'hun' willen dat je het gaat zien, plus bepaalde geluiden en bepaalde 'flitsen' erin verwerkt zodat dat bij velen iets triggert en onbewust in bepaalde hersenen wordt opgeslagen, ze zijn er heel ver mee en veel getest! vertrouw het niet! en stop met verkwisten van ons belastinggeld!.

Cookies op deze website