Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 07 maart 2022

Verdediging: “MH17 wellicht neergehaald door Oekraïense raket”

Redactie Blckbx
2022 03 07 mh17 neergehaald door oekraiense raket
2:45

De verdediging in het MH17-proces wil de komende weken aantonen dat het passagierstoestel in 2014 wellicht is neergeschoten door een Oekraïense raket en niet door een Russische. "Wij zullen stap voor stap toelichten waarom wij afwijken van de publieke opinie.”

Dat betoogde advocaat Boudewijn van Eijck vandaag in de rechtbank bij Schiphol. Van Eijck verdedigt samen met een collega de Rus Oleg Poelatov, de enige van vier verdachten die zich in het proces laat vertegenwoordigen. Zij pleiten voor vrijspraak.

In december vorig jaar eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de vier mannen, die ervan worden beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Bij de raketaanslag kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Van alles mis

Maandag begonnen de advocaten aan hun pleidooi. Van Eijck meent dat er van alles mis is met de bevindingen van het internationale onderzoeksteam. Zo zou door het onderzoeksteam voortijdig meerdere keren naar buiten zijn gebracht dat MH17 met een Russische Buk-raket is neergehaald vanaf een akker in het oosten van Oekraïne. Volgens Van Eijck “nestelde het scenario van het Openbaar Ministerie zich daardoor al vroeg in de wereldwijde publieke opinie en zijn andere mogelijke scenario's daardoor ten onrechte naar de achtergrond verdrongen.”

Wat volgens de raadsman een enorme druk legde op de uitkomsten was het feit dat de Nederlandse regering de conclusies van het onderzoeksteam overnam en Rusland aansprakelijk stelde voor de ramp. De toenmalig hoofdofficier van justitie kreeg zelfs een lintje omdat zijn team het bewijs in de MH17-zaak 'rond had gekregen'.

Oud model uit Oekraïne

Het feit dat ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket, zegt volgens Van Eijck niet alles. Volgens de advocaat staat allerminst vast dat het een Russische Buk is geweest die het vliegtuig in de zomer van 2014 uit de lucht schoot. "Waardevolle informatie van de fabrikant van deze raketten is terzijde geschoven. Bovendien was forensisch onderzoek op de plaats delict onmogelijk. Wij zullen bepleiten dat andere raketten dan de Buk niet kunnen worden uitgesloten", zei Van Eijck. "En als het toch een Buk was, dan was het een oud model waar alleen Oekraïne de beschikking over had."

De advocaten krijgen elf zittingsdagen de tijd om hun zaak te bepleiten. De rechtbank doet aan het einde van het jaar uitspraak.

Lees meer over: MH17 Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Tomba

Met de kennis & ontwikkelingen van nu, zou het neerhalen van de MH17 nog weleens in het verlengde kunnen liggen van de zgn. Maidan-revolutie waarin Rusland 'met opzet' de schuld zou moéten krijgen om de positie van de Oekraïense coupeplegers op internationaal niveau te versterken...?

Cookies op deze website