Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 18 maart 2022

Italiaanse krant verspreidt desinfo, hoofdredacteur praat recht wat krom is

Redactie Blckbx
2022 03 18 La Stampa Cropped
01:60

De Italiaanse krant La Stampa heeft desinformatie verspreid over de oorlog in Oekraïne. Bij een artikel over Russische wreedheden in Kiev en Lviv publiceerde de krant een foto van een raketinslag in Donetsk. Wie die raket afvuurde, wordt betwist. De hoofdredacteur speelt de vermoorde onschuld.

Woensdag plaatste de krant het artikel La carneficina (Het bloedbad), dat gaat over de Russische aanvallen op Kiev en Lviv. De bijbehorende foto op de voorpagina toont echter de nasleep van een raketinslag in Donetsk, hoofdstad van de gelijknamige Volksrepubliek in het oosten van Oekraïne. Dit gebeurde afgelopen maandag.

Hoofdredacteur praat recht wat krom is

Gisteren was hoofdredacteur Massimo Giannini te gast bij het praatprogramma Otto e Mezzo. Toen hij geconfronteerd werd met de onjuiste informatie op de voorpagina van zijn krant, waste hij zijn handen in onschuld: “Gisteravond hebben we besloten om de pure gruwel van oorlog opnieuw te laten zien. We noemden dat 'Het bloedbad', zonder de oorzaak daarvoor toe te schrijven aan de Russen of de Oekraïners.”

En hij vervolgde: “Waar is de verkeerde informatie? Wie heeft er verkeerd geïnformeerd? Dit is de oorlog. Wie de moorden ook heeft gepleegd, we laten het je zien. Dat mag je leuk vinden of niet, zolang er maar niet wordt gezegd dat het desinformatie is.”

Dus volgens Giannini vertegenwoordigt de foto een bloedbad, zonder dat de doden daarvan worden toegeschreven aan Rusland of Oekraïne. Helder!

Aanval Donetsk betwist

Volgens Rusland werd de aanval op Donetsk uitgevoerd met een Oekraïense Tochka-U-raket. Deze zou uit de lucht geschoten zijn door separatisten, waarna fragmenten van de raket terechtkwamen in het centrum van Donetsk. Oekraïne beschuldigt Rusland van de aanval en noemt het een oorlogsmisdaad.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Desinformatie Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website