Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 11 april 2022

Internationaal geprezen mediaplatform Kiev Independent totaal niet onafhankelijk

Redactie Blckbx
2022 04 11 Kiev Independent Cropped
9:30

Hoewel de Kiev Independent pas in november werd opgericht, is het mediaplatform in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest dominante nieuwsbronnen ter wereld met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Maar hoe onafhankelijk is de Independent eigenlijk?

Verslaggevers van de Kiev Independent zijn regelmatig te zien op CNN, Fox News, MSNBC, ABC, CBS of andere grote netwerken. Redactieleden mochten meerdere opiniestukken schrijven voor de New York Times en de Washington Post, iets dat door veel journalisten als de ultieme erkenning wordt beschouwd. NPR-luisteraars hebben mogelijk ook interviews gehoord met verslaggevers van de Independent.

Hoewel de Kiev Independent bijna universeel wordt gepresenteerd als een collectief van onbevooroordeelde journalisten die geloofwaardige inhoud produceren, suggereren de geschiedenis van de Independent, de financieringsbronnen en de verwevenheid met westerse regeringen dat de nieuwsorganisatie lang niet zo onafhankelijk is als de naam doet vermoeden.

Enorme promotie

Een week voor de Russische invasie van Oekraïne had de Kiev Independent nog slechts 20.000 Twitter-volgers, maar inmiddels is dat aantal gegroeid tot meer dan 2 miljoen. Twitter promoot het platform ook voortdurend op zijn homepage, waardoor honderden miljoenen mensen worden aangemoedigd om hen te volgen.

De Independent is er ook in geslaagd om meer dan 3,2 miljoen dollar op te halen met twee afzonderlijke crowdfundingacties op GoFundMe en haalt meer dan 72 duizend dollar per maand op van supporters op Patreon. Dit is gedeeltelijk te danken aan de aanmoedigingen van de Washington Post, CBS News en PBS, die hun financieringscampagnes onderschreven als de ideale manier om Oekraïners te helpen.

"Journalisten van de Kiev Independent hebben uitstekend verslag gedaan van de oorlog en bieden de wereld constante updates, terwijl ze vrezen voor zichzelf, hun families en hun huizen", schreef de Washington Post.

Ook de New York Times beveelt het platform aan zijn lezers aan, om ‘niet te verdrinken in een oceaan van informatie’. Een ander artikel, waarin leraren worden geïnstrueerd hoe ze de oorlog moeten bespreken, stelt dat ‘Oekraïense bronnen zoals de Kiev Independent’ een ‘goed startpunt’ zijn voor ‘betrouwbare nieuwsbronnen’.

Ontstaan uit splitsing

De Kiev Independent ontstond in november, toen tientallen medewerkers van de Kiev Post in aanvaring kwamen met de nieuwe eigenaar van de krant, Adnan Kivan. Hij zou geëist hebben dat zijn werknemers meer respect toonden voor de regering van president Volodymyr Zelensky. Dit leidde tot een splitsing waarbij tientallen Post-medewerkers werden ontslagen en hun eigen platform begonnen. Sommigen zien dit juist als een teken dat de Independent zich niet wil laten controleren, maar andereren zijn daar minder zeker van.

De dertig medewerkers van Kiev Post konden hun nieuwe onderneming onmiddellijk financieren, dankzij een gift van meer dan 200 duizend Canadese dollar van de Canadese regering, die de donatie deed via de European Endowment for Democracy. Buiten Rusland heeft Canada de grootste Oekraïense diaspora ter wereld. Het land had een actieve rol in het vormgeven van het politieke traject van Oekraïne.

European Endowment for Democracy

De European Endowment for Democracy is opgericht in 2013 naar het voorbeeld van de Amerikaanse National Endowment for Democracy (NED). Het is een EU-organisatie die op vrijwel dezelfde manier functioneert als de NED. Hoewel het zijn doelstellingen verwoordt in termen van ‘democratiebevordering’, is het opgericht om grote sommen geld, steun en training te leveren aan politieke groeperingen, journalisten en NGO's in vijandige landen, met als doel de belangen van de EU te bevorderen. Hieronder valt ook de omverwerping van vijandige regeringen. Het ‘bevordert de democratie’ niet binnen de EU, maar de activiteiten beperken zich tot Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In de afgelopen jaren heeft het anti-regeringsbewegingen gesteund in Belarus, Rusland, Syrië en Libanon.

