Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 16 maart 2022

Viruswaarheid-oprichter Willem Engel gearresteerd

Redactie Blckbx
2022 03 16 Engel 2 Cropped
03:04

Viruswaarheid-oprichter Willem Engel is vanochtend in Rotterdam aangehouden op verdenking van opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij ‘gedurende een lange periode opruiende coronagerelateerde berichten hebben geplaatst op sociale media’.

In januari begon het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek naar Engel, nadat een collectieve aangifte tegen hem was ingediend door meer dan 22.000 mensen die afwijkende meningen slecht kunnen verdragen.

“Naar aanleiding van meerdere aangiftes startte de politie Rotterdam onder leiding van het Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek. Op basis van de eerste uitkomsten van dit onderzoek naar het handelen van de verdachte is besloten tot aanhouding over te gaan,” zo verklaart het OM.

Collectieve aangifte

Het initiatief voor de collectieve aangifte werd genomen door Norbert Dikkeboom. Tegen de NOS zei hij: “Engel maakt zich sinds het begin van de coronacrisis schuldig aan opruiing, oplichting, het verspreiden van onjuiste medische informatie en het doen van uitlatingen met een terroristisch oogmerk.” Volgens Dikkeboom maakt Engel zich schuldig aan terrorisme wanneer hij de overheid een ‘regime’ noemt en door op te merken dat politici veroordeeld zouden moeten worden voor wat ze in deze periode doen.

Ook Engels aanbeveling om het geneesmiddel ivermectine te nemen bij een COVID-besmetting was voor Dikkeboom een reden voor de collectieve aangifte. Volgens Dikkeboom is het middel onveilig, hoewel het al meer dan veertig jaar aan mensen wordt toegediend. De Front Line COVID-19 Critical Care Alliance houdt een actueel overzicht bij van onderzoek naar de effectiviteit van ivermectine in zowel behandeling als voorkoming van besmetting. Hieruit komt naar voren dat het middel veel ziekenhuisopnames voorkomt en dat het – bij preventief gebruik – kan voorkomen dat mensen besmet raken.

Critici de mond gesnoerd

Volgens Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid, laat de arrestatie van Engel zien dat mensen die kritisch zijn op het regeringsbeleid de mond wordt gesnoerd: “Zojuist werd Willem Engel aangehouden door de politie voor 'opruiing'. Het regime Rutte zet de volle aanval in op critici en oppositie. Ondertussen een grote mond hebben over de democratie in Rusland.”

Recentelijk concludeerde Daniël van der Tuin op basis van vrijgegeven wob-documenten dat het ‘tegengaan van desinformatie’ door de overheid vooral wordt aangegrepen om kritiek op het regeringsbeleid te ondermijnen: “De autoriteiten hebben namelijk een duidelijke strategie om ‘desinformatie’ op social media aan te pakken. In werkelijkheid gaat het hierbij niet om het tegengaan van misleidende informatie. Het gaat vooral om het tegenwerken van kritiek op het regeringsbeleid."

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Willem Engel Viruswaarheid

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.