Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 17 februari 2023

Van Huffelen kondigt privacyonderzoek aan naar sociale media-monitoring door overheid

Redactie Blckbx
2023 02 17 Van Huffelen privacyonderzoek
2:00

De overheid slaat massaal Twitter-berichten op om te peilen hoe burgers tegen beleid aankijken, zonder dat twitteraars daarover worden ingelicht. Na Kamervragen van de SP kondigt staatssecretaris voor Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66) een privacyonderzoek aan.

Uit onderzoek van Trouw en AG Connect bleek in oktober dat onder meer het ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op grote schaal Twitter-berichten opslaan om te achterhalen hoe burgers over beleid denken. Volgens deskundigen is dit problematisch, omdat gebruikers hierover niet geïnformeerd worden. In antwoorden op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten kondigt staatssecretaris Van Huffelen aan dat er een privacyonderzoek komt.

Privacyonderzoek

Leijten wilde onder meer weten of de staatssecretaris het wenselijk vindt dat de overheid op deze manier, zowel herleidbare als niet-herleidbare, gegevens van mensen opslaat en verwerkt, zonder dat mensen daarvan op de hoogte zijn. “Het verwerken van gegevens moet uiteraard, conform de AVG, op transparante wijze gebeuren,” antwoordt Van Huffelen. “Gegevensverwerking dient derhalve rechtmatig, proportioneel, behoorlijk en transparant te zijn. Ook dataminimalisatie is van groot belang, dus er mogen niet meer persoonsgegevens worden verwerkt dan noodzakelijk is voor het doel.”

Om vast te stellen of overheidsdiensten hier wel aan voldoen, komt er een zogenaamde data protection impact assessment (DPIA), ofwel een privacyonderzoek, waarmee in kaart wordt gebracht wat de risico’s zijn en hoe deze zijn te verhelpen.

Opslag persoonsgegevens

Ook wilde Leijten weten op welke wijze verzamelde persoonsgegevens en gemaakte profielen worden bewaard en toegepast. “Een veel voorkomende werkwijze is dat de overheidsorganisatie een account en een soort eigen ruimte heeft bij het betreffende bedrijf, waarin zoektermen worden ingegeven en de resultaten van de zoekslag worden getoond,” volgens Van Huffelen. Daarbij is het uitgangspunt dat er geen persoonsgegevens worden opgenomen, maar of de overheid zich daaraan houdt, kon ze niet zeggen. “Of er ook persoonsgegevens door het platform worden opgeslagen en welke partij als verwerkingsverantwoordelijke moet worden gezien, zal onderdeel uitmaken van de aangekondigde DPIA,” aldus Van Huffelen. Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek is afgerond.

Europese digitale identiteit

Van Huffelen lag donderdag zwaar onder vuur, omdat zij namens het kabinet heeft ingestemd met het Brusselse voorstel dat een Europese digitale identiteit (eID) mogelijk moet maken, ondanks een motie van de Tweede Kamer om hier niet mee akkoord te gaan.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

lol, lag zwaar onder vuur, ja, maar het kwaad is al geschied, lul er wat omheen stel dingen uit en het kwaad gaat gewoon verder, houd onderzoeken tegen, verklaar het als complot e.d. en rek het zolang mogelijk tot er geen weg meer terug is.

stel dan over een X aantal jaren een nep onderzoek in terwijl er dan al lang weer een poppetjes stoelen dans is en de schuldigen al lang ergens op het droge zitten en eigenlijk nooit echt een straf krijgen, hooguit een foei toch en kijk daar een eekhoorn... look a squerrel.

Droid

Bijzonder dat wanneer je als minister een giftig beleid uitzet, geheel tegen de wens van de bevolking, er ook een bijpassend pakje bijdraagt, wat haar giftige en kwaadaardige bedoelingen daaromtrent kenmerkt. Vrouwelijke kenmerken heeft ze niet, dierlijke kennelijk des te meer, wellicht is dit haar betaling naar ons. Voor het schadelijke gif dat ze deze dag naar de bevolking uit moest dragen heeft ze iets weg van een zeer toxisch, niet eetbaar, dodelijk, stout, heers-beestje. Ze heeft in die zin haar misdadige missie verbonden met haar opmerkelijke voorkomen.

Cookies op deze website