Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 07 oktober 2022

Canadese regering bekent financiële betrokkenheid bij ontwikkelen digitale reispas WEF

Redactie Blckbx
2022 10 07 Canada WEF KTDI 2 Cropped
3:40

De Canadese belastingbetaler draagt met ruim 105 miljoen dollar bij aan de ontwikkeling van het digitale ID-project van het World Economic Forum, waar ook de Nederlandse overheid bij betrokken is.

Details over het project van het World Economic Forum (WEF), genaamd de Known Traveler Digital Identity (KTDI), werden onthuld nadat het conservatieve parlementslid Leslyn Lewis er vragen over stelde, meldt The Epoch Times.

“De regering heeft eindelijk toegegeven dat zij een contract van 105,3 miljoen dollar heeft met het World Economic Forum voor de Known Traveler Digital ID. Kijk eens naar dit document. Het is niet langer een complottheorie – het is een contractueel feit!” tweette Lewis woensdag, met een link naar de antwoorden op haar vragen.

De aan het KTDI verbonden kosten zijn opgenomen in Budget 2021, een herstelplan dat bedoeld is om Canadese burgers en bedrijven ‘door de crisis en naar een robuuste economie te loodsen’. Het plan heeft voor een periode van vijf jaar – vanaf 2021-22 – 105,3 miljoen Canadese dollar toegekend aan Transport Canada om samen te werken met internationale partners om de KTDI verder te ontwikkelen.

De KTDI is een digitale reispas in de vorm van een app. Hiermee hoeven internationale reizigers – in de pilotfase alleen tussen Nederland en Canada – geen paspoort bij zich te hebben. Identificatie gebeurt met gezichtsherkenning en/of vingerafdrukken. In blckbx today van 18 mei 2022 werd de KTDI uitgebreid besproken.

Nederland

Nederland is het andere land dat deelneemt aan het WEF-initiatief. Andere partners zijn de luchthavens Schiphol, Montreal Trudeau en Toronto Pearson; de luchtvaartmaatschappijen Air Canada en KLM; en IT- en dienstenbedrijf Accenture.

In Nederland is het ministerie van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk voor het projectmanagement, blijkt uit de antwoorden op Kamervragen die Pepijn van Houwelingen stelde over de KTDI. Het is onduidelijk of Nederland vergelijkbare budgettaire afspraken heeft met het WEF in relatie tot het KTDI-project.

In antwoorden op eerdere Kamervragen van Van Houwelingen schreef toenmalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol in mei 2020: “Het WEF heeft voor dit project een initiërende rol gehad; zij heeft de betrokken partijen bijeengebracht.” Terwijl fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers het WEF in december 2021 nog ‘een Zwitserse praatclub’ noemde.

‘Nodig voor vertrouwen’

In een artikel uit 2019 benadrukt het WEF het gemak dat de KTDI de reiziger moet opleveren. Voor dat ‘gemak’ is het echter wel nodig dat hij omstreden biometrische technologie omarmt: “Met behulp van biometrische technologie – zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning – kunnen passagiers genieten van een naadloze en papierloze doorreis bij vertrek, naar hun vlucht en bij aankomst op hun bestemming.”

Maar de invoering van de KTDI zou vooral nodig zijn voor het vertrouwen, volgens het WEF, dat de invoering van bredere digitale ID-systemen in de samenleving een ‘urgente’ doelstelling noemt. “Nu mensen, organisaties en op het internet aangesloten apparaten allemaal virtueel met elkaar interacteren, hebben we dringend oplossingen nodig die ons in staat stellen vertrouwen te scheppen tussen onszelf en andere mensen in de digitale sfeer, en interacties uit te voeren die zinvol aanvoelen,” aldus het WEF in een gids voor uitvoerende partijen over het digitale ID-project.

Een paper die het WEF in 2021 publiceerde over de KTDI stelt dat Canadezen ‘eisen’ dat het ID-beheer in Canada wordt gecentraliseerd.

“Een digitale identificatie-infrastructuur in Canada en andere vergelijkbare landen zou kunnen profiteren van een gezamenlijke publiek-private aanpak, die verwevenheid tussen verschillende systemen in het reis-ecosysteem mogelijk maakt. Zo kunnen naadloze interacties voor de reiziger vergemakkelijkt worden, bijvoorbeeld op de luchthaven om door de beveiliging te gaan, aan boord van het vliegtuig te gaan en de grens over te gaan, tot aan de autoverhuur en het inchecken in het hotel,” aldus het document.

Vaccinatiebewijzen

De paper kondigt ook aan dat ‘in de toekomst het KTDI uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld vaccinatiebewijzen’. “De behoefte aan betrouwbare digitale reisgegevens als gevolg van COVID-19 is van het grootste belang. Uit de verschillende oplossingen die naar voren zijn gekomen, blijkt duidelijk dat de pandemie heeft gediend als een katalysator die de belanghebbenden aanspoort om de ontwikkeling van vertrouwde digitale reisgegevens goed te regelen.”

Vertragingen bij de invoering

Transport Canada zegt in de antwoorden op de vragen van Lewis dat het project vanwege de pandemie vertraging heeft opgelopen en nog niet is begonnen. Er is nog geen startdatum vastgesteld.

De Financial Post meldde woensdag dat Nederland het project heeft gepauzeerd wegens ‘gewijzigde prioriteiten’ en citeerde minister van Migratie Eric van der Burg, die zei: “Er zijn momenteel geen concrete plannen om de KTDI-pilot uit te voeren.”

Transport Canada zegt dat het programma zodanig is opgezet dat reizigers kunnen kiezen of ze meedoen of niet. Het departement zei niet welke verzamelde gegevens worden gedeeld en welke overheden en derden deze gegevens ontvangen. Deze informatie is volgens Transport Canada niet beschikbaar.

The Epoch Times vroeg het WEF om een reactie, maar kreeg niet onmiddellijk antwoord.

Bron: The Epoch Times

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

'De Financial Post meldde woensdag dat Nederland het project heeft gepauzeerd' De msm die een pauze aangeeft. Conclusie: alles wordt versneld. Inmiddels meer dan 750 grote spelers in de voedselindustrie in de VS afgebrand, In Europe meerdere bedrijven/ distributiecentra, opeens overal vogelgriep, massale vee sterfte wereldwijd, oogsten mislukt door droogte, oogsten verbrand etc. De gifspuitrondes in volle gang alsook de oversterfte en dan gaan ze de digitale ID pauzeren???? Droom lekker door. Ik heb begrepen dat er massaal geld wordt onttrokken aan het huidige fin. systeem en overgezet naar het nieuwe systeem. Collapse 2023??

Oswald

Sure geen prioriteit. Trap er niet in: digitale controle is een absolute topprioriteit.

Cookies op deze website