Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 01 maart 2023

Brussel wil digitaal EU-rijbewijs invoeren voor alle lidstaten

Redactie Blckbx
2023 03 01 digitaal eu rijbewijs
2:20

Brussel wil dat er één digitaal EU-rijbewijs komt voor inwoners van de Europese Unie. Ook moet er een Europese rijontzegging komen voor ‘verkeershufters’. Het digitale EU-rijbewijs sluit naadloos aan op de plannen voor een Europese digitale identiteit.

De Europese Commissie (EC) maakte de plannen vandaag op de website bekend. De EC beweert dat een digitaal EU-breed rijbewijs nodig is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Tegen 2050 wil de Commissie het aantal jaarlijkse verkeersdoden in Europa hebben teruggebracht tot nul. Een digitaal EU-rijbewijs moet het mogelijk maken om aan overtreders rijontzeggingen op te leggen die geldig zijn voor de hele Europese Unie. Nu kan de rechter na een ernstige verkeersovertreding alleen een rijverbod opleggen voor Nederland. Voor het intrekken van rijbewijzen moeten overal dezelfde regels komen, vindt Brussel.

Eén digitaal rijbewijs maakt het bovendien veel makkelijker om boetes te incasseren, meent de EC. Volgens de Commissie blijft 40 procent van de verkeersovertredingen die EU-burgers in een ander EU-land plegen onbestraft, omdat de dader niet kan worden geïdentificeerd of omdat de boete niet wordt geïnd.

Opsporingsdiensten

Lidstaten kunnen dankzij een Europese richtlijn al langer informatie uitwisselen over verkeersovertredingen voor te hard rijden en rijden onder invloed. Brussel wil dit uitbreiden met gevaarlijk inhalen, bumperkleven, spookrijden, negeren van een doorgetrokken streep, gevaarlijk parkeren, negeren van een rood kruis en overbelading van een voertuig. Na invoering van het EU-rijbewijs zullen politie en opsporingsdiensten Europabreed in alle rijbewijssystemen kunnen speuren naar overtredingen van inwoners van de EU.

Verder wil Brussel dat alle EU-landen een verplichte proeftijd van twee jaar invoeren voor beginnende bestuurders. Daarbij moet zero tolerance gelden voor rijden onder invloed. Voor jongeren in de hele Europese Unie zou het straks mogelijk moeten worden om het rijbewijs te halen zodra ze zeventien zijn. Ze mogen niet alleen rijden voordat ze achttien jaar oud zijn. In Nederland kan dat nu al.

Lidstaten en het Europees Parlement moeten de voorstellen nog wel eerst goedkeuren. In de plannen krijgen EU-landen op verschillende terreinen ruimte om desgewenst strengere regels te hanteren. Nederland kan bijvoorbeeld vast blijven houden aan het huidige systeem van beginnersrijbewijzen. Deze ’proeftijd’ duurt bij ons niet twee, maar vijf jaar. Sommige lidstaten kennen zo’n systeem nog niet, daarom stelt Brussel voor om overal zo’n proefperiode in te voeren.

Digitale Identiteit

Brussel werkt hard aan het ontwikkelen van een Europese Digitale Identiteit voor EU-burgers. In een Europese ID-Wallet kunnen straks alle mogelijke persoonsgegevens van burgers worden opgeslagen, waaronder het EU-rijbewijs.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

".....om de verkeersveiligheid te verbeteren. Tegen 2050 wil de Commissie het aantal jaarlijkse verkeersdoden in Europa hebben teruggebracht tot nul."

Hahahahahahah, dat gelooft toch helemaal niemand. Alsjeblieft zeg.

SpeedyLee

Er wordt hard gewerkt aan één Europa, against all odds.
De argumenten worden steeds krankzinniger.

Cookies op deze website