Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 25 januari 2023

Openbaar Ministerie haalt uit naar seksualisering van kinderen

Redactie Blckbx
2023 01 25 OM seksualisering kinderen
2:00

Het Openbaar Ministerie (OM) hekelt de seksualisering van kinderen, zoals modehuis Balenciaga onlangs deed in omstreden reclamecampagnes. ‘Normalisering leidt sneller tot actievere vormen van misbruik.’

Hoewel er in deze reclamecampagnes niets strafbaars gebeurde, waren de beelden wel op het randje, schreven landelijk officier van Justitie Linda van den Oever en parketsecretaris Selina Rahimbaks dinsdag in een perscommuniqué.

Luxemerk Balenciaga probeerde onlangs zijn producten aan de man te brengen met een reclamecampagne waarin het jonge kinderen afbeeldt met SM-attributen. In een andere campagne werden documenten getoond waarin wordt verwezen naar Ashcroft vs Free Speech Coalition, de rechtszaak die nepbeelden en -video’s van seksueel misbruik van kinderen legaal maakte in de Verenigde Staten. Balenciaga kwam hierdoor zwaar onder vuur te liggen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Stil in Nederland

“Het is gek dat er in Nederland zo weinig verontwaardiging over die campagne kwam,” zegt Rahimbaks. “In het buitenland en op internationale sociale media zag ik het overal, maar een sterke reactie bleef uit in Nederland.” Ze wijst erop dat dit soort campagnes een slechte boodschap brengen. “Vanuit onze opsporings- en vervolgingsinstelling geeft dit een erg slecht voorbeeld. Als je het normaal gaat vinden dat kinderen geseksualiseerd worden, is dat een eerste stap naar het misbruiken van minderjarigen. Het is zó onwenselijk! Het ging écht om kinderen, echt nog heel jong. Dit soort campagnes verheerlijken seksueel kindermisbruik.”

Er is sprake van een trend, zegt Rahimbaks. “Het versterkt elkaar: omdat het gaat om een modemerk, bepalen ze mede modetrends en de beeldvorming van en door kinderen. Als ze promoten dat kinderen zich op seksuele manieren kleden, neemt de samenleving dat over.”

Leidt tot misbruik

Volgens Van den Oever bestaat het risico dat zulke normalisering sneller leidt tot actievere vormen van misbruik. “We zijn ervan overtuigd dat hoe makkelijker bespreekbaar, en hoe meer algemeen geaccepteerd bepaalde beelden zijn, hoe sneller mensen afglijden,” zegt ze. “Als je al bepaalde gedachten hebt en je ziet die bevestigd in de samenleving, groeit het risico dat je er ook naar handelt. Het stopt niet bij alleen blote kleding op een reclameposter.”

Hoewel Van den Oever en Rahimbaks grote zorgen hebben, noemen zij geen concrete maatregelen om de seksualisering van kinderen tegen te gaan.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

“Het is gek dat er in Nederland zo weinig verontwaardiging over die campagne kwam,” zegt Rahimbaks.

Zo gek is het niet gezien de censuur en het groot aantal pedofielen bij de overheid. Herinneren we Demminck nog? Of voorstander van pedofilie Rutte? Of de pedofielen politieke partij? Het pedofielen handboek? De link NL met Dutroux? Zwolle? Dus OM, in plaats van alles onder de mat te schuiven en quasi verbaasd te zijn zou ik het maar eens een keer echt onderzoeken en de betrokken ministers, oud ministers, politici, CEO's, ambtenaren etc. veroordelen.

Josephus59

Als het er niet bij gestaan had in het commentaar, had ik niet geweten dat het om SM Teddyberen ging.

Cookies op deze website