Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 13 juni 2022

Optreden Marion Koopmans op Oerol gaat niet door 'wegens bedreigingen'

Redactie Blckbx
2022 06 13 koopmans oerol
2:30

Marion Koopmans treedt woensdag niet op tijdens het culturele Oerol festival, omdat ze bedreigd zou worden. De viroloog geeft op Twitter aan ontstemd te zijn dat haar als ‘wetenschapper 2.0’ op deze manier de mond wordt gesnoerd.

Koopmans zou op het culturele festival de hoofdgast zijn voor een speciale aflevering van het AVROTROS-programma Opium. "In overleg met de politie hebben wij besloten dat het niet verstandig is voor haar om naar Terschelling te komen", stelt een woordvoerder van de omroep. "We zouden haar veiligheid niet 100 procent kunnen garanderen."

Koopmans reageert op Twitter ontstemd: “Dat je uitgenodigd bent voor Oerol en dat dat gecanceld wordt na overleg met de politie. Wetenschapper 2.0.”

Via een woordvoerder laat de viroloog weten dat ze erg teleurgesteld is. Met haar tweet wilde ze 'benadrukken dat je als wetenschapper geconfronteerd wordt met vragen over veiligheid waar je geen ervaring mee hebt. Daardoor kan bewegingsvrijheid worden beperkt, zowel in werk als privé.’ Zowel AVROTROS als Koopmans zelf willen niets zeggen over de aard van de bedreigingen.

Volgens een woordvoerder van het festival is Oerol niet benaderd voor overleg over het beveiligingsrisico van Koopmans. "Wij zijn niet benaderd over de kwestie en niet op de hoogte wat er wel nodig zou zijn voor de beveiliging van mevrouw Koopmans.” Oerol geeft aan geen extra maatregelen te treffen.

Ook de politie Noord-Nederland wil niets zeggen over de situatie. "Over de beveiliging van personen doen we nooit uitspraken," aldus een woordvoerster.

Bijval van Willem Engel

In de reacties onder de tweet is veel bijval voor Koopmans, onder andere van Viruswaarheid-voorman Willem Engel: "Vreselijk om te lezen, sterkte. Wat zou het mooi zijn als iedereen ongeacht zijn injectie- test of andere status overal welkom was zonder vooroordelen, zonder dreiging. Ik hoop dat je je inzet voor zo'n wereld zonder angst en achterdocht, een wereld vol liefde voor de medemens," aldus Engel.

Mede OMT-lid Chantal Bleeker Rovers laat weten de situatie ‘ongelofelijk en heel jammer’ te vinden.

Journaliste Ines van Bokhoven heeft minder mededogen met de viroloog, net als veel andere mensen die reageren onder de tweet van Koopmans. Zij nemen Koopmans kwalijk medeverantwoordelijk te zijn geweest voor het QR-beleid, waarmee ongevaccineerden werden buitengesloten.

Het gemoedelijke Oerol festival is geliefd bij cultuurliefhebbers. De gemiddelde leeftijd van bezoekers is er hoger dan bij de meeste andere festivals. Incidenten doen zich op Oerol eigenlijk nooit voor.

Het AVROTROS-programma Opium doet dit jaar voor de twaalfde keer verslag van het festival, gepresenteerd door Cornald Maas. "Van maandag tot en met vrijdag om 19.10 uur op NPO 2. Met gasten, impressies van voorstellingen, concerten, (kunst)expedities en liveoptredens."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Piet_de_Pad

Vind je dat gek. Je heb grenzen overschreden en dacht dat je alles kon maken. Verder heb je doden op je geweten dus me dunkt dat het niet zo veilig voor je is. Je zou blij moeten zijn omdat je beschermt wordt.

Kurt

Dus ze moest nu van de hermandad in een persoonlijke, zeer beperkte lockdown?

Vervelend, maar denk maar zo: je doet het niet voor jezelf maar voor een ander. Menig agent ziet waarschijnlijk dat pokken-end naar Terschelling om een of andere ‘voormalige’ CCP-werknemer te beschermen niet zo zitten. Zet maar een DVD op.

Cookies op deze website