Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 16 september 2022

VVD wil digitaal gebiedsverbod voor ‘online opruiers’

Redactie Blckbx
2022 09 16 digitaal gebiedsverbod
3:30

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen door een digitaal gebiedsverbod op te leggen aan mensen die zich op internet schuldig zouden maken aan ‘ophitserij’.

In de plannen van de VVD wordt het digitale gebiedsverbod een instrument voor burgemeesters om mensen online het zwijgen op te leggen, die met hun uitingen zouden kunnen oproepen tot ‘onrust en rellen’.

“We zien steeds vaker dat rellen op straat veroorzaakt worden door ophitserij online. Daarom wil de VVD een digitaal gebiedsverbod,” zegt Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski in een nieuwe partijvideo. “Dit digitale gebiedsverbod moet ervoor zorgen dat burgemeesters online kunnen ingrijpen, en dat ze het oproepen de kop kunnen indrukken, zodat dit soort ophitserij er niet voor zorgt dat er onrust en rellen ontstaan op straat.” Volgens het Kamerlid is het een goede manier om Nederland ‘samen veilig’ te houden.

Tekst gaat verder na de tweet

Haatimams

Het idee van de VVD om de vrijheid van meningsuiting online op deze manier verder in te perken, komt niet uit de lucht vallen. Na ophef over online uitspraken van een imam in Den Haag werd er in 2018 door Kamerleden Atje Kuiken (PvdA) en Arno Rutte (VVD) een motie ingediend om de mogelijkheden te onderzoeken van een digitaal gebiedsverbod als bestuurlijke maatregel.

Minister Grapperhaus (CDA) was toen tegen. “Voor een fysiek gebiedsverbod geldt een zware toets in het licht van de nationale veiligheid,” zei Grapperhaus destijds. “Een digitaal gebiedsverbod zou neerkomen op censuur vooraf en is daarom in strijd met de vrijheid van meningsuiting.”

Primeur in Utrecht

Eind november vorig jaar was het burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) van Utrecht die als eerste Nederlandse bestuurder daadwerkelijk een digitaal gebiedsverbod oplegde, zonder juridisch mandaat. Het ‘slachtoffer’ was een 17-jarige jongen uit Zeist, die online zou hebben opgeroepen om in de wijk Kanaleneiland ‘in opstand te komen’ tegen het 2G-coronabeleid en het vuurwerkverbod. “Neem je matties en vuurwerk mee,” schreef hij.

De maatregel werd door experts direct tegen de juridische meetlat gelegd. Advocaat Anis Boumanjal noemde de sanctie van Dijksma ‘creatief, maar juridisch niet houdbaar’. “Ik snap heel goed dat de gemeente iets wil doen tegen opruiende berichten op sociale media, maar aan het opleggen van beperkingen door de burgemeester zitten duidelijke grenzen.”

Juridisch onhoudbaar

Omdat Dijksma verantwoordelijk is voor de openbare orde in Utrecht had ze volgens de advocaat wel een ‘traditioneel’ gebiedsverbod kunnen opleggen. “Als ze zou zeggen: ‘Ik leg deze jongen een gebiedsverbod op voor Kanaleneiland’, prima. Maar zo’n online verbod gaat heel ver en haar jurisdictie te buiten, als je het mij vraagt. Zeker als meetelt dat je verworven grondrechten en vrijheden aan banden gaat leggen, terwijl er nog geen rechterlijke uitspraak is en de uitlatingen via het reguliere strafrecht zijn aan te pakken.”

Maar de VVD doet nu dus toch weer een nieuwe poging om het digitale gebiedsverbod op de politieke agenda te krijgen. Andere partijen hebben nog niet gereageerd op het voorstel van Kamerlid Queeny Rajkowski.

Wie wel reageerde was ondernemer Hans van Tellingen. Op Twitter laat hij duidelijk weten hoe hij denkt over het plan van de VVD:

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Volgens het Kamerlid is het een goede manier om Nederland ‘samen veilig’ te houden.
Om Nederland monddood te maken. Het wordt tijd dat deze partij van "Vrijheid en Democratie" haar naam verandert. Stasi, NSB zou meer bij ze passen. Rode Khmer is ook een optie, die hebben hun tegenstanders/protesters gelijk afgevoerd naar opvoedingskampen. Daar werden ze afgemaakt.(Killing Fields) Weet je in ieder geval dat ze geen dingen zeggen die je niet aanstaat. Ongetwijfeld kunnen we nog meer namen bedenken, de geschiedenis staat er vol mee. Misschien maar een voorstel sturen naar Rajkowski.

Oswald

Begint een hele hele enge partij te worden die V(olk) V(al) D(ood) partij. Nono en jaknikker Queenie doet wel mee met deze globalistische dwangmaatregelen in ruil voor een baantje.

Cookies op deze website