Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 06 april 2022

EU wil geldkraan richting Hongarije dichtdraaien

Redactie Blckbx
2022 04 06 EU Hongarije Cropped
04:20

Twee dagen na de overtuigende verkiezingszege van de Hongaarse premier Viktor Orbán besluit de Europese Commissie het zogenaamde rechtsstaatmechanisme in werking te laten treden tegen Hongarije. Hiermee kan de geldkraan richting het land worden dichtgedraaid.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie (EC), vertelde Europarlementariërs dinsdag dat begrotingscommissaris Johannes Hahn de Hongaarse autoriteiten heeft geïnformeerd dat de EC het rechtsstaatmechanisme zal activeren. Het zou betekenen dat het land geen aanspraak meer kan maken op Europese geldfondsen, hoewel het waarschijnlijk nog maanden duurt voordat het proces voltooid is.

Het besluit van de EC komt twee dagen na de overtuigende verkiezingszege van Viktor Orbán, maar volgens Von der Leyen heeft dit er niets mee te maken.

Zorgen over rechtsstaat

In november 2021 stuurde de EC een brief aan Hongarije waarin het haar zorgen uit over de rechtsstaat. In de brief worden zestien vragen gesteld over hoe het land van plan is om te gaan met zaken als belangenverstrengeling en het waarborgen van een onafhankelijke rechtspraak.

Dinsdag maakte Von der Leyen bekend dat de EC de antwoorden van Hongarije heeft bestudeerd: “Onze conclusie is dat we de volgende stap moeten zetten.” Hongarije is daarmee het eerste land dat te maken krijgt met het rechtsstaatmechanisme.

Beroep tegen rechtsstaatmechanisme

Het principe van het rechtsstaatmechanisme werd pas in 2021 ingevoerd. Polen en Hongarije, beide landen met conservatieve regeringen, tekenden hiertegen beroep aan. Zij stelden dat nergens in de Europese verdragen staat dat een land gekort mag worden als het de rechtstaat niet op orde heeft. Ook zeiden zij dat het begrip ‘rechtsstaat’ juridisch niet goed genoeg is gedefinieerd. Maar in februari van dit jaar oordeelde het Hof van Justitie in Luxemburg dat de rechtsgrondslag onder het rechtsstaatmechanisme juist is. Ook sprak het Hof uit dat de verordening in overeenstemming is met het andere sanctiemechanisme, de artikel 7-procedure die tot de schorsing van het stemrecht van een lidstaat in de Raad kan leiden.

Ideologisch niet in de pas

Het links-progressief georiënteerde establishment zinspeelt al langere tijd op het nemen van maatregelen tegen landen die ideologisch niet in de pas lopen met betrekking tot migratie, LHBT-kwesties, gezinswaarden en grensbeveiliging. George Soros, die een gigantisch web van NGO's, media en lobbyisten financieel ondersteunt, sprak in 2020 al zijn wens uit om Hongarije tot de orde te roepen door middel van sancties: “Ik roep de EU op om van Hongarije een testcase te maken.”

Reacties op winst Orbán

Hoewel volgens Von der Leyen de verkiezingszege van Orbán niks te maken heeft met het vergaande besluit van de EC om de geldstroom richting Hongarije dicht te draaien, waren de reacties van de Europese elite veelzeggend.

De Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld beschuldigde Orbán direct van verkiezingsfraude en noemde hem een ‘maatje van de slager in Moskou’:

Pieter van Vollenhoven, lid van ons Koninklijk Huis, hoopt dat de EU zelfstandig afscheid neemt van Hongarije:

De Finse Europarlementariër Petri Sarvamaa sprak zelfs van een totalitair regime: “We hebben te maken met existentiële problemen. Dit zijn totalitaire autoritaire regimes in vergelijking met de democratische wereld en Orbán lijkt bereid te zijn om deel uit te maken van dat eerste kamp.”

Zoals Eva Vlaardingerbroek dinsdag al tegen Tucker Carlson zei: “Het toont het antidemocratische karakter aan van de linkse elite. Zij willen geen echte democratie. Alleen als het hun linkse globalistische agenda dient, willen ze democratie.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

De landen laten zich wel kennen, gelukkig nu voor allen te zien als ze kijken, de bewijzen worden verzameld.
Nexit graag en rap een beetje.
En ow, verander aub het politieke spel zodat er nooit meer politieke spelletjes gespeeld kunnen worden van club A tegen club BCDEF e.d. we moeten samen 1 zijn voor NL en haar inwoners, dus een ander systeem, geen politiek maar kenners op de posten, ala een gezond familie bedrijf.

Cookies op deze website