Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 maart 2022

Spijtgezinnen willen af van Oekraïense gasten

Redactie Blckbx
2022 03 29 spijtgezinnen
3:30

Ondanks alle goede bedoelingen vooraf, blijkt het opvangen van Oekraïense vluchtelingen niet voor iedereen een succes. Veel gastgezinnen willen al weer snel van hun genode gasten af.

Stichting Vluchtelingenwerk krijgt signalen dat in veel plaatsen mensen de gemeente bellen omdat ze toch liever geen Oekraïense vluchtelingen meer willen opvangen. “Het opvangen van Oekraïners wordt soms best wel onderschat”, stelt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk tegenover De Telegraaf. “Ze spreken een andere taal, lang niet altijd Engels, zijn emotioneel en hebben hun partner moeten achterlaten. Sommigen zullen het liefst de hele dag in de woonkamer het nieuws op tv kijken. Daar moet je wel allemaal rekening mee houden.”

Langdurig enthousiasme geen garantie

Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, constateert dat veel gastgezinnen al snel de handdoek in de ring gooien. “Dat is vervelend, want dan moeten Oekraïners snel na hun vlucht weer worden verplaatst. Bovendien zadel je de gemeente met nog meer werk op”, waarschuwt Bruls, die met de veiligheidsregio’s verantwoordelijk is voor het vinden van 50.000 opvangplekken voor Oekraïners. Bruls gaf eerder al aan dat het misschien beter was om te zoeken naar gemeentelijke locaties voor de opvang van Oekraïners, ‘omdat je niet kunt garanderen dat het enthousiasme er bij de particulieren over drie weken nog steeds is’.

“Goddank zijn ze weer weg”

Bij Rien (76) uit Heerlen is het enthousiasme in ieder geval helemaal verdwenen. Hij nam maar liefst zeven Oekraïense vluchtelingen in huis, waaronder een aantal kinderen. Na amper twee weken heeft hij ze toch de deur moeten wijzen. “Goddank zijn ze weer weg”, verzucht Rien. Zijn voornaamste klachten waren de hoge energiekosten, het gebrek aan privacy en het lawaai dat de kinderen maakten. Rien zegt dat hij van tevoren misschien langer had moeten nadenken. “Maar als je ziet dat mensen in nood zijn, wil je toch helpen”, zegt hij.

Proefslapen en contract

Momenteel gebeurt het opvangen van Oekraïense vluchtelingen grotendeels op eigen initiatief van mensen, zonder screening vooraf. Bij Stichting Vluchtelingenwerk vinden ze dat dat eigenlijk niet kan. “Een op de drie Nederlanders die heeft aangegeven zijn huis te willen openen voor Oekraïners, komt niet door het intakegesprek”, aldus de woordvoerder van Vluchtelingenwerk. “Daar zijn allerlei redenen voor, bijvoorbeeld omdat mensen alleen een bank als slaapplek kunnen aanbieden. Dan hebben de gasten nul privacy en dat kan niet maandenlang.”

Vluchtelingenwerk wil dan ook een overheidssysteem om gastgezinnen te begeleiden. "In ieder geval moeten vluchtelingen niet zomaar worden geplaatst", vindt Vluchtelingenwerk. "Naast het intakegesprek met potentiële opvanggezinnen willen we een proefslaapperiode met de gekozen vluchtelingen". De organisatie wil zelfs dat mensen na uitgebreide wederzijdse kennismaking een contract voor huisvesting ondertekenen.

Weer niet binnen sporten

Opvang bij particulieren thuis mag dan niet ideaal zijn, ook aan de opvang in gemeentelijke locaties kleven nadelen. In veel gemeenten worden de Oekraïners momenteel opgevangen in bijvoorbeeld sportcomplexen. Voor de lokale bevolking betekent dat na de coronalockdowns, dat ze alwéér niet binnen kunnen sporten. In het Gelderse Beuningen bijvoorbeeld worden de vluchtelingen opgevangen in Sporthal de Tinnegieter, de plek waar normaal gesproken alle kinderen van de ruim 26.000 inwoners tellende plaats hun gymles hebben. Gelukkig is het nu mooi weer, en kunnen de sportlessen buiten op de voetbalvelden gegeven worden. Maar als het regent worden de bewegingslessen geschrapt. Ook de plaatselijke basketbalvereniging had in eerste instantie het nakijken. Gelukkig hebben ze inmiddels een alternatieve locatie gevonden om te kunnen sporten. Ze moeten daarvoor wel uitwijken naar omliggende plaatsen. Voor de gymles van de kinderen is dat natuurlijk geen optie.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Willemwillem

Gaat wat worden als er weer een ophokplicht komt... Trouwens; als straks die oorlog voorbij is, gaan ze dan niet terug naar dat onvolprezen vaderland? Meteen daar de troep opruimen? Of blijven ze maar meteen hier. Vreemd eigenlijk dat ik daar niemand over hoor.....

Vergeet niet dat ze uit zo ongeveer het meest corrupte land ter wereld komen.

Requin

Emotie vervangen door informatie en verstand
----------------------------------------------------------------
Hier in Occitanie hebben we ook Oekrainers maar die krijgen een huisje in een deels verlaten hameau volgens de normen hier en in Oekraine. Gas pitje en houtvuur of poele. Dat loopt beter.

Als we Zelensky, Klaus Schwab en de liegende Rutte en de wapenleverende wefster Ollengren niet stoppen wordt de Oekraine nog verder ontvolkt en leeggeplunderd door hun
Azov-nazi's. De nederlander heeft geen flauw benul van de moordpartijen door de milities op
burgers. Geen wonder dat steeds meer echte verslaggeving wordt geweerd door onze dictators in dienst van het WEF en companen.

Cookies op deze website