Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 18 januari 2023

‘Stikstofminister Van der Wal omzeilde Woo-verzoek met mondeling overleg’

Redactie Blckbx
2023 01 18 Van der Wal Woo5
2:00

Christianne van der Wal liet zich bewust mondeling informeren over een bewindsliedenoverleg aangaande Schiphol om zo de Wet open overheid (Woo) te omzeilen, stelt EenVandaag-journalist Jan Salden.

Salden diende bij het ministerie van Landbouw een Woo-verzoek (voorheen Wob-verzoek) in naar voorbereidende nota's voor een bewindsliedenoverleg over Schiphol. Maar hij kreeg nul op het rekest, want er blijken geen documenten van te bestaan. Een ambtenaar deelde hem mee dat minister Van der Wal hier alleen mondeling over was geïnformeerd. Toen Salden hem vroeg of dat was om de Woo te omzeilen, antwoordde de ambtenaar bevestigend.

Tekst gaat verder onder de tweet

Het is onduidelijk welk overleg het Woo-verzoek betrof, maar op 6 oktober 2022 vond er een bewindsliedenoverleg over Schiphol plaats tussen minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en stikstofminister Van der Wal. Salden wilde voorbereidende nota’s graag inzien.

“De minister wordt alleen mondeling geïnformeerd,” lichtte een ambtenaar het ontbreken van opvraagbare documenten toe. “Is dat om de Woo te omzeilen?” vroeg Salden hem. Waarop de ambtenaar antwoordde: “Geloof het wel ja.”

Het antwoord van de ambtenaar doet de vraag rijzen of er binnen de regering vaker bewust mondeling wordt gecommuniceerd om Woo-verzoeken onmogelijk te maken.

Uitkopen boerenbedrijven

Mogelijk ging het overleg over het uitkopen van boerenbedrijven rond de luchthaven om aan stikstofnormen te voldoen. Begin december kwam naar buiten dat Schiphol Group, waar Lelystad Airport ook onder valt, meerdere boeren heeft uitgekocht voor extra stikstofruimte. Deze manier van uitkopen is omstreden, omdat de overheid het recht op de eerste koop wil.

Ook een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het uitkopen van boerenbedrijven door Schiphol. Die wil dat vrijgekomen stifstofrechten gaan naar bijvoorbeeld woningbouw en natuur en niet naar de luchtvaartsector. In 2021 gaf de directie van Schiphol nog aan dat het niet van plan was om boerenbedrijven in een straal van 25 kilometer rondom het vliegveld op te kopen.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

-They are the system
-They created the system
-They rule the system

vragen? zie bovenstaande.
alles hebben ze in dat systeem, geld, macht, ambtenarij, medische wereld, macht om papieren rechten in te trekken, zeg medische wereld, macht over alles als ze willen, want.... They are the system.

Cy

Enige wat me aan dit bericht verbaast is dat het nog zo lang geduurd heeft voor ze dit zijn gaan doen. En het kan zijn dat ze dit best al langer deden, maar dat het nu pas voor het eerst naar buiten komt.

Cookies op deze website