Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 24 februari 2022

Steeds meer zorgmedewerkers ziek thuis

Redactie Blckbx
2022 02 24 ziekteverzuim zorg
1:42

Terwijl de ziekenhuizen afgelopen januari volgens de media nog bijna overstroomden met corona-patiënten, waren er een stuk minder handen beschikbaar aan het bed. Iedere dag zat die maand gemiddeld 8,88 procent van de zorgmedewerkers ziek thuis. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, toen het ziekteverzuim in de zorg in januari 7,68 procent bedroeg. Een stijging van maar liefst 15 procent.

Verzuimdatabedrijf Vernet, dat de data verzamelde, denkt dat het verzuim samenhangt met de opkomst van de ‘zeer besmettelijke omikron-variant’. Of het hoge verzuim te maken heeft met toegenomen werkdruk, als gevolg van strenge corona-regels op de werkvloer en/of door het afwezig zijn van collega’s die in quarantaine moeten, dat zegt Vernet niet.

Vernet, een dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, zag dat vooral het korte verzuim enorm toenam, met bijna 90 procent van 1,16 naar 2,2 procent. De cijfers van Vernet zijn exclusief werknemers die thuis in quarantaine zaten of wachtten op een testuitslag.

In totaal werken er ongeveer 960 duizend mensen in de zorg, van wie er dus in januari iedere dag gemiddeld 85 duizend thuiszaten.

Bezuinigen op de zorg

Bij de presentatie van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte in december van 2021 bleek dat de zorg wat investeringen betreft niet op het prioriteitenlijstje staat van de regering. De komende jaren komt er nog wel wat geld bij, maar vanaf 2025, net na de verkiezingen, gaat er bezuinigd worden op de zorg. Voorzitter Bianca Buurman van beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) reageerde destijds teleurgesteld: “Het gepresenteerde coalitieakkoord biedt geen oplossing voor het groeiende tekort aan verpleegkundigen, terwijl dat dé grootste uitdaging is in de zorg”.

Lees meer over: Zorg Quarantaine Ziekteverzuim

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.