Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 28 maart 2023

Premier weggehoond om paaien van platteland: ‘Dit is Rutte ten voeten uit’

Redactie Blckbx
2023 03 28 Rutte weggehoond Cropped
3:00

Premier Mark Rutte zegt dat er te weinig geld gaat naar het platteland, ‘omdat de modellen niet kloppen’. Volgens critici is de premier opportunistisch en is zijn uitspraak geen reactie op nieuwe inzichten, maar op de monsterzege van BBB.

Maandag sprak Rutte met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz over de Nederlands-Duitse samenwerking. Op de persconferentie na afloop ging Rutte ondere andere in op de publieke voorzieningen in Groningen, zoals het openbaar vervoer, toegang tot scholen en het aantal agenten op straat. “Je merkt dat de modellen die we in Nederland hebben – om geld te verdelen – weinig rekening houden met het feit dat er ook gebieden zijn waar op een groter landoppervlakte minder mensen wonen. Mensen die nog steeds wél gebruik willen maken van deze belangrijke voorzieningen,” aldus de premier.

Vanavond gaat het kabinet in beraad over de historische verkiezingszege van BBB en de genadeloze afstraffing van de coalitiepartijen bij de Provinciale Statenverkiezingen. De herverdeling van belastinggeld zal daarbij besproken worden, volgens de premier. “Ik zeg niet dat dat het enige antwoord is op de verkiezingsuitslag, maar het is een aspect,” zegt Rutte. “Daar gaan we over praten.”

Allang bekend

Kamerlid Pieter Omtzigt wijst Rutte er op dat in 2016 uit onderzoek reeds was gebleken dat het platteland te weinig geld krijgt uit het gemeentefonds. “Minister Blok (VVD) weigerde dat recht te zetten. Dit is echt geen nieuwe informatie (voor iedereen die wel eens buiten de Randstad-bubbel komt…),” zegt hij. “Dit is dus geen reactie op nieuwe inzichten, maar een reactie op verkiezingsuitkomsten.”

Journalist Wierd Duk komt tot dezelfde conclusie: “Eerst moest BBB een electorale bedreiging vormen eer dit doordrong.”

Volgens neuroloog Jan Bonte is Rutte uit op het wegvagen van BBB. “De opportunist die iedere partij waarmee de VVD ooit heeft samengewerkt heeft weten te decimeren. Natuurlijk zegt Rutte dit,” zegt hij. “Next stop: het decimeren van BBB. Dit is Rutte ten voeten uit. Het de wind uit de zeilen te nemen van zijn politieke opponenten, door met ze mee te waaien, en als de wind draait, gewoon meewaaien met de volgende windrichting. Hij heeft het al talloze malen gedaan, en doet het gewoon weer.”

Journalist Marianne Zwagerman heeft een duidelijk advies voor de premier: “Niet alles is af te kopen. Ga weg.”

Kabinetsberaad

Rutte heeft naast de vicepremiers van D66, CDA en ChristenUnie (Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten) ook een aantal vakinhoudelijke bewindspersonen uitgenodigd voor het kabinetsberaad van vanavond. Maar volgens het Financieel Dagblad is stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) ‘opmerkelijk genoeg niet aanwezig bij het overleg, terwijl haar portefeuille een belangrijk verkiezingsthema was’.

Het belangrijkste gespreksonderwerp zal zijn hoe de coalitie verder moet na de verkiezingen, waarbij BBB veruit de grootste werd in de Eerste Kamer en alle coalitiepartijen fors verloren. Het kabinet had al geen meerderheid in de Senaat en zal nu nog meer moeite hebben om het regeerakkoord uit te voeren. Sommigen spreken daarom van een ‘tussenformatie’.

Het beraad is voor het kabinet ook belangrijk als voorbereiding op volgende week, als er op dinsdag 4 april in de Tweede Kamer een debat is over de gevolgen van de verkiezingen.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Het moet allemaal breed uitgemeten worden door Rutte dat ze gaan spreken over de verkiezingszege van BBB. Hypocriet!
Ik begrijp echt niet dat deze man aan de macht (als premier) kan blijven. De meerderheid van de bevolking weet inmiddels toch ook dat hij Nederland aan het slopen is.

Vlinder

Rutte en de gehele coalitie weten dat ze het niet gaan redden. Als ze niet gaan worden ze zeker met de tweede kamer verkiezingen nog verder weggestemd. Zij hebben de WEF agenda uit te voeren en gaan door de enorme winst voor BBB opportunistisch te werk. Rutte en zijn regeringen hebben zo vaak gelogen en dat blijven zij doen. Steeds meer Nederlanders gaan dit nu zien. Kijk goed naar welke moties er worden afgewezen in de tweede kamer. Alles wat gevraagd wordt om openbaar te maken wordt afgewezen. Ze hebben veel te verbergen. Het gaat openbaar worden gemaakt. Zal nog even duren..

Cookies op deze website