Zemmour ontvouwde zijn plannen maandag tijdens een interview voor de commerciële televisiezender M6. In een vraaggesprek met journalist Xavier de Moulins gaf de populaire presidentskandidaat aan dat de taak van het ministerie zal zijn om ervoor te zorgen dat illegalen, criminele vreemdelingen en door de veiligheidsdienst gevolgde vreemdelingen effectief het land worden uitgezet. Volgens zijn eigen berekeningen betreft het zo’n 100.000 mensen per jaar.
Vliegtuigen charteren
Op de vraag van De Moulins hoe hij dat praktisch wil gaan doen, antwoordde Zemmour dat hij vliegtuigen wil charteren om collectieve uitzettingen te regelen. “Vanaf het moment dat ik verkozen ben, trek ik naar de Magreb om met de verantwoordelijken in Marokko, Algerije en Tunesië af te spreken hoe we dat gaan organiseren”, aldus Zemmour.
Illegaliteit weer strafbaar
Zemmour, politicus van de rechtse partij Reconquête, zei tijdens het gesprek ook dat hij illegaliteit opnieuw strafbaar wil gaan stellen. Dat is sinds 2012 niet meer het geval. Daarnaast wil hij een referendum over immigratie organiseren om de Franse bevolking de mogelijkheid te geven om mee te beslissen over migratiekwesties. “De reden voor mijn kandidatuur is dat ik zie dat de Franse identiteit bedreigd wordt door een bevolkingsuitwisseling. Ik wil dit stoppen.”
Marine Le Pen van de concurrerende partij Rassemblement National is niet onder de indruk. Volgens haar is het een electorale strategie nu Zemmour wat zakt in de peilingen. Haar collega Jordan Bardella noemde het voorstel ‘demagogisch’. De Franse socialisten noemen het voorstel ‘een absolute verschrikking’. Zij noemen Zemmour neofascistisch.
Macron ruim aan kop
Volgens recente peilingen zou Zemmour nu 13 procent van de stemmen halen. Zijn grootste tegenstander, president Emmanuel Macron (En Marche) ligt volgens prognoses met 29 procent van de stemmen ruim voor op Zemmour. De zittende president heeft electoraal vooral de wind in de rug gekregen door de oorlog in Oekraïne. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen begint op 10 april.
Reacties