Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 02 januari 2023

Sylvana Simons verkozen tot beste debater van 2022

Redactie Blckbx
2023 01 02 sylvana debater2
3:00

Trouw heeft Sylvana Simons van BIJ1 verkozen tot beste debater van het afgelopen jaar. Opmerkelijk, aangezien juist Simons in 2022 meerdere malen uit haar slof schoot in de Tweede Kamer.

Trouw publiceerde afgelopen weekend het politieke jaaroverzicht. Tot grote blijdschap van Simons, maar tot verrassing van velen, ziet de krant de BIJ1-politica als beste debater van het jaar, voor Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Esther Ouwehand (PvdD). Waarom Simons tot beste debater is verkozen, licht de krant niet toe.

De ‘verkiezing’ van Simons doet bij velen de wenkbrauwen fronsen. In 2022 liet Simons zich regelmatig niet van haar meest verbindende kant zien. Op eerste kerstdag stuurde ze nog een allesbehalve verzoenende kerstboodschap. De politica streek met haar ‘feestdagen’-tweet een groot deel van de bevolking bewust tegen de haren in.

In de Tweede Kamer verloor Simons meerdere malen haar zelfbeheersing. Tijdens een rondetafelgesprek in december over racisme binnen de politie zag voorzitter Paul van Meenen zich genoodzaakt de microfoon van Simons uit te zetten. Dat weerhield de BIJ1-politica niet om nog minutenlang toch nog redelijk goed verstaanbaar haar punt te maken.

Een ander discutabel moment was haar uitval in november in de richting van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een vragenuurtje.

Simons verweet Yesilgöz op hoge toon dat ze niet genoeg deed aan het 'geweld' van inwoners van Staphorst tegen de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

Demonstranten van KOZP wilden eind november in Staphorst demonstreren tegen Zwarte Piet, maar werden door boze inwoners van de plaats buiten het dorp weggehouden van het kinderfeest en bekogeld met eieren en vuurwerk. Een auto, met daarin ‘waarnemers’ van Amnesty International, werd heen en weer geschud. De waarnemers deden aangifte en naar aanleiding van het incident zou er een onderzoek worden ingesteld.

“Dat slaat nergens op,” aldus Simons tijdens het vragenuurtje. "Al sinds 2011 worden demonstranten tegen Zwarte Piet structureel – hetzij door de politie zelf, hetzij door omstanders gefaciliteerd door een politie die niets doet – in hun recht getreden. Al sinds 2011! Mijn vraag is: op welk moment gaan we deze zogenaamde geleerde lessen in de praktijk brengen? En waarom heeft deze minister zoveel weerstand tegen een onafhankelijk onderzoek?" Simons eiste een landelijk onafhankelijk onderzoek naar ‘het structureel geweld’ dat door politie en burgers tegen KOZP zou worden gebruikt.

Toen Yesilgöz daarop aangaf toch liever per locatie en per moment te willen bepalen of zo'n onderzoek handig is, nam Simons daar geen genoegen mee.

"Hoeveel demonstranten moeten nog met gevaar voor eigen leven slachtoffer worden? Wat weten we nog niet? Dat is mijn vraag aan deze minister. Ik kan me niet voorstellen dat hier een minister staat die zegt: het gebeurt al tien jaar, maar ik wil eerst even weten wat er in Staphorst is gebeurd. Er is heel vaak in deze Kamer beweerd dat ik geïrriteerd zou zijn. Nu ben ik geïrriteerd," zei Simons duidelijk geïrriteerd.

Yesilgöz zei daarop deze aanval op 'haar' politiemensen niet te tolereren en zelf geïrriteerd te zijn. Toen Simons van Kamervoorzitter Vera Bergkamp geen mogelijkheid meer kreeg om te reageren, liep ze boos weg.

Winnaars

In het jaaroverzicht van Trouw waren nog enkele opvallende ‘winnaars’.

Het beste Kamerlid is volgens Trouw Lisa Westerveld van GroenLinks, gevolgd door Gert-Jan Segers (CU) en Pieter Omtzigt.

De eer van ‘Politieke comeback van het jaar’, viel ten beurt aan ‘stikstofgoeroe’ Johan Remkes, gevolgd door Edith Schippers als aanvoerder van de Eerste Kamerlijst van de VVD en Stef Blok als sanctiecoördinator.

De Boerenzakdoek werd verkozen tot ‘het accessoire van 2022’, met de omgekeerde vlag op de tweede plaats. De derde plaats was voor het sjaaltje met de tekst ‘Never mind’ dat sportminister Conny Helder opzichtig droeg op de tribune in Qatar om het OneLove-speldje aan het zicht te onttrekken.

Sylvana Simons won ook de titel in de sectie ‘Best geklede Kamerleden’, voor Farid Azarkan (Denk) en Jesse Klaver (GroenLinks).

De enige keer dat de partij Forum voor Democratie genoemd wordt, is bij de ‘Parlementaire dieptepunten van 2022'. Er zijn daarbij zelfs twee ‘eervolle’ vermeldingen. De eerste is ‘Kabinet loopt weg bij Algemene Politieke Beschouwingen tijdens bijdrage Thierry Baudet’, de andere is de door Kamerlid Pepijn van Houwelingen gephotoshopte nazivlag in een foto van ministers Kuipers en Van Gennip.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Het is als Obama die de Pedo prijzen uitreikt aan de duistere krachten (zie foto's Internet) of vredes prijzen uitgereikt aan de meest foute personen zoals zo vaak is gebeurt, of wat voor prijzen ook uitgedeeld aan Satan volgers en of handlangers uitvoerders van het kwaad/het systeem.

zo zijn de uitgereikte prijzen in elk geval al sinds de jaren 90.

Mensen die vroeger in een iets meer echte wereld prijzen kregen worden nu weg gezet als conspiracy denkers haha, tis echt de wereld op z'n kop, its their world, their system.

Cookies op deze website