Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 15 februari 2023

Sywert van Lienden ontdeed zich kort voor arrestatie van harde schijven en telefoons

Redactie Blckbx
2023 02 15 Sywert telefoons 4

Sywert van Lienden en zijn mondkapjespartners probeerden zich kort voordat zij gearresteerd werden te ontdoen van gevoelig materiaal. ‘Get your shit in order,’ waarschuwde Van Lienden zijn medeverdachte.

Op 28 februari 2022 werden Van Lienden en zijn partners Bernd Damme en Camille van Gestel gearresteerd op verdenking van oplichting. Er liep toen al een strafrechtelijk onderzoek naar hun Stichting Hulptroepen Alliantie, vanwege een dubieuze mondkapjesdeal met de overheid in het voorjaar van 2020. Uit het dinsdagavond gepubliceerde vonnis blijkt dat de drie op het moment van hun arrestatie afgeluisterd werden door justitie, meldt NRC.

Heads-up

Op de dag van hun arrestatie belde Van Lienden om 09.26 uur met medeverdachte Van Gestel om, volgens justitie, een ‘heads-up te geven dat er om twaalf uur een persbericht zal verschijnen van het Openbaar Ministerie: dat wij verdachte zijn van oplichting en dat ze onderzoek zullen instellen naar aanleiding van de aangifte van [uitzendbureau Randstad], en tegelijkertijd zullen gaan vermelden dat er ook al langer een civielrechtelijk onderzoek loopt.’

“Dus je bent vanaf twaalf uur vanmiddag verdachte van oplichting samen met ons,” zei Van Lienden tegen Van Gestel. “En het betekent ook dat je mag verwachten dat vanaf twaalf uur ook echt onderzoek, opsporingsmiddelen gebruikt kunnen worden en als ze dat doen, dan is dat meestal vrij kort nadat dit bekend wordt gemaakt.”

Informatie verbergen

Vervolgens waarschuwde hij zijn partner om zich zo snel mogelijk te ontdoen van mogelijk belastende informatie. “Dus als je het hebt over computers, mobieltjes, schijven, get your shit in order. Wij gaan zelf laptops, telefoons, schijven even wegbrengen bij [hun advocaat]. Heel even kijken wat er nou gebeurt, misschien gebeurt er wel helemaal niks, maar in ieder geval preventief zorgen dat we niet in de eerste twee dagen een knock-out hebben.”

Hierop antwoordde Van Gestel: “Oké ik zal al mijn schijven even nalopen en zet alles op encrypted en dan maak ik mijn schijven verder leeg.”

Van Lienden zelf nam ook voorzorgsmaatregelen. “Ik ga hem nu wegbrengen en ik ga zo een Nokiaatje even kopen en dan wacht ik wel even een week of twee weken,” zei hij.

Later die dag bracht een medewerker van Van Lienden en Damme hun mobiele telefoons en drie harde schijven langs bij de balie van het advocatenkantoor van Van Liendens advocaat, Han Jahae. Zij claimen sindsdien dat alle informatie op deze gegevensdragers onder het verschoningsrecht valt (de vertrouwelijkheid tussen cliënten en hun advocaat), en daarom niet overhandigd hoeft te worden aan justitie.

‘Oprecht en integer’

Eerder beweerden Van Lienden en zijn partners juist dat zij aan elk onderzoek naar hun activiteiten meewerkten, ‘zodat helder zal worden dat er oprecht en integer is gehandeld’.

Sywert van Lienden, Bernd Damme en advocaat Han Jahae reageerden nog niet op verzoeken van NRC om commentaar. De derde verdachte, Van Gestel, zei in een reactie dat hij de inhoud van het getapte telefoongesprek herkent: “Zoiets zou ik best gezegd kunnen hebben.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Frank79

Ik vraag mij af wie er hier nu schuldig is.
Het is volgens mij een kwestie van vraag en aanbod. Als de specificatie van de mondkapjes niet hebben voldaan aan de gestelde eisen dan moet je je afvragen of ze hiervan af wisten. Anders kunnen we Hugo de Jonge ook laten arresteren omdat hij een vaccin opgedrongen heeft waarvan de specificatie niet voldeed aan de door hem beloofde eisen! Ik denk juist dat de toenmalige minister van volksgezondheid de schuldige is omdat hij heel bewust op deze deal heeft aangestuurd! Mondkapjes kosten €…, de overheid gaat akkoord dus is er een overeenkomst tot stand gekomen.

Cookies op deze website