Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 20 maart 2022

Een joodse president omringd door neonazi’s

Redactie Blckbx
2022 03 20 azov bataljon
7:30

Bij de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 verklaarde Poetin onder andere dat hij het land wilde ‘denazificeren’. Het gebruik van deze term riep vele vragen op en wellicht nog meer onbegrip en verontwaardiging. Een land dat sinds 20 mei 2019 nota bene een joodse president heeft, kun je toch niet van nazisme beschuldigen?

In een artikel van woensdag 9 maart op de website van NOS Nieuws wordt uitgelegd ‘waar Poetin aan denkt als hij spreekt over nazi’s in Oekraïne’. De term zou duiden op het ‘Azovbataljon’. Deze Oekraïense rechtsextremistische nationalistische militie is gevestigd in Marioepol aan de kust van de Zee van Azov. De eerste commandant van het bataljon was Andriy Biletski. Hij schijnt bij de oprichting gezegd te hebben dat het doel voor Oekraïne was: “Het witte ras te leiden in een ultiem gevecht tegen ondergeschikte rassen.” In 2014 verdedigde het Azovbataljon het gebied rondom Marioepol en de stad werd heroverd op de pro-Russische rebellen. Ondanks hun extremistische ideeën ontvingen de militieleden veel lof voor hun verzet en Biletski kreeg dientengevolge een zetel in het parlement en werd opgevolgd door Denys Prokopenko. De opmerking van Poetin gaat echter veel verder terug dan een verwijzing naar het Azovbataljon.

Stepan Bandera

Om een en ander in een breder perspectief te plaatsen is het op de eerste plaats van belang te kijken naar Stepan Bandera, een controversieel figuur in Oekraïne. Hij was de aanvoerder van het Oekraïense opstandelingenleger en de guerrillastrijd tegen de Sovjet-Unie in de vorige eeuw. Het deel van West-Oekraïne waar Bandera was opgegroeid behoorde tot de Tweede Wereldoorlog bij Polen. Bandera wilde een onafhankelijk Oekraïne en streed daarom niet alleen tegen de invasie van de Sovjet-Unie, maar ook voor zuiveringen van het grondgebied van Polen en joden. Oekraïense nationalistische organisaties verspreidden reeds in de jaren ’30 antisemitische pamfletten waarin de joden een groot gevaar werden genoemd en beschuldigd werden van samenwerking met de communisten. Pogroms leidden alleen al in Lviv tot duizenden doden.

Oost tegen west

Op 4 maart 2014 besteedde Michiel Drieberger in Trouw al een artikel aan de vraag “Wie zijn die ‘fascisten’ uit West-Oekraïne?”. Hij sprak met de Oekraïense historicus en schrijver Marco Carynnyk. Die legde uit dat de vrees voor Stalin en de wens tot onafhankelijkheid de Oekraïners in de armen van Hitler hebben gedreven. Eerder hadden de nationalisten zich tot Amerika en Londen gewend, maar daar kregen zij geen gehoor; met Duitse hulp hoopten ze alsnog een onafhankelijke staat te kunnen vormen. De Sovjets vreesden deze samenwerking en zetten de Oekraïense nationalisten gevangen en doodden hen later. Hierdoor voelde de komst van de Duitsers voor veel inwoners van met name West-Oekraïne als een bevrijding. Voor de Oost-Oekraïners stond de roodzwarte vlag van de nationalisten symbool voor de vijand, omdat de West-Oekraïners collaboreerden met de nazi’s. De Russen bevrijdden Oekraïne van de Duitse overheersing en in 1939 kwam het land bij de USSR. Na de Tweede Wereldoorlog ontkwamen veel nationalistische leiders, waaronder Bandera, aan het Neurenberg tribunaal door te emigreren. Bandera zou in 1959 in München door de KGB om het leven zijn gebracht. Na de Oranjerevolutie die in 2005 een pro-Europese regering aan de macht bracht, werd Stepan Bandera in ere hersteld en uitgeroepen tot ‘Held van Oekraïne’. Dit stuitte uiteraard op veel verzet bij de Oost-Oekraïners.

