Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 19 oktober 2022

BBC heeft scripts klaarliggen om publiek gerust te stellen bij totale blackouts

Redactie Blckbx
2022 10 19 BBC blackouts Cropped
2:40

De BBC heeft geheime scripts opgesteld die voorgelezen kunnen worden als energietekorten deze winter leiden tot grootschalige stroomuitval, waardoor bijvoorbeeld telefoonnetwerken, internet en banksystemen wegvallen.

In de scripts, die zijn ingezien door de Guardian, wordt uiteengezet hoe de BBC het publiek komende winter gerust zou stellen tijdens een totale blackout. Behalve dat thuis de verlichting niet zou werken en mobiele apparaten niet opgeladen kunnen worden, zouden door een grootschalige stroomuitval bijvoorbeeld ook geldautomaten, banksystemen, mobiele telefoonnetwerken, internettoegang en verkeerslichten uitvallen in Engeland, Wales en Schotland. Noord-Ierland zou niet worden getroffen, omdat het elektriciteitsnet daar wordt gedeeld met de Republiek Ierland.

‘Extreme druk’

Het publiek wordt in de scripts geadviseerd om met autoradio’s of draagbare ontvangers op batterijen af te stemmen op FM- en langegolffrequenties en naar nooduitzendingen te luisteren.

In één van de scripts wordt het publiek gewaarschuwd dat een blackout twee dagen kan duren, waarbij de politie en hulpdiensten onder ‘extreme druk’ staan. “De hulpdiensten staan onder extreme druk. Mensen wordt geadviseerd geen contact op te nemen, tenzij het absoluut noodzakelijk is,” staat er geschreven in een hypothetisch nieuwsbulletin.

Een ander scenario dat in sommige scripts wordt gebruikt, gaat ervan uit dat slechts in enkele dunbevolkte delen van Schotland – de Western Isles, Orkney en Shetland en sommige delen van de Highlands – elektriciteit beschikbaar is.

Formele rol BBC

Volgens de Guardian heeft de BBC bij een nationale noodsituatie een formele rol in het verspreiden van informatie over het land, als onderdeel van de civiele rampenplannen van de regering. In de statuten van de omroep staat: “Indien een minister van de Britse regering meent dat er een noodsituatie is ontstaan, kan hij de BBC verzoeken een aankondiging of ander programma uit te zenden, of op een andere manier te verspreiden.”

Hoewel de regering in het kader van haar noodplannen samenwerkt met de BBC, is het onduidelijk of zij heeft meegeschreven aan de scripts. “De regering is ervan overtuigd dat dit geen scenario is waarmee we deze winter geconfronteerd zullen worden,” zei een regeringswoordvoerder tegen de Guardian. De BBC wilde geen commentaar geven op de noodplannen.

Building 7

Wanneer de BBC in verband wordt gebracht met scripts voor noodsituaties zullen sommigen misschien terugdenken aan de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Naast de Twin Towers, die in de ochtend naar beneden kwamen, stortte ‘s middags ook Building 7 van het World Trade Center in. In de live-uitzending van de BBC werd het instorten van dat gebouw al gemeld twintig minuten voordat het daadwerkelijk naar beneden kwam.

Terwijl de presentator vertelt dat Building 7 ‘zojuist is ingestort omdat het verzwakt was door de aanval’, staat het gebouw op de achtergrond nog gewoon rechtop, zoals in onderstaande video is te zien. Omdat het niet eerder in de geschiedenis was voorgekomen dat stalen wolkenkrabbers instortten door brand, ontstond bij sommigen toen de indruk dat de BBC vooraf wist wat er zou gaan gebeuren.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Ik herinner me dat nog. Niet lang daarna was er een Amerikaan die zijn toelichting gaf in het tropenmuseum over wat er werkelijk was gebeurd, alles onderbouwd. Natuurlijk werd dit een conspiracy theorie genoemd. Voor mij was het meteen duidelijk. Jaren later kwam George van Houts(?) ook met zijn programma waarin nog details naar voren kwamen die toen nog niet bekend waren. Ik was schijnbaar al een wappie voor de 'plandemie' en het woord wappie bekend was. De voorzienigheid ;-) trots op mijn wappie schap want daardoor gifspuit vrij. Mooier compliment kan je niet krijgen of misschien extreem rechts, dan heb je namelijk door wat er speelt.

Cookies op deze website