Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 26 juli 2022

‘Sociale huurwoningen in Amsterdam alleen voor statushouders’

Redactie Blckbx
2022 07 26 statushouders amsterdam
1:50

Als het aan D66, GroenLinks, Denk en Bij1 ligt, worden sociale huurwoningen in Amsterdam straks tijdelijk alleen nog maar toegekend aan statushouders. Andere woningzoekenden zullen dan nóg langer moeten wachten.

De vier partijen willen zo de ‘prop in de asielketen’ aanpakken, stellen raadsleden Suleyman Aslami (D66), Kris van der Veen (GroenLinks), Carla Kabamba (Bij1) en Sheher Khan (Denk) in een brief met vragen aan het college.

Volgens de raadsleden kan Amsterdam door statushouders met voorrang een woning te geven, meehelpen om de asielcrisis in Nederland voor een deel op te lossen. Dat andere mensen op de wachtlijst daardoor nóg langer moeten wachten op een sociale huurwoning, nemen zij op de koop toe. De gemiddelde wachttijd in de hoofdstad is nu al 13,1 jaar.

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Radicale tijden vragen om radicale oplossingen’

D66, GroenLinks, Denk en Bij1 willen dat Amsterdam het voorbeeld volgt van Utrecht. Daar krijgen statushouders vanaf 1 augustus zes weken lang voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning. ‘Radicale tijden vragen om radicale oplossingen’, zei het Utrechtse college daarover.

Elk half jaar krijgen gemeenten van het Rijk de opdracht om woningen te zoeken voor een bepaald aantal statushouders. Onder meer vanwege de woningcrisis lukt het een hoop gemeenten structureel niet om zich aan deze opdracht te houden. Amsterdam moest het afgelopen half jaar 768 statushouders een woning aanbieden – inclusief het restant van de zes maanden daarvoor. Op 1 juli hadden 320 van de 768 statushouders een woning gekregen. Er wachten nu nog 448 statushouders op een huis.

Amsterdam kampt al langer met een flinke woningcrisis. Buitenlandse studenten krijgen voor het eerst expliciet het advies om niet naar de stad te komen, omdat er niet genoeg kamers zijn.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Ach wat is 13,1 jaar op een leven, kan makkelijk naar 15 jaar en langer en als het moet wacht je maar tot je pensionering. Je weet inmiddels dat als je Nederlander bent je achteraan staat. Eerst de statushouders, dan de nieuwe gelukszoekers veelal onopgeleid, crimineel, uit veilige landen, precies zoals ze dat graag hebben. Zie wat er gebeurt in het zuiden van de VS, grenzen staan wijd open. Wereldwijde opzet. De plaatsen in de asielcentra die daardoor vrijkomen worden dezelfde dag al weer opgevuld, de instroom moet doorgaan. Wat dat betreft had de Winter volledig gelijk, omvolking in het kwadraat(massale instroom versus gifspuit doden)

Cookies op deze website