Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 15 april 2022

Canadese leger trainde ‘herkenbare’ neonazi’s in Oekraïne

Redactie Blckbx
2022 04 15 canada neonazis oekraine
3:30

Het Canadese leger trainde jarenlang het Azov-bataljon in Oekraïne. Soldaten van het bataljon droegen in het bijzijn van Canadese militairen openlijk insignes van de SS-divisie ‘Galizien’, zo is op een uitgelekte en waar bevonden foto te zien. De meest prominente nazi-jager ter wereld veroordeelt Trudeau en zijn regering.

Radio Canada maakte afgelopen maandag bekend dat Canadese troepen in november 2020 zijn gefotografeerd bij het trainen van leden van het Azov-regiment. Op de foto, die nog niet is vrijgegeven, zijn naar verluidt ook soldaten te zien met het insigne van de SS-divisie ‘Galizien’, een Oekraïense eenheid die aan de kant van Hitlers nazi's vocht in de Tweede Wereldoorlog. Het Canadese leger heeft de echtheid van de foto inmiddels bevestigd, maar schuift de verantwoordelijkheid af op Oekraïne.

“Het is de verantwoordelijkheid van Oekraïne om zijn eigen personeel door te lichten”, zegt kapitein Veronique Sabourin tegenover de Ottawa Citizen. “Alle Canadese militairen die Oekraïense troepen trainen zijn geïnstrueerd over hoe insignes te herkennen ‘die geassocieerd worden met rechts-extremisme’, en als zij dergelijke banden of ‘racistische standpunten’ vermoeden, zouden de trainees verwijderd moeten worden. Er ligt echter geen bewijslast bij het Canadese leger om dit buiten redelijke twijfel aan te tonen.”

Nazi-jager veroordeelt Trudeau

De meest prominente nazi-jager ter wereld, Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Israël is het niet eens met het standpunt van Sabourin. Hij veroordeelt president Justin Trudeau en zijn regering dat ze het Canadese leger jarenlang neonazi’s hebben laten opleiden in Oekraïne. Zuroff gelooft dat het een gebrek is aan ‘zorgvuldigheid’ van de kant van de Canadese regering, in plaats van een bewuste beleidsbeslissing om de neonazi's in Oekraïne te steunen. "De Canadese regering heeft niet de nodige zorgvuldigheid betracht," vertelde Zuroff woensdag aan de Ottawa Citizen. “Maar dat betekent niet dat Canada daardoor niets kwalijk te nemen valt. Het is de verantwoordelijkheid van het Canadese ministerie van Defensie om precies te weten wie ze trainen”, aldus de vermaarde nazi-jager, die eraan toevoegt dat het vaststaat dat er in Oekraïne neonazi's zijn ‘in verschillende vormen’. “Of zij nu deel uitmaken van het Azov-regiment of van andere organisaties."

'Géén Russische propaganda'

De regering van premier Justin Trudeau heeft openlijk de kant van Oekraïne gekozen in het conflict. Rusland zegt dat het Oekraïne is binnengevallen om het land te ‘demilitariseren en denazificeren’. Regeringen en media in het Westen proberen sindsdien de vermeende neonazi-invloeden in Oekraïne af te doen als desinformatie of proberen ze te vergoelijken.

Daar is nazi-jager Zuroff het absoluut niet meer eens. "Het is géén Russische propaganda, verre van dat," benadrukt Zuroff tegen de Ottawa Citizen. "Deze mensen zíjn neo-nazi's. Er is een element van ultra-rechts in Oekraïne en het is absurd om dat te negeren."

Volgens de Ottawa Citizen produceerde Canada's Joint Task Force Ukraine in 2017 een briefing waarin werd toegegeven dat ze nazi's hadden getraind, en waarin werd geschreven: "meerdere leden van Azov hebben zichzelf beschreven als nazi's."

Canada heeft bijna een miljard dollar (735 miljoen euro) uitgegeven aan het trainen van Oekraïense troepen sinds de staatsgreep van 2014.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Niets nieuws onder de zon

Zuroff zal zijn baan als nazijager nog jaren kunnen uitoefenen. Uit eigen ervaring weet ik dat
nsb-ers, oostfront-ss-ers al in de zestiger jaren hun kinderen infecteerden met het fascisme.
Verbazingwekkend dat deze fascistische attitude vaak erfelijk blijkt te zijn. Nooit een goede
verklaring voor gevonden.

Het nazisme was overigens al voor de oorlog, al voor Hitler, in de kiem aan wezig bij amerikaanse 'wetenschappers'. Vooral gelinkt ook aan de subsidiekraan van de rockefellers.

Na de oorlog werd familie uit de kampen ondervraagd en geadministreerd. Nederland!

Cookies op deze website