Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 19 april 2022

Italië heeft primeur met eerste sociaal kredietsysteem van Europa

Redactie Blckbx
2022 04 19 sociaal kredietsysteem bologna
3:30

Het Italiaanse Bologna trapt af met het allereerste sociale kredietsysteem op Europese bodem. Vanaf deze herfst start een pilot waarbij burgers met goed gedrag deugpunten kunnen scoren, die ze kunnen inwisselen voor beloningen. Met de introductie van de ‘Smart Citizen Wallet’ wordt alweer een complottheorie werkelijkheid.

Waar al lang voor werd gewaarschuwd door critici van coronapaspoorten en digital ID's wordt nu werkelijkheid. Het sociale kredietsysteem naar Chinees voorbeeld maakt de oversteek naar Europa, meldt TKP. De Italiaanse stad Bologna bijt het spits af met de introductie van de ‘Smart Citizen Wallet’.

In eerste instantie is de app vrijwillig en werkt hij als een sociaal kredietsysteem uit het schoolboek. Deugdzame burgers die afval scheiden, het openbaar vervoer gebruiken en geen bekeuringen of boetes krijgen, kunnen met dit goede gedrag ‘punten’ verzamelen. Die punten kunnen vervolgens worden geruild tegen bepaalde beloningen. Om welke beloningen het zal gaan, moet nog worden vastgesteld, aldus projectmedewerker Massimo Bugano, tegen de krant Corriere di Bologna.

Goede én slechte burgers

Met het sociale kredietsysteem zullen burgers worden verdeeld in de goede, deugdzame burger en de slechte, schuldige burger. De vragen die hieruit voortvloeien liggen voor de hand: “Zullen degenen die niet voldoen aan de criteria van de dominante ideologie of aan wat door sommige politici als deugdzaam wordt beschouwd, eerst worden gestraft door hen van uitkeringen te beroven alvorens te worden gemarginaliseerd? Wat zal er gebeuren met degenen die weigeren zich te schikken, die erop staan hun onvervreemdbaar recht op vrije wil uit te oefenen?" vraagt de Franse journalist Yannick Chatelain. "Je hoeft geen groot visionair te zijn om je voor te stellen wat er gaat gebeuren: Naar mijn mening zullen er eerst diegenen zijn die meedoen. Participatie zal door de initiatiefnemers – op uiterst reductieve wijze (bijvoorbeeld economische crisis, koopkracht, onzekere toekomst) – worden voorgesteld als een mogelijkheid voor burgers om hun goede wil te tonen. Wat de weigeraars betreft, zij kunnen worden uitgesloten."

Digitale identiteit

Maar hoe vrijwillig zal het sociale kredietsysteem over een aantal jaren zijn? Voor de interactie met de overheid kan in de toekomst een digitale ‘smart wallet’ nodig zijn. Misschien niet al direct deze herfst, maar de ontwikkeling is onmiskenbaar. Ook in Oostenrijk: de ‘ID Austria’ vervangt daar het analoge identiteitsbewijs en is een enorme stap in de richting van de Oostenrijkse ‘smart citizen', ofwel slimme burger.

En op de achtergrond loopt op grote schaal het grote project: de ‘European Digital Identity Wallet’ - een project van de Europese Commissie en Ursula von der Leyen. Achter alle projecten gaat nog geen open sociaal kredietsysteem schuil zoals nu in Bologna, maar het is een duidelijke stap in de richting. Nog één kleine ‘feature’ meer op de app en het sorteren van burgers op autoriteit kan beginnen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een heimelijke smartphonedwang: eerst kan het rijbewijs worden gedigitaliseerd, maar de analoge identiteitskaart zal nog worden aanvaard. Maar op een gegeven moment zal dat niet meer zo zijn. Dan betekent het: smartphone ID of géén rijbewijs.

De Europese Commissie is hier zeer ambitieus te werk gegaan in de schaduw van de ‘coronapandemie’. Volgens de Thales Group, die werkt aan de ontwikkeling van de ‘Europese ID-wallet, wil de Commissie dat elke EU-burger tegen het najaar van 2023 een dergelijke app krijgt aangeboden. Net als in Bologna zegt de EU nu dat deelname aan het systeem op vrijwillige basis is. Maar al spoedig zullen er diensten zijn die alleen nog maar met de digitale identiteitsapp kunnen worden afgenomen.

Digitale munt

Wat ook 'praktisch' is aan het Bologna-project is dat het systeem 'wallet' wordt genoemd, net als de ‘Europese ID-wallet' van de Europese Commissie. Het is dus ook meteen een digitale portemonnee. Ideaal voor als de Europese technocratie mocht besluiten een digitale munt in te voeren. Maar dat is weer een hele andere complottheorie, die langzaam maar zeker complotfeit aan het worden is.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Jan

Niet helemaal waar. Oekraïne is er ook al mee bezig, dit is toch ook Europa.

ontwaakt

26 MILJOEN MENSEN IN SJANGHY ZIJN OPGESLOTEN IN HUN WONING KRIJGEN GEEN VOEDSEL ZIJN BINNEN DRIE WEKEN ALLEMAAL DE PIJP UIT MENSEN KLAPPEN DOOD NEER DOOR VERPLICHT VACCINATIE ALLE DIEREN WORDEN VERMOORD OMDAT ZE ZOGENAAMD ZIEKTES KUNNEN VERSPRIJDEN KINDER NAAR SCHOOL IN WITTE PAKKEN ER ZIJN MAAR 4 DODEN IN CHINA RTL NIEUWS ZE VERGETEN DE 20 MILJOEN DIE OOK ZIJN VERMOORD OMDAT ZE VACCINATIE WEIGEREN OJ KUIPERS GAAT TEKEN VOOR VACCINATIE PLICHT EN DE DOODSTRAF WEER INVOEREN VANWEGE DE NEP OORLOG

Cookies op deze website