Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 06 december 2022

Rijksambtenaar beschikte over WEF-mailadres, controle onmogelijk

Redactie Blckbx
2022 12 06 ambtenaar email wef
1:40

Een ambtenaar van EZK mailde voor zijn werk vanaf een WEF-mailadres. Dit mailverkeer is niet opvraagbaar voor Kamerleden of journalisten op grond van de Wet open overheid. ‘Deze "praatclub" beheert en archiveert alleen ook mailverkeer van rijksambtenaren, dat is alles’.

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen kreeg maandag antwoord op Kamervragen aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over het gebruik van WEF-mailadressen door ambtenaren in dienst van de Nederlandse staat. Hij deelde die antwoorden vandaag op Twitter.

Van Houwelingen vroeg de Kamer om opheldering na het opduiken van een e-mail van een ambtenaar van Economische Zaken, die op 7 november werd vrijgegeven na een Wob-verzoek. In de betreffende e-mail, verstuurd op 14 juli 2021, komt de volgende zin voor: “Fijn dat je ook mailt naar mijn Forum adres. Mijn EZK mail houd ik niet regelmatig bij.”

In de antwoorden bevestigt het ministerie aan de Kamer dat de betreffende ambtenaar op dat moment naast zijn e-mailadres van het ministerie beschikte over een e-mailadres dat behoort bij het World Economic Forum (@weforum.org). Het ministerie bevestigt ook dat de ambtenaar op dat moment in dienst was van het ministerie van EZK.

Wel gaat het volgens het ministerie van EZK slechts om één ambtenaar, die gedetacheerd zou zijn vanuit EZK voor het ontwikkelen van het Global Coordinating Secretariat en de Food Innovation Hubs. Er zouden geen kabinetsleden zijn die de beschikking hebben over een e-mailadres van het WEF.

Niet te wobben

Op de vraag of mailverkeer dat door rijksambtenaren wordt verstuurd vanaf een @weforum.org mailadres naar een ander @weforum.org mailadres door de rijksoverheid wordt gearchiveerd, antwoordt het ministerie ontkennend. De e-mails vallen buiten de Wet open overheid (voorheen Wob) en zijn daardoor ook niet opvraagbaar voor Kamerleden of journalisten.

"Rijksambtenaren kunnen voor hun werk mailen vanaf een WEF-mailadres. Dit mailverkeer is niet opvraagbaar voor Kamerleden of op grond van de Wet open overheid. Niets aan de hand hoor, deze ‘praatclub’ beheert en archiveert alleen ook mailverkeer van rijksambtenaren, dat is alles," aldus Van Houwelingen.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Er is een hele club van fakers is ingesteld door NCTV en AIVD tegen de FvD.
Bob Herlaar en Theo Scheppers zijn wel de meest domme bedenksels uit
de fakecentra. Linux gebruikers, zuigt de weffertjes op met wget en legt ze vast
voor de tribunalen. Een gedeelte werkt vanaf thuis en veel loopt via de servers
van de bekende landverraders.

N-dimensional heeft weer een update voor Ocammers met sourcecode voor de
club van 17.

Cookies op deze website