Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 01 april 2022

Zelensky maakt vergelijkingen met nazi’s en WO2, krijgt staande ovatie

Redactie Blckbx
2022 04 01 toespraak zelensky
4:00

In zijn toespraak voor de Tweede Kamer riep Volodymyr Zelensky Nederland gisteren op om te stoppen met de gasimport uit Rusland en wapens te leveren aan Oekraïne. Ook sprak de Oekraïense president van tribunalen en maakte hij vergelijkingen met de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog. Na afloop werd hij door de aanwezige Kamerleden beloond met een staande ovatie.

“Het is een eer om als eerste buitenlandse staatshoofd hier te mogen spreken”, begon Zelensky zijn toespraak voor de voltallige Kamer, met uitzondering van de partijleden van Forum voor Democratie. FVD had vooraf aangegeven het niet eens te zijn met de beslissing van het kabinet om de president van Oekraïne een podium te geven in de Kamer.

Zelensky, gekleed in een groen T-shirt, sprak via een videoscherm de Kamerleden toe, die zich voor de gelegenheid allemaal in hun mooiste pak hadden gehesen. “De Tweede Wereldoorlog mocht nooit meer gebeuren”, zei Zelensky plechtig. “Maar alles herhaalt zich. De Tweede Wereldoorlog begon met een aanval op een paar landen. Daarna kwamen bommen op Rotterdam en Londen. De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden.”

Moeite met vertalen

Tijdens dit gedeelte van de toespraak had de vertaler zichtbaar moeite om het tempo van Zelensky bij te houden. Slechts sporadisch kwamen er vertaalde fragmenten in beeld, terwijl Zelensky duidelijk meer te vertellen had. “Rusland heeft mensen zomaar meegenomen. Zoals de nazi’s dat deden in bezette landen. Tientallen mensen zijn afgevoerd naar Rusland. We weten niks van ze. Hoe gaat het met ze?”

In het vervolg van zijn toespraak hekelde Zelensky het feit dat het conflict in Oekraïne bij veel mensen al ‘gewoon’ begint te worden. ”Toen Europa zag wat Rusland deed, was iedereen verontwaardigd. Maar de aandacht verslapt alweer, de mensen gaan zich op iets anders richten.”

Tribunalen

Dan neemt Zelensky uitgebreid de tijd om de vermeende wreedheden van Rusland te beschrijven. “De bezetters plunderen en verkrachten. Ze doden niet om militair succes te behalen maar als terreur. Ze moorden omdat het voor hen een spelletje is. We zullen ons blijven verdedigen.” De president hintte op het berechten van Russische daders met tribunalen. “De verantwoordelijken moeten gestraft worden volgens het Internationaal recht.”

Een van de redenen waarom FVD tijdens de toespraak verstek liet gaan, was overigens dat er al langere tijd tal van beelden circuleren op internet waaruit zou blijken dat ook Oekraïne zelf zich niet onbetuigd laat in het begaan van wreedheden.

Tekst gaat verder onder de tweet

'Opstaan tegen tirannie'

Vervolgens doet Zelensky een beroep op de vaderlandslievendheid van de Kamerleden én slaat direct een bruggetje naar Europa: “Morgen viert Nederland de 450ste verjaardag van de opstand tegen de tirannie. Waarom werd Nederland opgericht, voor vrijheid, democratie en verscheidenheid van religie. Zo begon de weg naar een verenigd Europa. Dat wordt nu aangevallen. Dat moet nu weer verdedigd worden. Nu nog alleen in Oekraïne. We kunnen de tirannie nog stoppen en verjagen.”

Stop met gasimport

De toespraak eindigt met een beroep op meer steun vanuit Nederland. “Ik dank jullie politici voor de steun voor ons land”, zei Zelensky. “Voor de sancties en de hulp. We moeten dit stoppen zodat er nooit meer oorlog is in Europa.” Volgens Zelensky kan Nederland echter nog veel meer doen. “Stop alle handel met Rusland, wees bereid om te stoppen met het importeren van energie uit Rusland. Zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog.”

'Dat weet jij ook, Mark Rutte'

Ook militair kan Nederland bijdragen, aldus Zelensky: “Voor de vrijheid hebben wij wapens nodig om de overwinning te behalen. We hebben meer van jullie nodig. Stingers, luchtafweer. Dat helpt ons om te vechten. We moeten wapens hebben om onze steden te bevrijden. En Nederland moet invloed uitoefenen op internationale instellingen. Dat weet jij ook Mark Rutte. Ons EU-lidmaatschap is van jullie afhankelijk. Leve Oekraïne.”

Vervolgens ontvangt het Oekraïense staatshoofd een staande ovatie van alle aanwezigen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Avoiceinholland

https://t.me/epoddubny/9414
En nog een fimpje

Avoiceinholland

https://t.me/galulala/1621
Kijk filmpje

Cookies op deze website