Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 juni 2022

Pandemieverdrag weer springlevend, kabinet gaat onderhandelen met WHO

Redactie Blckbx
2022 06 29 pandemieverdrag
3:00

Nederland gaat in het najaar gewoon verder onderhandelen met de WHO over het omstreden pandemieverdrag, dat vorige maand nog werd afgeschoten tijdens de World Health Assembly in Genève. Dit blijkt uit een brief van de regering aan leden van de Tweede Kamer.

In mei werd op de World Health Assembly, de jaarvergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een reeks door de Verenigde Staten voorgestelde bepalingen in stemming gebracht. De bepalingen hadden de opmaat moeten zijn voor het in werking treden van het pandemieverdrag in 2024.

Veel Afrikaanse landen, en landen als China, Brazilië en Rusland vreesden echter dat ze door het verdrag veel van hun autonomie op het gebied van volksgezondheid zouden moeten overdragen aan de WHO, in het geval de organisatie ooit zou besluiten om eenzijdig een pandemie uit te roepen.

De landen voelden zich vooral overvallen door een aantal aanvullende bepalingen die door de Verenigde Staten aan het begin van de gezondheidstop op het laatste moment waren ingebracht. De bepalingen werden mede daardoor op de slotdag van de top verrassend weggestemd. Het pandemieverdrag leek toen, in ieder geval voorlopig, van de baan.

Nieuwe poging

Uit een brief van de regering blijkt nu dat de voorstanders van het pandemieverdrag, waaronder Nederland, een poging gaan doen om het verdrag alsnog in 2024 te laten aannemen op de World Health Assembly.

De brief aan de Kamerleden met de plannen werd vandaag openbaar gemaakt door Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen van FVD.

“Zojuist een brief ontvangen van de regering," schrijft hij op Twitter. “De onderhandelingen over het pandemieverdrag gaan dit najaar beginnen en het verdrag zal in 2024 worden vastgesteld. Het is overduidelijk dat het kabinet ons gezondheidsbeleid uit handen gaat geven aan de WHO.”

In de brief beschrijft het kabinet hoe het het pandemieverdrag en de rol van de Wereldgezondheidsorganisatie voor zich ziet. “Internationale samenwerking en solidariteit zijn cruciaal om een pandemie het hoofd te bieden,” schrijft de regering. “De inzet van Nederland is erop gericht tot bindende afspraken te komen voor verbeterde gezamenlijke preventie, paraatheid en bestrijding van pandemieën in alle landen van de wereld. Hierbij moet worden samengewerkt met relevante multilaterale instellingen, waarbij een centrale rol is weggelegd voor de WHO.”

Ook staat in de brief dat het kabinet vindt dat het voor een effectieve mondiale gezondheidsarchitectuur belangrijk is om ‘fragmentatie van gremia, regelingen en structuren tegen te gaan, zodat de internationale gemeenschap bij toekomstige ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen beter is voorbereid’. Hierbij is een centrale rol weggelegd voor de WHO, die daarvoor door de lidstaten voldoende uitgerust moet worden om die rol naar behoren te kunnen vervullen, zo stelt het kabinet in de brief.

Op dit moment worden vooral nog inhoudelijke elementen verzameld, die de kern kunnen vormen van het instrument. Op basis hiervan zal een eerste zogenaamde ‘working draft’ worden opgesteld. Deze working draft zal tijdens de tweede bijeenkomst van de Intergovernmental Negotiating Body (INB) eind juli worden besproken.

In herfst onderhandelingen

In het najaar zullen naar verwachting de daadwerkelijke onderhandelingen van start gaan. Volgens de regering is het de bedoeling dat het pandemieverdrag in 2024 wordt vastgesteld door de World Health Assembly. De 194 bij de WHO aangesloten landen zullen dan wel eerst in meerderheid voor het verdrag moeten stemmen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Het schijnt ook dat al die wereld organisaties ala UN WHO WEF and so on, alle Privé organisaties zijn net als de FED dus... you wonder why all is happening, the 4th Industrial revolution... oftewel zaken bedrijven gedreven ala black rock of Rockefellers of Rotschild en co, Privé dus en ook nog eens van buitenaf bestuurd door dat soort! Landen (land bestuurders) plegen dus Land en Volk verraad... en men gaat lekker door.

ML

Ze geven niet op, depopulatie moet doorgaan. De huidige bijdrage van het kabinet hieraan in Nederland is blijkbaar te weinig, immers ze weten waar de niet gevaccineerden wonen. Zodra er getekend is, zal ongetwijfeld de volgende fake pandemie worden uitgeroepen met gifspuit plicht. Tegen die tijd zullen er meer wakker zijn, een eventuele burgeroorlog leidt ook tot depopulatie dus een winwin situatie, mits de wef leden en het kabinet buiten schot blijven en daar geloof ik niet in. Fascinerende tijden maar dat waren de jaren dertig in aanloop naar WOII ook. Het fascisme krijgt steeds meer vorm.

Cookies op deze website