Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 05 april 2023

Opluchting voor Rutte: rekenmethode stikstof mag van rechter

Redactie Blckbx
2023 04 05 Rv S stikstof 3
3:00

De Raad van State oordeelt dat de rekengrens die het kabinet hanteert voor stikstofneerslag voldoet, waardoor het land niet verder op slot hoeft. Het goede nieuws komt door Rutte’s ziekmelding net op tijd voor het Tweede Kamerdebat over de verkiezingsuitslag, waarin het stikstofbeleid centraal staat.

De uitspraak van de Raad van State gaat over de omvang van een gebied waarover stikstofneerslag berekend moet worden. Het kabinet hanteert daarvoor een grens van 25 kilometer rondom een project.

De zaak waarover de hoogste bestuursrechter vanochtend uitspraak deed, draait om het doortrekken van de A15 tussen Bemmel en Zevenaar. In die regio liggen vier beschermde natuurgebieden. Meerdere milieuorganisaties tekenden protest aan tegen de rekengrens van 25 kilometer, waarvoor volgens hen geen wetenschappelijke onderbouwing is. Maar daar gaat de Raad van State niet in mee, die een grens van 25 kilometer ‘aanvaardbaar’ vindt.

Binnen die grens kan het rekenmodel nog wetenschappelijk betrouwbare uitspraken doen over de depositie van een individuele bron, schrijft de Raad van State. Op meer dan 25 kilometer van de emissiebron kan de neerslag niet meer redelijkerwijs toegeschreven worden aan het project.

De uitspraak betekent een forse tegenvaller voor de bezwaarmakende milieuorganisaties, die wilden voorkomen dat de A15 doorgetrokken wordt.

Het kabinet en de bouwsector zullen er daarentegen verheugd over zijn, omdat het land niet nog verder op slot hoeft. Wanneer de Raad van State zich negatief had uitgesproken over de rekenmethode, dan zouden vergunningen voor andere projecten ook komen te vervallen.

Debat verkiezingsuitslag

Dat betekent dat de coalitie vanochtend met goed nieuws op zak kon beginnen aan het Tweede Kamerdebat over de gevolgen van de Provinciale Statenverkiezingen, die het politieke landschap op zijn kop hebben gezet. Dat debat zou eigenlijk dinsdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat premier Rutte zich ziek meldde.

De monsterzege van BBB en de afstraffing van de coalitiepartijen wordt door de oppositie gezien als een duidelijke afkeuring van het omstreden stikstofbeleid. Het CDA wil pas op de plaats maken en over een paar maanden misschien het regeerakkoord openbreken, terwijl D66 juist wil vasthouden aan de plannen. Rutte nam vorige week het woord ‘versnellen’ in de mond, maar deed dit later af als een ‘improvisatie’. Hij zou bedoeld hebben dat het kabinet in Brussel gaat lobbyen voor maatregelen om boeren makkelijker te kunnen uitkopen.

De coalitiepartijen zullen zich met een compromis moeten verdedigen tegen de felle kritiek van de oppositie. Die kritiek komt zowel van partijen die de stikstofplannen willen vertragen als van fracties die juist willen versnellen.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
I_wonder

[…Dat debat zou eigenlijk dinsdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat premier Rutte zich ziek meldde…] komt toch wel handig uit die paar dagen ziek. Dinsdag waren ze onbeslagen ten ijs gekomen.

Requin

Krommers weffen gewoon mee met de fascisten in Geneve en Davos!

Cookies op deze website