De financiële steun van Canada en de European Endowment for Democracy wordt niet vermeld op de website van de Independent. Het platform presenteert zich als volledig onafhankelijk en pretendeert dat het slechts wordt ondersteund door lezers.

Dubieuze CV’s

De geloofwaardigheid van de Kiev Independent als onafhankelijk mediaplatform wordt verder ondermijnd wanneer we kijken naar de CV’s van het personeel. Liliane Bivings, een bijdragend redacteur, werkte en schreef bijvoorbeeld voor de NAVO-denktank The Atlantic Council, met name over Oekraïne.

Producent Elina-Alem Kent werkte in 2017 voor de Amerikaanse ambassade in Kiev; niet bepaald de achtergrond die men zou associëren met grassroots- en onafhankelijke media. Jakub Parusinski, chef financiën, was eerder in dienst bij het International Centre for Policy Studies, een op Oekraïne gerichte denktank die wordt gesponsord door tal van westerse regeringen. Beiden hebben hun LinkedIn-pagina inmiddels verwijderd.

In 2020 kreeg cultuurverslaggever Artur Korniienko een beurs om te werken voor Radio Free Europe/Radio Liberty, een organisatie die de New York Times ooit beschreef als een 'wereldwijd propagandanetwerk gebouwd door de CIA'.

Lucy Minicozzi-Wheeland, die ook bijdraagt aan de Kiev Independent, werkte eerder voor de Council on Foreign Relations. Ze kreeg een beurs van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om Oekraïne te bestuderen en ze werkte bij het Ukraine Crisis Media Center, een organisatie die rechtstreeks wordt gefinancierd door de Amerikaanse regering.

De onbetwiste ster van de Kiev Independent is echter defensieverslaggever Illia Ponomarenko, die in korte tijd een aanhang van meer dan 1,1 miljoen volgers op Twitter heeft opgebouwd. Vanaf de frontlinie gaan zijn tweets en video's dagelijks viraal en vormen de basis voor een groot deel van de berichtgeving in de westerse media over het conflict. Toch is Ponomarenko verre van neutraal en brengt hij een buitensporig groot deel van zijn tijd door met het neonazistische Azov-bataljon, dat hij omschrijft als zijn 'goede vriend [en]' en zijn 'wapenbroeders'. Ponomarenko heeft minstens twee keer verklaard dat hij ‘ingewijd’ is door het Azov-bataljon.

Onafhankelijke journalistiek gesponsord door de CIA

De voltallige staf van de Kiev Independent is afkomstig van de Kiev Post. De financiële bronnen van de Post zijn echter nog dubieuzer dan die van de Independent, aangezien ze afkomstig zijn van het Amerikaanse National Endowment for Democracy (NED), in de jaren ‘80 opgericht als afsplitsing van de CIA.

Toen de oorlog begon, verwijderde de NED alle gegevens van hun website over hun grootschalige project om allerlei Oekraïense politieke partijen, NGO's, media en maatschappelijke groeperingen te financieren.

Op basis van de weinige, onofficiële en onvolledige gearchiveerde gegevens over NED-subsidies die nog steeds bestaan, heeft het journalistieke platform MintPress vastgesteld dat de Kiev Post via de aangesloten stichtingen ten minste 459.000 dollar heeft aangevraagd en ontvangen. Minimaal 394.000 dollar bereikte de Post via de Media Development Foundation (MDF), een fondsenwerver die de Post in 2013 lanceerde. Het is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten, volgens voormalig hoofdredacteur Brian Bonner.

