Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 02 september 2022

Energiebedrijf vergrendelde op afstand van duizenden huishoudens de thermostaat

Redactie Blckbx
2022 09 02 Energiebedrijf thermostaat Cropped
2:50

Ongeveer 22.000 huishoudens in Colorado konden dinsdag niet meer zelf de gewenste temperatuur instellen, omdat het energiebedrijf op afstand de thermostaat had vergrendeld vanwege een ‘energienoodgeval’.

Omdat het in Colorado ontzettend warm kan worden in de zomer hebben de meeste huishoudens een airconditioning. Dinsdag was het erg heet en dus kon Tony Talarico wel wat verkoeling gebruiken. “Ik bedoel, het was 32 graden. Het was heet,” zei hij tegen Denver7.

Energienoodgeval

Toen hij zijn airconditioning hoger wilde laten zetten, kreeg hij echter een onverwachte melding te zien op zijn slimme thermostaat. De temperatuur kon niet lager gezet worden vanwege een ‘energienoodgeval’. “Normaal gesproken als we zo’n melding krijgen, kunnen we deze opheffen,” zei Talarico. “Maar in dit geval kon dat niet. De thermostaat was vergrendeld op 26 graden.”

Het bleek dat energieleverancier Xcel Energy bij 22.000 huishoudens de controle over de thermostaat had geblokkeerd. Het waren allemaal klanten die zich hadden opgegeven voor het Colorado AC Rewards-programma van het bedrijf. Klanten die deelnemen aan dit beloningsprogramma, dat hen een slimme thermostaat geeft, krijgen eenmalig 100 dollar inschrijvingskrediet en 25 dollar voor ieder jaar dat ze deelnemen aan het programma.

Daar staat wel verlies van autonomie tegenover. “Door deel te nemen aan het AC Rewards-programma worden er tijdens de warmste zomerdagen aanpassingen gedaan aan uw slimme thermostaat. Wanneer de vraag naar elektriciteit het hoogst is, helpt u ons deze pieken te beheersen en de druk op het elektriciteitsnet te verlichten,” stelt de energieleverancier op de website. Het bedrijf zegt echter ook dat klanten zich op elk moment kunnen afmelden voor de automatische aanpassingen, behalve als het gaat om ‘zeldzame systeemnoodgevallen’, waar ‘energienoodgevallen’ kennelijk onder vallen.

‘Zeer nuttig’

“Het is een vrijwillig programma. Laten we niet vergeten dat dit iets is waar klanten voor kiezen op basis van de stimuleringsmaatregelen,” zei Emmett Romine van Xcel tegen Denver7. “Als mensen deelnemen aan dit soort programma’s is iedereen daarmee geholpen. Het is een beetje ongemakkelijk voor een korte periode, maar het is zeer nuttig.”

Het voorval laat zien dat ‘het gemak’ van slimme thermostaten en de financiële beloningen met een prijs komen.

Onlangs verbood Spanje het winkels, kantoren en andere openbare gelegenheden om gedurende de zomer de airconditioning onder de 27 graden te zetten. En gedurende de winter mag de verwarming niet hoger staan dan 19 graden. In Italië werd in april een vergelijkbaar verbod afgekondigd.

In Nederland werd Flevoland vandaag geteisterd door een grote stroomstoring. Omroep Flevoland meldt dat er sprake is van een gebroken hoogspanningskabel bij Dronten en branden bij onderstations aan de Edelhertweg in Lelystad en aan het Olsterpad in Dronten.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Paul

In Engeland is een actie gestart met het motto 'Don't pay': https://dontpay.uk/

We are a movement against the rise in energy bills

- We demand a reduction in energy bills to an affordable level.
- We will cancel our direct debits from Oct 1, if we are ignored.
- We will take this action if pledges reach 1 million by then.

Russell Brand hierover:
https://youtu.be/KJuEb1o3TQ8

JanBijdehand

Zien de mensen nog niet dat zij als kikkers in een pan met water zitten die op het vuur staat?
Hoeveel vrijheid zijn mensen bereid in te leveren? Begint dit niet verdacht veel op Orwell 1984 te lijken???

Cookies op deze website