Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 07 juli 2022

Pieter Omtzigt maakt brandhout van stikstofplannen kabinet

Redactie Blckbx
2022 07 07 omtzigt stikstof
2:50

Er is helemaal geen wet die provincies kan dwingen om zich aan de stikstofplannen van het kabinet te houden, maakt Pieter Omtzigt op uit ‘ontluisterende’ antwoorden op zijn Kamervragen. ‘Er is alleen een wet die uitgaat van een reductie van 50 procent in 2030, niet 74 procent in 2035.’

Nadat eerder al bleek dat in de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal (Stikstof) de veestapel waarschijnlijk veel te groot wordt ingeschat, blijkt nu uit antwoorden van het kabinet dat er zelfs niet eens een wettelijke grondslag is voor de omstreden plannen, die indien uitgevoerd veel Nederlandse boerenbedrijven de kop zouden kosten.

Woensdag kwam het kabinet met antwoorden op vragen van onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. “Vandaag beantwoordde de regering mijn spoed Kamervragen over het stikstofbeleid. En hoewel er een poging tot wollig taalgebruik inzit, zijn sommige antwoorden echt ontluisterend,” aldus Omtzigt op Twitter. “Het kabinet erkent gewoon dat de huidige wet uitgaat van een doelstelling van 50 procent in 2030 en niet van 74 procent in 2035. Ofwel het huidige beleid (en de huidige stikstofkaart) zijn niet gebaseerd op de huidige wet, maar op een nog in te dienen wet.”

Stikstofkaart niet afdwingbaar

Dat betekent volgens het Kamerlid dat de stikstofkaart niet afdwingbaar is zonder een wet die nog moet worden ingediend. “Het Rijk kan de provincies dwingen om zich aan de wet te houden. Maar die wet luidt dus: 50 procent in 2030 en niet 74 procent in 2035.”

De regering wil de wet die de reductie van 74 procent mogelijk maakt nog wel in gaan dienen, blijkt uit de antwoorden op de Kamervragen. Dat zal echter niet dit jaar meer gebeuren maar in 2023. “Pas dan krijgen we een uitvoeringstoets, begroting en meer,” aldus Omtzigt, die er nog fijntjes op wijst dat in het voorjaar van 2023 de verkiezingen voor de Eerste Kamer plaatsvinden. Die worden gekozen door de Provinciale Staten, waar men voor een groot gedeelte kritisch is op het stikstofbeleid.

Pieter Omtzigt: “En wat gebeurt er als het wetsvoorstel het niet haalt in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer? Dat vindt de regering maar speculeren (Spoiler: in een democratie moeten de Staten-Generaal toch echt instemmen).”

Remkes onafhankelijk?

Omtzigt hekelt ook de rol die Johan Remkes speelt als bemiddelaar. Het Kamerlid had het kabinet gevraagd of het zijn mening delen dat Remkes gezien zijn eerdere standpunten, zijn rol als voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek en als informateur van het kabinet dat het hele advies heeft overgenomen niet als geheel onbevooroordeeld gezien kan worden. De regering antwoordde dat ze het daar niet mee eens zijn. “Remkes is een onafhankelijk gespreksleider volgens de regering. Echt waar,” foetert Omtzigt.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

>>>Maar die wet luidt dus: 50 procent in 2030 en niet 74 procent in 2035<<<
owja, dus dan zeggen ze, oke van 74 naar 50 en nu is het goed? hard inzetten en 50 je doel maken?

Wat een onzin, het moet geheel van tafel! alles, laat de boer de boer wezen, ze hebben al meer dan genoeg gedaan! in NL is het boeren veelal heel wat beter dan in sommige landen waar ze verschrikkelijke dingen doen en niemand daar die ze echt in de weg zitten en ver van men bed show is. Weg met die foute Multi nationals/globalisten die overal proberen de diensten uit te maken! weg met heel het corrupte politieke systeem van verdeel en heers opgezet door...

Felix

Eerst trof blckbx een bom aan onder het stikstofbeleid en een krappe week later is het beleid reeds brandhout!
De wens lijkt opnieuw de vader van de gedachte bij blckbx.
En daarbij is zoals gebruikelijk de afkeer van het kabinet de moeder.
Goed werk blckbx!
Diepgravend, uitmuntend journalistiek vakwerk, wat wil je met zo’n fantastisch team experts dat het filteren van het nieuws op basis van anti regeringssentimenten inmiddels tot grote hoogtes heeft opgestuwd.

Cookies op deze website