Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 10 maart 2022

Biolabs blijven speelbal in propagandaoorlog

Redactie Blckbx
2022 03 09 obama biolabs
3:51

Hoewel het er alle schijn van heeft dat de Verenigde Staten biolaboratoria exploiteren in Oekraïne, blijft de regering Biden halsstarrig volhouden dat het bericht niet klopt. Ondertussen claimt Rusland dat het inmiddels Amerikaanse biowapens in handen heeft en wordt voormalig president Barack Obama in verband gebracht met het sluiten van een deal rond een biolab in de stad Odessa.

Gisteren bevestigde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland, het gerucht dat Amerika inderdaad betrokken was bij de bouw van biolaboratoria in Oekraïne. Tijdens een toespraak voor de Amerikaanse Senaat, vertelde Nuland dat de Amerikaanse regering bezorgd was over het feit dat biologische onderzoeksinstallaties in Russische handen zouden kunnen vallen, als gevolg van het aanhoudende conflict in Oost-Europa.

Bekentenis weer ingetrokken

Vandaag wordt deze bekentenis echter alweer glashard ingetrokken. Persvoorlichter van het Witte Huis, Jen Psaki, ontkent namens de regering Biden dat Amerika betrokken zou zijn bij het exploiteren van biolabs in Oekraïne. "Het is een duidelijke poging van Rusland om de onuitgelokte en ongerechtvaardigde aanval op Oekraïne te legitimeren", zo laat Psaki weten, terwijl ze ook China een veeg uit de pan geeft. "China heeft de Russische claim klaarblijkelijk omarmd". De perssecretaris van Biden gaat niet in op de bekentenis van Nuland eerder voor de senaat.

Biologische wapens in Russische handen

Gisteren gaf een Russische woordvoerder toe dat Rusland biologische wapens van de VS heeft gevonden in Oekraïne. Dit alarmerende nieuws komt na eerder berichten dat één van de redenen voor de Russische inval in Oekraïne was om faciliteiten uit te schakelen die betrokken waren bij biologische oorlogsvoering. "We hebben jullie biologische wapens gevonden", claimt een Russische zegsvrouw in onderstaande video. "Wat doen jullie wapens in Oekraïne? Het land grenst niet eens aan jullie grondgebied. Het is zelfs een ander continent. We hebben het bewijs en nu is het aan jullie om ons details te geven. De wereld moet het weten."

China gooit olie op het vuur

China laat de kans om het vuurtje op te stoken ondertussen niet onbenut. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken claimt in een bericht dat de Verenigde Staten "336 laboratoria in dertig landen onder hun controle hebben, waarvan alleen al zesentwintig in Oekraïne. Zij moeten een volledig overzicht geven van hun biologische militaire activiteiten in binnen- en buitenland en zich onderwerpen aan multilaterale verificatie", eist China.

En dan Barack Obama

De naam van de voormalig president duikt op in een bericht van The National Pulse. Obama zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het sluiten van een overeenkomst met Oekraïense officials voor het bouwen van een biolaboratorium in de stad Odessa. De National Pulse wist een eerder gewist artikel terug te halen, waaruit zou blijken dat Obama, destijds senator in Illinois, de deal in 2005 sloot, samen met wijlen senator Dick Lugar. Het gaat om een artikel dat oorspronkelijk werd gepubliceerd in het medium BioPrepWatch bij de opening van het lab in 2010. In het level-3 laboratorium worden gevaarlijke ziekteverwekkers bestudeerd als antrax, tularemie en q-koorts. Het betreffende artikel was zoals gezegd eerst gewist, maar werd teruggehaald door The National Pulse met waybackmachine. Het artikel zou ook zijn verschenen in editie 818 van het Outreach Journal van het United States Air Force (USAF) Counterproliferation Center. Blckbx kan de authenticiteit en de waarheid van het bericht helaas niet controleren.

Gevaarlijke pathogenen

In een verslag van 2011 van de Amerikaanse National Academy of Sciences over Anticipating Biosecurity Challenges from the Global Expansion of High Security Biological Laboratories staat dat in het Odessa-laboratorium onderzoek wordt gedaan met bijzonder gevaarlijke pathogenen, waaronder ebola. Het rapport vermeldt expliciet dat het laboratorium tot stand is gekomen dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid, die in 2005 van start is gegaan.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen

Lees meer over: Biolabs China Obama Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website