Na de Maidan-revolutie

Als in 2014 president Janoekovitsj ten gevolge van de Maidan-revolutie naar Rusland vlucht, krijgen vertegenwoordigers van fascistenbewegingen posities in de interim-regering. Met onmiddellijke ingang wordt Russisch als tweede taal in de oostelijke provincies afgeschaft en Russische nieuwszenders worden uit de lucht gehaald. Het conflict mondde in de Donbass uit in een burgeroorlog. Na de verkiezingen kregen de Radicale Partij Svoboda en de Rechtse Sector zo’n 14 procent van de stemmen en alleen de Radicale Partij nam deel aan de nieuwe coalitie. Extreemrechts had echter een grote invloed op het beleid van de nieuwe president Poroshenko en na een gewelddadige demonstratie op 30 juni 2014 besloot Poroshenko de unilaterale wapenstilstand per direct te beëindigen.

Samenwerken met fascisten

Extreemrechtse milities zijn zeer goed bewapend en de staat heeft hen niet langer onder controle. In een artikel dat op 24 december 2014 in ‘Het Groene Lab’ van ‘De Groene Amsterdammer’ verscheen, zet Chris de Ploeg de samenwerking van de pro-Europese beleidselite en de fascistische beweging duidelijk uiteen. “Premier Jatsenjoek nam leiders van extreemrechtse milities op in de militaire raad. De voormalig vicecommandant van Azov, Vadim Troyon, werd benoemd tot hoofd van de regionale politie van Kiev. Neonazi’s werden ook op andere belangrijke posten benoemd: in de Nationale Veiligheidsraad en de parlementaire raad voor rechtshandhaving. De oprichter van het ‘Joseph Goebbels Politiek Onderzoekscentrum’(!) werd aangesteld als hoofd van de propaganda en analysedivisie van de Oekraïense geheime dienst.” Door de pro-Europese beleidselite werden chauvinistische uitspraken gedaan. Zo werden Russen door premier Jatsenjoek ‘submensen’ genoemd en prees president Proshenko voormalig nazicollaborateurs als helden. Op 2 mei 2014 zijn in Odessa, in het vakbondshuis, minstens 40 pro-Russische activisten levend verbrand. De Rechtse Sector nam de verantwoordelijkheid hiervoor op zich. Pro-Russische media worden geïntimideerd en aangevallen om hun berichtgeving aan te passen of te beëindigen. Leiders, parlementsleden en activisten worden geregeld zelfs in het parlement bedreigd en hun huizen en kantoren worden vernield.

Een andere kant

De documentaire ‘Donbass-2016’ van de Franse journalist Anne-Laure Bonnel laat een andere kant zien van het verhaal dat wij in het Westen via de media krijgen voorgeschoteld en is beslist de moeite waard. Ook het bekijken waard is de documentaire ‘Ukraine on fire’ uit 2016 van en met Oliver Stone. Deze productie is inmiddels niet meer via YouTube te bekijken, maar gelukkig wel nog via andere kanalen. Iemand anders die helder kan uitleggen wat er speelt in Rusland en Oekraïne is Marie Therese ter Haar. Bij Café Weltschmerz is een lezing van haar te zien met de titel ‘De strijd tussen Rusland en het Westen’. Wie zich in deze materie verdiept, begrijpt dat hier veel meer aan de hand is en dat er ook op andere gebieden dan het neonazisme nog veel over Oekraïne, Rusland én de rol van het Westen te ontdekken valt.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Links of rechts, jood of goj, kul
------------------------------------------
Het onderscheid tussen jood en nazi is net zo nutteloos als tusen links en rechts. Zogenaamd joodse bankiers hebben vrijwel niets gedaan voor de arme joden uit centraal europa. Gewoon midden- en kleinbedrijf uitroeien door het grootkapitaal, met voorop de paupers en nutteloze
eters. Het blijft de moordzucht van zich vervelende extreem rijken.

Als Soros, Kissinger en Zelenski zich nog jood noemen is dat de schaamte voorbij! Op seiderabend zetten ze geen bord bij voor de juif errant!

Cookies op deze website