Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 02 juni 2022

Vaccinatieplicht bij KLM is van de baan

Redactie Blckbx
2022 06 02 klm
1:00

De rechter heeft zojuist bepaald dat KLM nieuwe verkeersvliegers en cabinepersoneel niet meer mag vragen naar hun vaccinatiestatus. De verkapte vaccinatieverplichting voor nieuw vliegpersoneel is daarmee van de baan.

Op 19 mei diende een kort geding waarin de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) had geëist dat KLM zou stoppen met het vragen naar de vaccinatiestatus van nieuwe medewerkers. Het indirect verplichten van vaccinatie was voor de pilotenvakbond onacceptabel.

De rechter stelde met de uitspraak de (VNV) in het gelijk. KLM mag nieuwe vliegers niet meer vragen naar hun vaccinatiestatus en/of om deze reden afwijzen, op straffe van een boete van 100.000 euro per overtreding.

Volgens de rechter is de effectiviteit van de maatregel niet bewezen, en weegt de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer zwaarder dan het belang dat KLM zegt na te streven met de maatregel. De rechter vindt ook dat er andere oplossingen mogelijk zijn, zoals testen. Verder legt de maatregel volgens de rechter teveel druk op nieuwe vliegers om zich alsnog te laten vaccineren.

VNV stelt in een persbericht: “Voor de vliegers is deze uitspraak van belang omdat het KLM hiermee wederom duidelijk wordt gemaakt dat eenzijdig handelen – op dit gebied of andere gebieden – niet acceptabel is. Ook zien we hierom de bevestiging dat afspraken ook gelden voor vliegers die nog niet in dienst zijn. We betreuren dat hiervoor (wederom) een rechtszaak nodig is geweest.”

KLM heeft nog geen reactie gegeven op de uitspraak van de rechter.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Mooi, onder het motto van NL, gelijke Monniken gelijke Kappen, gaat dat dus gelden voor heel Nederland en alle inwoners wat voor soort dan ook, immers zo staat het in de wet! niemand hoeft daar dus nog een antwoord op te geven en ze mogen je nooit met iets dreigen, anders dikke boete, gelijke Monniken gelijke kappen.

Cookies op deze website