Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 06 juli 2022

Politie schiet gericht tijdens boerenprotest Heerenveen

Redactie Blckbx
2022 07 06 Politie schiet Cropped2
2:00

Tijdens een boerenprotest in Heerenveen heeft de politie gisteravond gericht geschoten. Een trekker zou hebben ingereden op agenten en dienstvoertuigen, maar uit beelden van het voorval is dat niet direct op te maken.

Veel is nog onduidelijk, maar wat we weten is dat er rond 22.40 uur in elk geval twee schoten zijn gelost. Even na 23.30 uur gisteravond gaf de Politie Fryslân op Twitter deze verklaring: “Omstreeks 22.40 uur is er door trekkerbestuurders geprobeerd in te rijden [op] agenten en dienstvoertuigen. Dit gebeurde bij de oprit Mercurius/A32 in Heerenveen. Er ontstond een dreigende situatie. Hierbij zijn waarschuwingsschoten gelost en er werd gericht geschoten.” Er is niemand gewond geraakt. Drie mensen zijn aangehouden. Een trekker die wegreed van het incident is later aangehouden op de Jousterweg, maar het is niet duidelijk of dit de beschoten trekker betreft.

De Rijksrecherche gaat nu onderzoeken of de agent terecht heeft geschoten.

Tekst gaat verder onder de tweet

Beelden

Op sociale media circuleren verschillende (onbevestigde) video’s die het voorval (deels) hebben vastgelegd. In één video zijn alleen twee schoten te horen en is niet goed te zien wat er gebeurt. In een andere video is wel te zien hoe een agent twee schoten lost op een wegrijdende trekker, die zich eerst losmaakt uit een rij stilstaande voertuigen. Volgens sommige berichten reed de trekker langs een door de politie opgeworpen blokkade. Het zijn uiteraard slechts beelden waarop de volledige context ontbreekt, maar op het eerste gezicht lijkt de beschoten trekker niet ‘in te rijden op agenten en dienstvoertuigen’.

Tekst gaat verder onder de video

In onderstaande video, die rond hetzelfde tijdstip opgenomen lijkt te zijn, is te zien hoe een agent met getrokken wapen een boer uit zijn trekker sommeert.

Tekst gaat verder onder de video

En in de video hieronder is het voorval niet goed te zien, maar zijn wel twee schoten te horen.

Tekst gaat verder onder de video

Ook gaat onderstaande foto van een kogelgat rond op sociale media, maar de authenticiteit ervan is moeilijker in te schatten dan bij de video's.

Tekst gaat verder onder de foto


Spoeddebat

Caroline van der Plas (BBB) wil een spoeddebat over het incident, zo gaf zij gisteravond aan op Twitter. “Heb de beelden gezien van schoten die zijn gelost op boeren in Friesland. Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten. Woensdag wil ik spoeddebat hierover met minister-president en minister van J&V (Justitie en Veiligheid). Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis”

Ook Forum voor Democratie wil een spoeddebat.“Vermeende beelden van dit voorval komen niet overeen met de verklaring van de politie. Zo blijkt uit niets een dreiging jegens de agenten of anderen. Derhalve lijkt sprake van buitenproportioneel politiegeweld tegen boeren,” zo licht Gideon van Meijeren de motivatie toe in het verzoek aan de Tweede Kamer. “Om verdere escalatie te voorkomen is het van groot belang dat zo spoedig mogelijk verantwoording wordt afgelegd over deze levensbedreigende situatie.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook elders in Nederland was het dinsdagavond onrustig. Op de snelweg A50 bij Apeldoorn heeft de brandweer enkele branden moeten blussen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio ging het om hooibalen en autobanden die in brand stonden.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Wat een debiel, een wapen richten op een boer die op een trekker zit, een mooi voorbeeld van machtsmisbruik. Dat is de huidige politie. Van beschermen van de burger geradicaliseerd naar bedreigen van dezelfde burger, Australië en Canada in onze voortuin. Dit alles met toestemming van het kabinet die natuurlijk geen spoeddebat wil. Zolang zij nog alleen de wapens hebben komen ze er weg mee. Ik begrijp dat de zwarte handel in Frankrijk welig tiert met wapens geleverd aan de Oekraine. Waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat het hier ook gebeurt.

ML

Een andere mafkees schiet. Ik zie geen gevaar op de beelden of iemand die op ze inrijdt. Dus wederom intimidatie, nu met kogels en niet met een wapenstok, waterkanon of traangas. De volgende keer misschien maar een dode om het proces te volbrengen? Denk dat dan de pleuris uitbreekt.

Cookies op deze website