Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 22 maart 2023

Brussel bemoeit zich wel degelijk met gedwongen uitkoop Nederlandse boeren

Redactie Blckbx
2023 03 22 samson uitkoop boeren
2:20

De Europese Commissie blijkt wel degelijk druk uit te oefenen op Nederland om over te gaan tot het verplicht uitkopen van boeren. Diederik Samsom heeft dat als kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans aan Nederland ‘geadviseerd’.

Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door de NOS en Follow the Money. Voormalig PvdA-leider en greenpeace-activist Diederik Samsom, bracht het ‘advies’ in november uit tijdens een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Vanuit de Tweede Kamer wordt woedend gereageerd op de Brusselse inmenging, met dit onderwerp dat sowieso al heel gevoelig ligt. Caroline van der Plas (BBB) vraagt de minister samen met haar collega’s van VVD en JA21 om een reactie op deze ‘vreemde bemoeienis’ van Diederik Samsom. “Hij is niet eens een gekozen volksvertegenwoordiger,” zegt ze op Twitter. PVV-leider Geert Wilders windt er helemaal geen doekjes om wat hij ervan vindt: “Ongekozen PvdA-mastodont Diederik Samsom wil Nederland helemaal afbreken vanuit de Brusselse achterkamertjes. Wat verlang ik naar een Nexit.”

In het gesprek met de Nederlandse ambtenaren zou Samson hebben gezegd over de stikstofproblemen dat ‘Nederland met de auto vol de vangrail is ingereden en dat bijsturen niet meer helpt’ en dat ‘de neerslag van stikstof zo’n impact heeft op de natuur dat daardoor nauwelijks nieuwe wegen mogen worden aangelegd’.

De Europese Commissie heeft in principe niets te vertellen over hoe een land de stikstofdoelen haalt, maar kan daarover wel advies uitbrengen. Samson zou in het gesprek hebben gewezen op de strenge regels die Brussel verbindt aan vrijwillige uitkoop van boeren, en dat de EC zich juist soepeler op zou stellen bij verplichte uitkoop. Er zouden dan volgens de Europese staatssteunregels hogere uitkoopbedragen betaald mogen worden door de overheid. Ook zou verplichte uitkoop mogelijk op minder juridische bezwaren stuiten.

Eurocommissaris Frans Timmermans laat in een reactie weten dat de Europese Commissie ‘niet aandringt’ op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren. “Wel is gewezen op de gevolgen van mogelijke beleidskeuzen in relatie tot Europese wet- en regelgeving. Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing vervolgens wordt gekozen.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Ik snap de verontwaardiging en deel die, ik snap alleen niet waarom mensen denken er met een Nexit vanaf te zijn, zeker niet wanneer het om Nederlandse ideeen gaat of Nederlandse politici die het omarmen en/of niet tegen stemmen: het brengt dus niets. Kijk naar de UK, woon daar half en het heeft niets geholpen, wel ellende gebracht voor velen.

Eerlijkduurtlanger

De dierenexploitanten vervuilen erger dan Tata, Schiphol en logistiek Nederland bij elkaar; ze zitten ook door heel Nederland en vaak ook met grote aantallen vee. Terecht dus dat ze opgedoekt moeten worden. Zsm svp ook voor mijn gezondheid en voor de toekomst van alle kinderen en de natuur en milieu. En voor grond en grondwater.

Cookies op deze website