Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 29 september 2022

‘Autoritaire’ premier Nieuw-Zeeland wil einde online vrijheid van meningsuiting

Redactie Blckbx
2022 09 29 Ardern vvmu2
2:50

In een toespraak voor de Verenigde Naties roept Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, op om een einde te maken aan online vrijheid van meningsuiting, die ze vergelijkt met een ‘oorlogswapen’.

Vorige sprak Ardern de Algemene Vergadering van de VN toe. “Deze week hebben we samen met bedrijven en non-profitorganisaties een initiatief gelanceerd, om het onderzoek te verbeteren naar de manier waarop iemands online ervaringen worden ‘gecureerd’ [beter gemaakt].” Zij wil hiervoor ‘geautomatiseerde processen’ inzetten. Één van de doelen van het project is om uit te zoeken hoe het internet ontdaan kan worden van ‘mis en desinformatie’.

Hoewel Ardern opmerkte dat leiders ‘terecht bezorgd zijn dat zelfs de meest lichte aanpak van desinformatie verkeerd kan worden geïnterpreteerd als vijandig tegenover de waarden van vrije meningsuiting, die wij zo hoog in het vaandel dragen’, stelde zij toch dat ‘we het niet kunnen negeren.’

Tegengestelde geluiden

Zij vroeg het publiek hoe de problemen van deze tijd opgelost kunnen worden als mensen tegengestelde geluiden mogen delen. “Want hoe kun je een oorlog succesvol beëindigen als mensen wordt wijsgemaakt dat de reden voor het bestaan ervan niet alleen legaal, maar ook nobel is? Hoe pak je klimaatverandering aan als mensen niet geloven dat die bestaat? Hoe zorg je ervoor dat de mensenrechten van anderen worden gehandhaafd, als ze worden blootgesteld aan hatelijke en gevaarlijke retoriek en ideologie?"

Ze wees erop dat mis- en desinformatie in het verleden met kwaadwillende bedoelingen is verspreid. Vervolgens suggereerde ze dat online vrijuit kunnen spreken ‘een oorlogswapen’ is dat aan banden gelegd moet worden.

‘Autoritair’

Ardern is overladen met kritiek vanwege haar wens de vrijheid van meningsuiting te beperken. Journalist Glenn Greenwald waarschuwt voor de autoritaire trekken van de Nieuw-Zeelandse premier. “Dit is het gezicht van autoritarisme – ook al ziet het er anders uit dan je geleerd hebt te verwachten. En het is de mentaliteit van tirannen overal,” schreef hij. “Dit is iemand die zo bedwelmd is van haar gevoel van rechtschapenheid en superioriteit dat ze afwijkende meningen ziet als een kwaad dat te gevaarlijk is om toe te staan.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Voor BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen is Nieuw-Zeeland niet langer het vriendelijke land zoals hij het zich herinnert. “Deze mevrouw is de personificatie van onderdrukking. Nieuw Zeeland is het land van vriendelijke hobbits in mijn beleving. Niet van totalitair denkende mensen als Jacinda Ardern,” schreef hij op Twitter.

Ardern – die de Nieuw-Zeelandse bevolking twee en half jaar in een wurggreep hield met lockdowns en politieagenten die demonstraties uit elkaar sloegen – heeft al eerder gepleit voor het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Na een terreuraanslag in een moskee in Christchurch lanceerde zij de Christchurch Call. Dit initiatief, dat door veel landen is ondertekend, verlangt van big tech-bedrijven en overheden dat zij extreme online uitingen beperken in naam van de strijd tegen terrorisme.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Ergens heeft ze gelijk, of ze doorgeeft of dit opgaat voor haar, dat betwijfel ik. Als er iemand mi gevaarlijk is, dan is zij het wel, verspreider van desinformatie, misinformatie, met kwaadaardige bedoelingen, ik kan het artikel wel herhalen: ze spreekt over zichzelf en als ze zichzelf de mond wil snoeren, kan ik dat alleen maar toejuichen. Het moet geen wet worden, ook zij mag haar mening hebben, in haar positie zou ze wat minder mogen uiten of eigenlijk: ze zou deze positie niet moeten hebben.

GTRene

Ze is echt een monster, een WEF Young Global Leader studente ook nog eens.
Ze voelen de waarheden tussen de harde taal tegen dat soort gesproken en willen dat dempen in hun voordeel!
Terwijl ze het verkopen als ons voordeel lol, het zijn enorm gevaarlijke lieden die keer op keer terug komen, en wat ze hebben gedaan praten ze weer overheen alsof het nooit gebeurt is, ze heeft vele doden op haar geweten, never forget, never forgive them.

Cookies op deze website