Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 21 november 2022

Franse president Macron roept openlijk op tot nieuwe wereldorde

Redactie Blckbx
2022 11 21 apec trudeau
4:30

‘De tijd is rijp voor de wereld om een nieuwe wereldorde te omarmen’, zei de Franse president Emmanuel Macron vrijdag op de APEC CEO Summit. ‘Door de opkomst van China is de Amerikaanse dominantie voorbij en hebben we één wereldorde nodig’.

“U vraagt zich vast af wat een Franse president hier doet,” grapte Emmanuel Macron in Bangkok aan het begin van zijn speech op de top van de APEC, het forum voor economische samenwerking tussen eenentwintig landen uit Azië en de Stille Oceaan.

De top, die dit jaar was voorzien van een wel heel gedurfd logo, werd bijgewoond door regeringsleiders van de APEC-lidstaten, waaronder China, de Verenigde Staten, Rusland, Japan, Australië en Indonesië. De meesten hadden elkaar enkele dagen eerder ook al getroffen tijdens de G20-top in Bali, waar ook Macron aanwezig was.

Onder de toehoorders van Macron waren onder andere de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris.

In zijn speech deed de Franse president een opmerkelijke oproep. "Het gaat er niet om of je aan de kant staat van de VS of van China,” zei Macron. "We hebben één wereldorde nodig." Macron beschreef de huidige wereldorde als ‘een jungle’, waarbij de VS en China worden neergezet als ‘twee grote olifanten, die proberen steeds nerveuzer te worden’. De Franse leider drong aan op de ‘samenwerking van een heleboel andere dieren’ en riep op tot één wereldorde.

Volgens Macron staat de wereld voor een keerpunt door drie thema’s: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, klimaatverandering en de confrontatie van grootmachten. Alle drie ondermijnen ze de wereldorde, de handel en de investeringen, voegde hij eraan toe.

Kiezen tussen grootmachten

Macron zei dat landen internationale regels en multilateralisme moeten herstellen om een nieuwe wereldorde te vormen en wereldwijde vrede en stabiliteit te handhaven. "Een dynamisch evenwicht is de beste manier voor landen om te voorkomen dat ze gedwongen worden te kiezen tussen grootmachten. Landen moeten streven naar inclusieve, duurzame ontwikkeling om ongelijkheid en instabiliteit aan te pakken," zei hij. "Je concurreert, we willen allemaal winnen. Maar je moet de soevereiniteit van de ander respecteren."

"Ik ben er zeker van dat de enige manier om een win-win spel te hebben is om samen te werken en te aanvaarden dat alle leden van de verschillende regio's van deze wereld, hun leven uiteindelijk gemakkelijker en beter zullen maken," aldus Macron.

De Franse president zei ook dat Frankrijk niet gelooft in hegemonie, of Amerikaanse dominantie, maar gelooft in stabiliteit en samenwerking.

Slotverklaring

De leiders van de eenentwintig lidstaten van de APEC kwamen na de top, die werd voorgezeten door de Thaise premier Prayut Chan-o-cha, met een slotverklaring.

Hierin bevestigden ze het voornemen van de APEC-leiders om ‘sterke, evenwichtige, veilige, duurzame en inclusieve groei te bevorderen’. In hun verklaring zeiden zij dat zij vastbesloten zijn het op regels gebaseerde multilaterale handelsstelsel te handhaven en verder te versterken.

“Wij zijn verheugd over de vooruitgang die dit jaar is geboekt bij het bevorderen van de vrijhandelszone van Azië en de Stille Oceaan. Wij zullen de status van APEC als belangrijkste economisch forum in de regio en als kweekvijver voor ideeën versterken.”

De leiders zijn ‘vastbesloten een economisch herstel na de COVID-19-pandemie te bewerkstelligen en om de systemen ter voorbereiding op toekomstige crises te versterken’.

Ook kondigden zij intensievere inspanningen aan om 'de huidige uitdagingen, zoals de stijgende inflatie, voedselzekerheid, klimaatverandering en natuurrampen, aan te pakken'.

De leiders gaven hun goedkeuring aan de doelstellingen van Bangkok inzake de bio-circulaire groene economie (BCG) – een alomvattend kader om de duurzaamheidsdoelstellingen van APEC te bevorderen. De leiders zullen deze doelstellingen op ‘doortastende, responsieve en alomvattende wijze bevorderen, waarbij bestaande verbintenissen worden gecombineerd met nieuwe, ambitieuze verbintenissen’.

Politie schiet op demonstranten

Tijdens de topontmoeting waren er grootschalige demonstraties in Bangkok en andere plaatsen in Thailand. Een groot deel van de Thaise bevolking beschuldigt de regering ervan bij de APEC een beleid te bevorderen dat grote bedrijven bevoordeelt ten opzichte van de gewone mensen. Ook werd de top door demonstranten aangegrepen om opnieuw op te roepen tot democratische hervormingen in Thailand.

De omgeving van het congrescentrum waar de top plaatsvond, was volledig afgezet. Straten waren afgesloten en op een belangrijk kruispunt hadden ordediensten barricades opgeworpen om demonstranten op afstand te houden.

Op sommige plekken kwam het tot ‘gewelddadige confrontaties’. Hierbij viel de oproerpolitie de menigte aan met traangasgranaten en rubber kogels, nadat met stenen gegooid zou zijn. Verschillende mensen raakten gewond bij de confrontaties. Een aantal demonstranten werd gearresteerd.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

En ondertussen in Brazilië:

Grootste conservatieve media gecensureerd(banned).

https://www.redvoicemedia.com/video/2022/11/largest-conservative-media-outlet-banned-from-reporting-truth-about-newly-installed-president-elect/?utm_source=right-rail-latest

Geef het volk wapens en het is zo voorbij.

Bruijntje

Wapens kunnen nooit de oplossing brengen, met elkaar in verbinding gaan , blijven praten zegt Mathias Desmet.

Cookies op deze website