Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 26 juli 2022

Australische rugbyers weigeren het veld op te gaan in LGBTQIA-shirt

Redactie Blckbx
2022 07 26 rugby australie
2:30

Spelers van de Australische rugbyclub Manly weigeren donderdag het veld op te gaan in het nieuwe tenue, een LGBTQIA-shirt met regenboogkleuren. De clubleiding, die goede sier wilde maken met ‘diversiteit en inclusiviteit’, staat compleet in zijn hemd.

Rugby is in Australië de nationale volkssport en het nieuws zorgt daar voor veel commotie. Minimaal zeven spelers van de club uit Sydney hebben al gezegd komende donderdag tijdens de cruciale wedstrijd met rivaal The Roosters niet te zullen spelen om ‘culturele en religieuze redenen’. Dit bevestigde coach Des Hasler van Manly vandaag tijdens een persconferentie. Door de ‘staking’ heeft Manly Sea Eagles, dat uitkomt in de hoogste divisie, een groot probleem om donderdagavond een volwaardige selectie op te kunnen stellen.

Naar verluidt hebben sterspelers Josh Aloiai, Jason Saab, Christian Tuipulotu, Josh Schuster, Haumole Olakau'atu, Tolu Koula en Toafofoa Sipley zich teruggetrokken uit de wedstrijd.

"De bedoeling van de regenboogkleurige aanpassing van ons tricot was om diversiteit en inclusie voor iedereen te vertegenwoordigen, door de symbolische kleuren van pride te gebruiken om alle groepen te omhelzen die zich gemarginaliseerd voelen, met discriminatie te maken hebben en onderdrukt worden,” aldus de emotionele coach, die zich tijdens de persconferentie meermaals verontschuldigde voor alle ophef.

"De bedoeling van het shirt was om steun te verlenen aan de verdediging van de mensenrechten op het gebied van gender, rassencultuur, capaciteiten en LGBTQ-bewegingen. Helaas was de uitvoering van het initiatief slecht.”

Volgens Des Hasler was van tevoren geen overleg gepleegd met de spelers over het nieuwe tenue. De clubleiding werd maandag na de officiële presentatie van het tenue overspoeld met klachten van spelers, die het spelen in een regenboogoutfit niet zien zitten.

"Helaas heeft het slechte management en projectmanagement voor veel mensen aanzienlijke verwarring, ongemak en pijn veroorzaakt. In het bijzonder voor de groepen en mensenrechten die we in feite probeerden te steunen. We hebben zelfs onze spelersgroep, een prachtige groep mensen bestaande uit veel verschillende raciale en culturele achtergronden, nadelig beïnvloed," aldus de coach. "We willen onze oprechte excuses aanbieden voor de fouten die we hebben gemaakt."

De clubleiding heeft besloten om donderdag toch aan te treden met het omstreden tenue. De spelers die weigeren het shirt te dragen, zullen zo goed en zo kwaad als mogelijk worden vervangen door andere spelers binnen de selectie, die geen probleem hebben met het dragen van het pride-shirt.

Manly zal de eerste Australische profclub zijn in de nationale rugbyleague die het regenboogshirt gaat dragen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
MamaSpoekie

Unbelievable!!.. Apology !!!... So Sick And Tired Of This Woke Ideology ... Respect To The One Whom Refused To Wear The Rainbow !
What's Next ?.. A Trans Outfit ???

Skelm

Rugby, een sport voor Hooligans, played by gentlemen.
Ik denk dat de Dames Rugby spelers, dit ook weigeren.
Politiek moet buiten sport blijven en dit is Woke politics.

Cookies op deze website