Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 11 oktober 2022

Gates Foundation schenkt 200 miljoen aan VN voor digitaal ID-systeem

Redactie Blckbx
2022 10 11 Gates 200 miljoen Cropped 1
2:00

De Gates Foundation heeft 1,27 miljard dollar toegezegd aan de VN om Agenda 2030 te versnellen. Daarvan gaat 200 miljoen dollar naar de ontwikkeling van een ‘wereldwijde digitale publieke infrastructuur’.

De Gates Foundation deed de toezegging eind september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Volgens een persbericht op de website van de stichting zal het pakket van 200 miljoen dollar worden gebruikt om een mondiale infrastructuur te creëren die ‘instrumenten omvat zoals interoperabele betalingssystemen, digitale identificatie, systemen voor gegevensuitwisseling en databanken van de burgerlijke stand’. Deze instrumenten moeten landen ‘weerbaarder maken tegen crises zoals voedseltekorten, bedreigingen van de volksgezondheid en klimaatverandering, en moeten helpen bij pandemieën en economisch herstel’.

Sustainable Development Goals

De schenking van de weldoeners valt samen met het zesde jaarlijkse Goalkeepers Report, waarin de Gates Foundation de vooruitgang evalueert op weg naar het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze reeks duurzame ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 door de VN vastgesteld en moeten in 2030 zijn bereikt. Daarom worden de SDG’s ook wel aangeduid als Agenda 2030.

Het pakket van 200 miljoen is gericht op SDG nummer 16.9, dat beoogt iedereen op de wereld een legale identiteit te verschaffen. De inspanningen om dat doel te bereiken zijn gekoppeld aan digitale ID-programma’s in de hele wereld.

In het Goalkeepers Report constateert de Gates Foundation dat de wereld volgens de meeste indicatoren ver achterligt op het tempo dat nodig is om deze doelstellingen tegen 2030 te verwezenlijken. Ondanks deze achterstand wijst het verslag op ‘de mogelijkheden om sneller vooruitgang te boeken, door te investeren in langetermijnoplossingen en innovatieve benaderingen van diepgewortelde problemen, zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering’. Daarom zegt de Gates Foundation nu 1,27 miljard dollar toe aan Agenda 2030, ‘om miljoenen levens te verbeteren en redden’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Willen jullie die rot kop niet méér de site plaatsen!
We moeten kogels en beeldschermen sparen!

Hakbijltje

Lijkt allemaal zo mooi. Doet zich voor als een filantroop. Echter in werkelijkheid is het een wolf in schaapskleren. Deze reputatie heeft hij dubbel en dwars bevestigd in de afgelopen jaren getuige zijn samenwerking met “De gevaarlijkste dr op aarde” dr. Fauci in een wereldwijde samenzwering tegen volksgerondheid en democratie. Zie het gelijknamige boek van Robert F. Kennedy Jr. Werteldwijd een bestseller.

Cookies op deze website