Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 30 mei 2022

Universiteit Maastricht ruziet om ‘mensen die menstrueren’

Redactie Blckbx
2022 05 30 mensen die menstrueren
3:50

Op de Universiteit Maastricht ligt het universiteitsblad Observant gruwelijk overhoop met de studenten Feminists of Maastricht over het gebruik van de term ‘mensen die menstrueren’. De ruzie heeft de discussie over ‘woke’ flink op scherp gesteld.

Het had een leuk, onschuldig artikeltje moeten worden in universiteitsblad Observant: de studenten Feminists of Maastricht (FOM) hadden een subsidie gewonnen om gratis tampons en maandverbanden op te hangen op de toiletten, zo meldt de Telegraaf. In een persbericht meldde FOM dat hun project ‘Bloody Serious’ bedoeld was voor ‘alle mensen die menstrueren’. Universiteitsblad Observant gebruikte in een artikel over het project echter het woord ‘vrouwen’. En toen brak de hel los.

FOM eiste dat het universiteitsblad de term ‘mensen die menstrueren’ zou gebruiken, en niet ’vrouwen’. Observant weigerde, waarop FOM het blad beschuldigde van transfobie en dreigde met het mobiliseren van de achterban. Observant weigerde nog stelliger en beriep zich op de persvrijheid. Daarna werden er posters opgehangen in de stad waarop het blad werd beschuldigd van transfobie. De universiteitskrant werd zelfs het slachtoffer van een DDos-aanval, en werd daardoor onbereikbaar. FOM ontkent iedere betrokkenheid bij de laatstgenoemde actie, maar liet wel weten dat het de aanval steunde.

Aanval op persvrijheid

“We hebben nu voor het eerst met eigen ogen kunnen zien hoe giftig het woke-debat kan zijn”, zegt hoogleraar economie Piet Eichholtz, die ook voorzitter van de redactieraad van de universiteitskrant is. “We wisten hoe agressief het debat op Amerikaanse universiteiten al jaren gevoerd wordt en vaak waaien dergelijke bewegingen na een tijdje over naar Nederland. Maar dat dit kan gebeuren, dat een discussie tot een aanval op de persvrijheid leidt, op een universiteit die juist een bastion van de vrije meningsuiting moet zijn, vind ik verschrikkelijk”, zegt Eichholtz.

Eichholtz is één van de weinige hoogleraren aan de UM die stelling durft te nemen. De hoogleraar vindt dat er eerst maar eens een heel ander debat gevoerd moet worden, namelijk over de handelwijze van groeperingen als FOM. “We moeten deze agressieve techniek tegengaan, want anders zal het nog veel erger worden.” Hij is bang dat het debat anders steeds meer gekaapt zal worden door wokeactivisme.

“Het is zorgwekkend hoe sommige groepen en hun achterban reageren op iets dat ze niet aanstaat. Dat je van mening bent dat we moeten spreken van mensen die menstrueren, prima. Maar als de ander daar niet meteen in meegaat, heb je dat te accepteren”, zegt Eichholtz. “Maar we gaan de ander niet aan de virtuele schandpaal nagelen en proberen te cancelen, zoals bij Observant is gebeurd. Dat is een absolute schande en aanval op de persvrijheid.”

Duidelijk signaal afgeven

Eichholtz is ook kritisch op zijn collega’s en zichzelf. “Ik had veel eerder op de bal moeten springen. We hebben met zijn allen te lang vanaf de zijlijn toegekeken.” Pas half april, ruim een maand nadat duidelijk was geworden dat de cyberaanval te maken had met de rel, nam de Universiteitsraad openlijk afstand van de cyberaanval en van de steun die FOM aan de aanval gaf. Eichholtz: “We moeten in alle geledingen, van hoog tot laag, een signaal afgeven: zo debatteren wij niet. Als wij op de universiteit niet vrijuit kunnen praten, gaat ook de maatschappij naar de klote.”

In gesprek blijven

Voorzitter Rianne Letschert van het college van bestuur zegt in een reactie dat er momenteel sprake is van een adempauze in het debat. “De discussie is aan het begin van dit jaar vertroebeld, door de toon van de discussie en de onderdelen waarop de discussie zich toespitste. Je zou kunnen zeggen dat de discussie over inclusiviteit daarmee toe was aan een reset.”

Letschert laat weten dat het voor de Universiteit van Maastricht niet alleen belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven, maar ook dat dit gebeurt op basis van wederzijds respect voor de denkbeelden van de ander. “Zonder dat er grenzen worden overtreden die neigen naar discriminatie of oproepen tot haat of uitsluiting. Als college van bestuur zijn we daar heel duidelijk over. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat iedereen zich daadwerkelijk veilig en welkom voelt.”

Het bestuur van FOM laat weten dat het alle mailwisselingen over de affaire online heeft gezet, zodat iedereen zelf een oordeel kan vormen over deze zaak. "Het is tijd dat academici naar zichzelf kijken en inzien dat taal niet verheven is boven alles, maar mee verandert met de tijd. Dat is geen kwestie van wel of niet willen, maar een kwestie van waardigheid en menselijkheid,” aldus het bestuur.

Het volledige artikel is te lezen in De Telegraaf

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over:

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Matt

Ik moet de eerste man nog tegenkomen die menstrueert.
Waar blijft de eerste vrouw die een echte zaadlozing kan produceren?
Knettergek zijn die wokies.

GTRene

rare tijden, bewust gecreëerd, anti zwarte piet, antifa, BLM, woke alfabet lieden and so on... divide and conquer tactieken, gesponsord door foute elite, globalisten, wereldwijde organisaties ala UN UNHCR NATO and so on..., ze komen alle samen richting de NWO figuren en of creeps met bepaalde belangen.

je zou dat soort toch ff piiiiiiiiiep ;-)
peace.

Cookies op deze website