Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 09 april 2022

EC-chef belooft Oekraïne versneld proces rond toetreding Europese Unie

Redactie Blckbx
2022 04 09 ursula belooft versnelde toetreding
1:40

Bij haar eerste bezoek aan Kiev sinds het begin van de oorlog heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een snellere start beloofd van het Oekraïense toetredingsproces tot de Europese Unie. Ze deed dat tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelensky.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie overhandigde Von der Leyen Zelensky een vragenlijst die het startpunt vormt voor een besluit over lidmaatschap. "Het zal niet, zoals gebruikelijk, een kwestie van jaren zijn om dit oordeel te vormen, maar ik denk een kwestie van weken," zei ze.

Zelensky lachte vervolgens en voegde eraan toe dat het zijn team slechts een week zou kosten om de vragen te beantwoorden.

Tijdens de persconferentie zei Von der Leyen dat ‘Rusland zal afglijden naar economisch, financieel en technologisch verval, terwijl Oekraïne naar de Europese toekomst marcheert’.

Bezoek aan Bucha

Eerder die dag bracht Von der Leyen een bezoek aan Bucha - waar Russische troepen honderden burgers zouden hebben gedood voordat zij zich terugtrokken uit de regio Kiev. Ze zei toen dat Bucha het "wrede gezicht" van het Russische leger liet zien. Rusland ontkent de misdaden in alle toonaarden en zegt dat Oekraïne alles in scene heeft gezet.

Josep Borrell, hoofddiplomaat van de EU, vergezelde Von der Leyen op de reis. Hij zei te hopen dat de EU het land in de komende dagen 500 miljoen euro aan militaire steun kan geven. Borrell kondigde ook aan dat de ambassadeur van de EU naar Kiev zou terugkeren.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
DonErico

Ik denk trouwens dat Oekraïne bij de EU nog net wat minder dramatisch is dan bij de NAVO, maar het scheelt weinig, want de EU is stiekem een Europees leger aan het optuigen. Dus wat als de EU straks een wetje lanceert dat een aanval op één EU-land gelijkstaat als een aanval op álle EU-landen? Dan impliceert dat indirect dat de NAVO ook het conflict ingezogen wordt!

Vonder Leyen speelt daar gewoon keizer van Europa, een soort vrouwelijke Napoleon Bonaparte.

Kurt

De problemen met Bulgarije (denk ook o.m. aan klokkenluider Roeli Post) etc. zijn kinderspel vergeleken met wat we op onze hals halen met het binnenhalen van het straatarme, oligarch-rijke, internationale knooppunt van wapen- en mensenhandel Oekraine.

Btw: Russel Brand wees er onlangs op dat het IMF etc. afbetaling van de forse staatschulden v Oekraine WEL blijft eisen - de enige ‘hulp’ die geleverd wordt, is wapenhandel

Cookies op deze website