Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 27 februari 2023

Europeanen demonstreren massaal tegen de NAVO en voor vrede met Rusland

Redactie Blckbx
2023 02 27 europa demonstreert
3:30

Afgelopen zaterdag kwamen tienduizenden mensen naar Berlijn om deel te nemen aan de demonstratie ‘Opstand van de Vrede’. Ook Italianen en Fransen gingen dit weekend massaal de straat op om te protesteren tegen de NAVO en voor vrede.

Tijdens de Berlijnse demonstratie – georganiseerd door Die Linke-politica Sarah Wagenknecht en schrijfster Alice Schwarzer – riepen de demonstranten op tot vredesbesprekingen om het conflict tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen. Ook eisten ze dat de wapenleveringen van Berlijn aan Kiev worden stopgezet. Op dit moment is Duitsland, op de Verenigde Staten na, de grootste wapenleverancier aan Oekraïne.

'Geschiedenis vergeten?'

Wagenknecht, geboren in de DDR, beschuldigde de Duitse regering ervan dat zij ‘Rusland probeert te ruïneren’. Ze riep de Duitse autoriteiten op Moskou een aanbod te doen zodat vredesbesprekingen zouden kunnen beginnen. Ook zei ze: “We willen niet dat Duitse tanks op achterkleinkinderen van Russische vrouwen en mannen schieten. Dit is compleet historisch geheugenverlies! Zijn we de Duitse geschiedenis zo snel vergeten?”

Eerder deze maand startten Wagenknecht en Schwarzer al een petitie waarmee ze kanselier Olaf Scholz dringend verzoeken om ‘te stoppen met het escaleren van wapenleveringen’. Ook herinneren ze Scholz aan zijn ambtseed: schade voorkomen voor het Duitse volk. De petitie is inmiddels al bijna 700.000 keer ondertekend.

Scholz zelf heeft meerdere malen aangegeven dat vredesonderhandelingen buiten de mogelijkheden liggen, omdat Rusland niet aan de onderhandelingstafel zou willen aanschuiven.

De organisatie schatte de opkomst van het protest in Berlijn op 50.000 demonstranten. Ook de Berliner Zeitung kwam op dit aantal. De politie die ter plaatse was, zei echter dat het om ongeveer 13.000 demonstranten ging. Inmiddels gaan er al beelden rond van nieuwe demonstraties rondom de Duitse NAVO-luchtmachtbasis Ramstein.

Italië

Ook in de Italiaanse steden Genua en Milaan waren afgelopen weekend demonstraties waar geprotesteerd werd tegen de NAVO en voor vrede. Volgens vakbondsleden en linkse activisten hebben de autoriteiten in Rome de nationale wetgeving geschonden door wapens naar Oekraïne te sturen. Het protest in Genua werd georganiseerd door Collective Autonomous Port Workers (CALP), met steun van de Italiaanse Communistische Partij. Ze protesteerden met de slogan ‘minder wapens, meer loon’.

Tijdens een bezoek aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vorige week, zei de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni dat Italië Oekraïne zal helpen zolang dat nodig is. Ook beloofde ze Zelensky een zesde militaire steunpakket van Italië, dat niet alleen het SAMP-T luchtverdedigingssysteem bevat, maar ook het Skyguard luchtdoel-raketsysteem en Spike antitank-wapens.

Jose Nivoi, woordvoerder van CALP, beschuldigde de Italiaanse regering van het overtreden van wet 185 uit 1990, die ‘een verbod oplegde op de invoer, uitvoer en doorvoer van wapens van Italië naar staten in oorlog’.

De demonstraties verliepen zonder ernstige ongelukken of geweld. Het enige vandalisme in Genua kwam van een aantal anarchisten die verschillende voertuigen beschadigden en besmeurden en de ruiten van een bank braken.

Frankrijk

Ook in Frankrijk werd er massaal geprotesteerd tegen de NAVO: 'Sortons vite de l’OTAN (laten we snel uit de NAVO stappen)' waren de woorden van de demonstranten. Op Twitter gaan beelden rond van hoe Florian Philippot, leider van de Franse Eurosceptische partij Les Patriotes, de Europese vlag verscheurt, waarna hij oproept tot een Frexit, het vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

idd heel belangrijk om direct uit de NAVO te stappen, Nazi achtige praktijken en Nazi steunende, ooit strategisch zo opgezet, net als de UN en WEF en WHO enz enz, allemaal opgezet om wereldwijd overal in te sluipen met smoesjes en ondertussen de plannen smeden en de zaden te planten. Zelf ooit nog voor de UN gewerkt, als militair in de tijd dat je nog dacht, its ok... maja jong en andere tijden, maar reken erop dat het toen ook al was, ook van nu naar toen terug gezien! Nexit en rap een beetje.

JanvdZanden

Protesteren tegen de NATO die ‘Rusland probeert te ruïneren’? Dat kunnen jullie toch niet serieus menen?
Rusland valt Oekraïne binnen. Dat moet gestopt worden. En niets anders.
Wat een waanzin!
En vrede? Ja! Maar dan zal Poetin eerst zijn bezetting moeten stoppen.
Hadden wij in 1940 ook Hitler zijn zin moeten geven? En waren en zijn wij niet heel blij en dankbaar dat de Britten, Amerikanen en Canadezen ons vanaf 1941 geholpen hebben om de NAZI's ons land uit te krijgen? De toestand in Oekraïne is nu niet veel anders….

Cookies op deze website