Nog eens 65.000 dollar ging naar een ander Post-project, de Free Press Foundation (FPF), inclusief een subsidie ​​van 35.000 dollar om ‘de redactie van een toonaangevende onafhankelijke krant te ondersteunen bij het produceren van onderzoeksrapporten over corruptie en schendingen van mediavrijheden’. Dat deze ‘toonaangevende onafhankelijke krant’ de Kiev Post was, staat nauwelijks ter discussie, aangezien de oprichter en uitvoerend directeur van de FPF tevens commercieel directeur was van de Post en dus verantwoordelijk voor fondsenwerving. Bovendien deelt de Kiev Post hetzelfde adres als de FPF, waarvan de website duidelijk maakt dat de twee organisaties in wezen één en dezelfde zijn.

Een tweede NED-project – ter waarde van 30.000 dollar – waar de FPF mee pronkt, heeft meer dan honderd Kiev Post-artikelen, podcasts en video's gefinancierd over de verkiezingen van 2019. Ook werd de oprichting van een factcheckteam ermee betaald.

Een ander voorbeeld van hoe ver de invloed van de NED reikt, is een subsidie ​​van 15.000 dollar aan de MDF, onder de titel ‘Bevordering van hervormingen in sleutelsectoren’. In ruil voor het geld stelt de overeenkomst dat de Post ‘minstens honderd artikelen en analyses over de voortgang van hervormingen zou publiceren’ in sectoren als defensie, de rechterlijke macht en de gezondheidszorg. Dit suggereert dat ze rechtstreeks betaalden voor de productie van inhoud. Op hun website schrijft de Kiev Post echter dat ‘de donor de inhoud niet beïnvloedt’.

National Endowment for Democracy

De NED werd in de jaren tachtig door de regering-Reagan opgericht als dekmantel voor de CIA, waarvan het imago ernstig was aangetast door een reeks aan schandalen. Strikt genomen is het een particuliere organisatie en daarom niet onderworpen aan dezelfde openbare controle of wettelijke voorschriften, maar de NED voerde allerlei heimelijke operaties uit in het buitenland, zoals het aanwakkeren van regimewisselingen en inmenging in binnenlandse politieke aangelegenheden. Hierover zijn ze relatief open, hoewel ze hun activiteiten verwoorden in termen van 'democratiebevordering'.

"Het zou verschrikkelijk zijn voor democratische groepen over de hele wereld om te worden gezien als gesubsidieerd door de CIA", zei NED-president Carl Gershman, die de oprichting ervan uitlegde. NED-medeoprichter Allen Weinstein was het daarmee eens: "Veel van wat we vandaag doen, werd 25 jaar geleden heimelijk gedaan door de CIA", vertelde hij aan de Washington Post.

Bron: MintPressNews

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Kiev Independent Media Oekraïne

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Toen in de jaren 70 bij de enquetes in de Senaat (Church) en Congress (iirc Pike) naar boven kwam dat de CIA de media bespeelde - Operation Mockingbird - was het een groot schandaal, nu gebeurt het in de VS zelf open en bloot, en hun beinvloeding elders via clubs als de Endowment-clubjes en Bellingcat - Schwabische ‘Public-Private Partnerships’ die regelgeving op beide terrein kunnen omzeilen.

Dat schijnt progressie te zijn...

Kurt

Onlangs weer de docu over Noam Chomsky uit 1992 van Eclipse Films, ‘Manufacturing Consent’ (naar ‘zijn’ bekendste werk, o.m. goedkoop verkrijgbaar via Mayflower bij het Plein in Den Haag) op YT gezien, aanrader vol juweeltjes.

Naast dat het haast aandoenelijk is dat hij zich zorgen maakte over 28 bedrijven die de VS Corporate Media toen aanstuurden (zijn er nu pakweg 9), passeren bv. al de zwartmaak-tactieken die nog steeds worden toegepast de revu (Bolkenstein die hem voor ‘conspiracy theorist’ en anti-semiet uitmaakt in een debat)&de hypocrisie t.a.v. mensenrechten-schendingen (Oost-Timor, nu Oost-Oekraine)

Cookies op deze website