Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 29 maart 2022

Joe Biden gaat hard achteruit

Redactie Blckbx
2022 03 29 Biden gaat hard 2
06:01

Joe Biden staat al langer bekend om zijn warrigheid, blunders en versprekingen. Maar de afgelopen week heeft hij zichzelf overtroffen. Zijn begeleiders in het Witte Huis hebben dan ook overuren gedraaid om de schade enigszins te beperken en de wereld – voor zover mogelijk – gerust te stellen.

In minder dan een week tijd heeft de Amerikaanse president Joe Biden een aantal van zijn grootste blunders gemaakt, uit zijn toch al rijke geschiedenis van uitglijders. Hij riep op tot regime change in Rusland. Hij zei dat de NAVO chemische wapens zal gebruiken. Hij ondermijnde zijn regeringsbeleid van sancties tegen Rusland. En hij zei hij dat Amerikaanse militairen naar Oekraïne zullen gaan. Zijn begeleiders hadden het er druk mee.

Regime change

Op zaterdag had Biden een ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen op een treinstation in de Poolse hoofdstad Warschau. Toen hem daar werd gevraagd wat hij van Poetin vond, antwoordde hij ‘diplomatiek’: “Hij is een slager.”

Later die dag hield Biden een toespraak, ook in Warschau. Het ingestudeerde gedeelte ging – voor zijn doen – vrij aardig. Maar hij eindigde zijn toespraak met een paar spontane opmerkingen en dat ging niet helemaal goed. Over Poetin zei hij namelijk het volgende: “In godsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven.”

Tekst gaat verder onder de video.

De VS kennen een rijke geschiedenis van regime change. Het lijstje buitenlandse regeringsleiders dat door Amerikaanse inmenging uit het zadel werd gewipt, is dan ook vrij lang. Daarom zorgden deze uitspraken van Biden voor de nodige onrust in de wereld. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde voor het gebruik van ‘deze opruiende taal in een toch al instabiele situatie’.

Gelukkig reageerden Russische regeringsfunctionarissen relativerend op de woorden van Biden. Vjatsjeslav Volodin, voorzitter van de Staatsdoema, noemde Biden een ‘zwakke, zieke man’, die ‘professioneel onderzocht zou moeten worden door psychiaters’.

Maar volgens Bidens begeleiders doelde hij niet op regime change, maar sprak hij over Poetins macht in de regio: "Het punt van de president was dat het Poetin niet mag worden toegestaan ​​om macht uit te oefenen over zijn buren of de regio. Hij had het niet over de macht van Poetin in Rusland of over regime change." Helder!

Patroon van warrigheid

Helaas voor de wereld stond dit incident niet op zichzelf. Afgelopen donderdag ondermijnde hij hoogstpersoonlijk het beleid van zijn eigen regering om Rusland af te schrikken met sancties. Volgens Biden waren de sancties namelijk nooit bedoeld om Rusland af te schrikken.

Tekst gaat verder onder de video.

Vrijdag was Biden in Brussel voor een overleg op het NAVO-hoofdkwartier. Op een persconferentie na afloop werd hem gevraagd of de NAVO militair zou reageren wanneer Rusland chemische wapens zou gebruiken, waarop Biden ‘geruststellend’ antwoordde: “We would respond in kind.” ‘In kind’ betekent ‘op dezelfde wijze’. Hiermee suggereerde Biden dus dat de NAVO zou reageren door ook chemische wapens in te zetten.

Gelukkig haastte Jake Sullivan, adviseur nationale veiligheid, zich om te verklaren dat met ‘in kind’ werd bedoeld dat ‘we dienovereenkomstig zullen reageren’ en dat Rusland ‘een zware prijs’ zal betalen.

Ook wekte Biden de indruk dat de VS binnenkort militairen naar Oekraïne zullen sturen, hoewel hij deze mogelijkheid tot dan toe altijd uitsloot. Amerikaanse boots on the ground zouden volgens veel analisten namelijk leiden tot een derde wereldoorlog.

Tegen Amerikaanse troepen in Polen zei hij vrijdag echter dat ze getuige zullen zijn van de moed van Oekraïners die de Russische invasie afweren wanneer ze daar zijn: “Je zult zien wanneer je daar bent, en sommigen van jullie zijn daar geweest, je zult vrouwen en jonge mensen voor een verdomde tank zien staan ​​en zeggen 'Ik ga niet weg, ik houd vol.’” Het Witte Huis was er gelukkig snel bij om de wereld te verzekeren dat het niet van plan is om militairen naar Oekraïne te sturen.

‘Nooit gebeurd’

Maandag vroeg een journalist aan Biden of hij zich zorgen maakt om het feit dat het Witte Huis herhaaldelijk moet terugkomen op zijn uitspraken, omdat andere wereldleiders misschien kunnen twijfelen aan de rol van Amerika als wereldleider. Aanvankelijk wist Biden niet wat de journalist bedoelde: “Waarop terugkomen?” De journalist hielp hem door te specificeren dat het leek alsof hij tegen militairen had gezegd dat ze naar Oekraïne zouden gaan; alsof hij aangaf dat de VS chemische wapens zouden gebruiken; en alsof hij opriep tot regime change in Rusland. Waarop Biden antwoordde: “Geen van de drie is gebeurd.”

Tekst gaat verder onder de video.

Mentale gesteldheid

Niet alleen in Rusland wordt getwijfeld aan de mentale gesteldheid van Joe Biden. Uit een recente peiling blijkt dat slechts 40 procent van de Amerikaanse bevolking denkt dat hij de mentale scherpte heeft om zijn ambt uit te oefenen. Voormalig Witte Huis-arts Ronny Jackson riep hem vorig jaar al op om een cognitieve test te doen, omdat Biden volgens hem lijdt aan een ‘duidelijke mentale stoornis’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Joe Biden

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Biden, de primus inter parus
---------------------------------------
Laten we wel wezen Biden is helemaal niet zo gek! Klaus Schwab met zijn 3D te printen organen, een chip in je kop waardoor je viool kunt spelen als Jasha Heifetz, madensalade als een greenburger, persoonlijkheidsverandering door gentherapie. Bill Gates, die nooit heeft kunnen programmeren en zelfs een rolling hash niet eens kan uitrollen. Mark Rutte die aan ernstige dementie lijdt met zelfs het vergeten van de meest dramamtische leugens en slijmbrieven naar Klaus Schwab. Over Kaag en Ollongren kunnen we heel kort zijn: geen enkel woord doet er toe in de volslagen waanzinnige anakoloeten uit de bloedstolsels van de grijze massa.

ing. J. Onno Dekker

Deamon

Een oude man die begonnen is met dementeren en de code heeft om het nucleaire arsenaal van Amerika in te zetten......... Dat zijn ingrediënten voor wel een heel spannende film.

Cookies op deze website