Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 14 september 2022

EC-chef Von der Leyen wil nóg meer macht voor Brussel

Redactie Blckbx
2022 09 14 ursula troonrede eu
2:50

Ursula von der Leyen wil de greep van de EU op de lidstaten komend jaar verder verstevigen, zo bleek vandaag tijdens de jaarlijkse ‘troonrede’ van de Europese Unie in Straatsburg. ‘Een kleine gematigde Unie zit er niet in.’

Ondanks de recente ophef rond haar privédeal met Pfizer, over de levering van honderden miljoenen vaccins aan de EU, hield de ongekozen voorzitter van de Europese Commissie vandaag een vlammend betoog tijdens haar jaarlijkse ‘Staat van de Unie’-toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg.

Getooid in de kleuren van de Oekraïense vlag, net als alle andere vrouwelijke aanwezigen, liet Von der Leyen weten grootse plannen te hebben met de EU. “Een kleine gematigde EU zit er niet in,” aldus Von der Leyen, die onder andere bekend maakte komend jaar nieuwe Europese instellingen te willen oprichten.

De EC-voorzitter wil opnieuw een fonds oprichten, een Europees Soevereiniteitsfonds. Met gelden uit het fonds zouden Europese bedrijven een steuntje in de rug moeten krijgen op de wereldmarkt. Het fonds zou risico’s kunnen afdekken en kredieten kunnen verstrekken waar particuliere geldschieters zich niet aan wagen nu de wereldwijde vrijhandel meer en meer onder druk staat. Landen als Nederland en Zweden zeggen tegenstander te zijn van zo’n fonds.

Waterstofbank

Natuurlijk ging Von der Leyen ook in op de ‘energiecrisis’ in Europa. De EC-voorzitter kondigde de komst aan van een nieuwe Europese instelling genaamd ‘de waterstofbank’, waarin door de EU in eerste instantie drie miljard euro geïnvesteerd zal worden. “We moeten waterstof omvormen van een nichemarkt tot een massamarkt,” stelt Von der Leyen, die aangeeft dat waterstof door de Unie gezien wordt als dé manier om de industrie en zwaar transport te verduurzamen.

Verder zei Von der Leyen de oproep van het Europees Parlement te steunen om het Europees verdrag te wijzigen, waarin bevoegdheden en spelregels zijn vastgelegd.

Ook gaf ze aan dat de EU zich nog meer wil gaan bemoeien met de begrotingen en uitgaven van de lidstaten. “Brussel komt in oktober met een voorstel voor hervorming van begrotingsregels.” Von der Leyen wil ‘eenvoudigere regels en meer vrijheid om te investeren’ maar pleit tegelijkertijd voor strengere controles. “Lidstaten zullen beter moeten kunnen verantwoorden of de afgesproken resultaten worden bereikt.”

Brussel wil ook meer invloed hebben op de koers van de vrije markt. Die moet naar Amerikaans voorbeeld minder afhankelijk worden gemaakt van China. Dat geldt ook voor de afhankelijkheid van essentiële grondstoffen, aldus Von der Leyen.

EU verder uitbreiden

Tot slot liet Von der Leyen weten dat de EU wil uitbreiden met meer lidstaten: “De bevolking van de Westelijke Balkan, Oekraïne, Moldavië en Georgië moet goed weten: jullie maken deel uit van onze familie, jullie toekomst ligt in onze Unie en onze Unie is niet volledig zonder jullie,” aldus de EC-voorzitter, onder daverend applaus van de aanwezigen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Helemaal gek met die klap-apen ook, net wat je zag bij Zelensky en Hitler.
same same.
UN United Nazi's

JanBijdehand

De EU is nooit voor de burgers opgezet. Vanaf het begin was het de elite van banken en grote corporaties die niet alleen al het geld maar ook alle macht wilden in een wereldregering.
Hoeveel bewijs willen de burgers nog zien? En hoe lang blijven ze de EU nog accepteren?
Vergis U niet: dit is WWIII ... een strijd tussen de burgers en de elite. Hoever laten we het dit keer komen? Lees onderstaande link :

https://www.dr-rath-foundation.org/2022/09/eu-commission-to-further-undermine-the-market-economy/

Cookies op deze website